Seans İçinden – 8 Ağustos 2011

11:45

Piyasalar açıldıktan sonra dolar 1.76 seviyesini gördü ve bu seviyeden itibaren aşağı yönde hareket etti. Şu an 1.7420 seviyesinde bulunuyor. Doların 1.7350-1.75 aralığında hareketini bekleyebiliriz. fakat 1.75’i kırıp yukarı gitmesi olasılığı zayıf görünüyor.

Dış piyasalarda Amerikan borsası endekslerinin future’ları sabah saatlerinde yüzde 2.4 civarında aşağıdaydılar. Şu an yüzde 1.43 aşağıda bulunuyor. Bizim endeks ise güne 55.100 seviyeleirnden başladı ve daha sonra 55.931 seviyesine kadar yükseldi. Şu sıralar 55.500 civarında bulunuyor. Dolayısıyla 55 bin ile 56 bin aralığında yatay hareket oluyor. Bizim endeks cuma gününe göre yüzde 1.5 aşağıda bulunuyor. Bugün Amerikan borsaları açılana kadar bu yatay hareket devam eder. Dax endeksi de cuma gününe göre  yüzde 0.70 aşağıda bulunuyor. İtalyan ve ispanyol CDS’leri hızla düşüyor ve bu durum Avrupa’ya çok moral vermiş durumda. Bugün New york borsası açıldığında ilk anda dow’da düşüş olur ama ardından toparlayarak artıya geçeceğini düşünüyorum. Piyasa yarın FED toplantısından çıkacak cümleleri satın almaya başlayacaktır. Bu nedenle de geçen cuma önerdiğim gibi bugün de hisselerde alım yapılabileceğini söyleyebilirim. BİMAS alım için çok uygun. Aslında özsermayesi negatif olmayan birçok kağıt çok ucuz durumda. özellikle nakdi fazla olan ve ihracat sektöründeki hisseler prim yapmaya aday olacaktır. VESTL, ARCLK ve VESBE bu konuda uygun görünüyor.

Tam yorumu yazdım ve bilgisayarın başından ayrılacaktım ki, Avrupa borsalarına satış gelmeye başladı. Bunun üzerine bizim piyasaya da şu an bir miktar satış geliyor. DAX’daki düşüş yüzde  1.66 oranına geldi.  Bizim endeks de sabahki 55.100 seviyesinin altına geldi ve 54.500 seviyesinden işlem görüyor. Bu durum iyi olmadı. Çünkü sabah gördüğü en dip seviyenin altına gelmesi, düşüşü devam ettirebilir. Endeksin en güçlü desteğinin 53 bin civarında olduğunu tekrar vurgulayayım. Şu an stres testi başlamış durumda. Cuma günü, çok strese giren aracı kurumlar kredileri boşalttırmıştı. Bir kısmı da bugün de sattırıyor. Yatırımcı için zor saatler başlıyor. Bence bir hafta ölü taklidi yapıp, tatile çıkmakta fayda var.

Bugün başka yorum geçemeyeceğim… Bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum.

NOT: Yukarıda yaptığım yorum ve analizler sonrasında kendileri işlem yapan herkes kendileri risk almış olurlar. Bu işlemlerden doğacak kayıp ve zararlardan hiç bir şekilde sorumlu değilim. Bu yorum ve analizler sizlerden gelen talepler ve istekler doğrultusunda yapılmaktadır. Yukarıda verdiğim yorum ve analizlerin tam anlamıyla 180 derece tersi gerçekleşebilir. Herşey tersine dönebilir, Bu yazı sizleri bir noktaya yönlendirmek ve etkilemek amacıyla değil, böyle karmaşık ortamlarda, yatırımcıyı çeşitli örneklerle bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Hiç bir zaman hiç bir yerde ileriye dönük tahminlerimin tutacağı garantisi yoktur. Geçmişte görüldüğü üzere, söylediklerimin tamamıyla tersi çıkabilir. Kendi istatistiklerim, söylediklerimin ve ileriye dönük tahminlerimin tutarlılığının yüzde 69 olduğunu göstermiştir.  Bu dakikadan itibaren, alınacak her türlü alım satım aksiyonunun sorumluluğu siz değerli okuyucularıma aittir. Yazdıklarımın sorumluluğunun bilincinde olarak, elimden geldiğince seans içi yorumlarla değişen şartları aktarmaktayım. Hepinize bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.