Kritik Toplatıdan Bu Kararlar Çıktı

Almanya Başbakanı Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy arasında dün gerçekleşen kritik euro bölgesi toplantısından finansal işlemlerden yeni vergi alınması kararı çıktı. Alman veFransız maliye bakanları vergi konusundaki önerilerini Birliğe gelecek ay sunacak

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kritik euro bölgesi toplantısından yeni vergi kararı çıktı. Toplantının ardından açıklama yapan liderler, Avrupa Birliği (AB) Başkanı’nın önderliğinde euro bölgesi için ortak bir yönetim ve finansal işlemlere vergi önerdi.

Zirvenin ardından basın toplantısı düzenleyen Merkel ve Sarkozy, AB Başkanı’nın önderliğinde euro bölgesi için ortak bir yönetim ve finansal işlemlere vergi önerisinde bulundular. Liderler eurobondu ise saf dışı bıraktılar.

Euro’nun Avrupa’nın geleceği olduğunu ve korunacağını söyleyen liderler, 17 üyeli euro bölgesi ülkelerini kıtadaki borç sorunun daha da kötü duruma gelmesini engellemek adına dengeli bütçeler kullanmaya ve bölgedeki daha kollektif şekilde hareket etmeye çağırdı. Basın toplantısında konuşulan en önemli noktalardan biri finansal işlemlerden yeni vergiler alınması önerisi oldu.

Yeni bir yönetim

Sarkozy, “Alman ve Fransız maliye bakanları, gelecek ay Avrupa Birliği kurumlarının masasına finansal işlemlerden yeni vergiler alınması konusunda ortak önerilerini sunacak” dedi. İki lider, tüm Euro Bölgesi ülkelerinde dengeli bütçe yasalarının olmasını istediklerini dile getirdi. Sarkozy ve Merkel, ayrıca Euro Bölgesi’nin en büyük üyelerinin birlikte euro’yu koruyacağını göstermek amacıyla iki ülkenin kurumlar vergisinin birbirine uyumlu olacağını vaad etti.

AB başkanı lider olabilir

Zirveden çıkan diğer karar ise Euro Bölgesi’ndeki karar mekanizmalarını hızlandıracak ve işbirliğini artıracak yeni bir kurum oluşturulması oldu. Merkel ve Sarkozy, Euro Bölgesi’nin devlet ve hükümet başkanlarından oluşacak “gerçek bir Avrupa ekonomik yönetiminin” kurulacağını açıkladı. Yeni yönetim yılda iki kere toplanacak, başında da iki yıllığına AB Başkanı Herman Van Rompuy olacak. Sarkozy, bu sürenin dolmasının ardından pozisyonun devlet liderlerine açılabileceğini söyledi.
Toplantının ardından ABD’de ortalama yüzde 0.1 aşağıda olan endekslerdeki kayıp yüzde 0.8 seviyelerine yükseldi. Euro/dolar paritesi ise 1.44’ün hemen altında hareket ederken 1.4420’ye kadar yükseldi.

AB kurtarma fonu genişletilmeyecek

İki liderin katıldığı toplantıdan istikrar fonu olarak bilinen Euro Bölgesi kurtarma fonunun genişletilmemesi kararı da çıktı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, euro bölgesi üyelerinin borçlarını bir havuzda toplamak adına euro tahvili basmanın “bugün” için bir çözüm olmadığını söyledi.

Merkel, Euro Bölgesi üyelerinin borçlarını bir havuzda toplamak adına euro tahvili basmanın “bugün” için bir çözüm olmadığını söyledi. Merkel, “Yapılması doğru olan ne ise o yapılır. İnsanlar böyle zamanlarda mucizevi bir tedavi arıyor, Eurobond mucizevi bir tedavi değil, bize yardım edemez” dedi. Sarkozy ise böyle bir enstürmanın Avrupa’nın daha güçlü ekonomilerini ciddi bir tehlikeye sokacağını belirterek, “Eurobond entegrasyon sürecinin başında değil, ancak sonunda mümküm olabilir” dedi. Gün içinde yorumlarını dile getiren analistler, Paris’teki toplantıdan piyasaları sakinleştirecek sonuçların çıkmasını beklemediklerini belirtmişti.

kaynak

http://bigpara.ekolay.net/haber-detay/gundem/kritik-toplatidan-bu-kararlar-cikti/768039.asp

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir