Seans İçinden – 22 Mayıs 2012 – 15:25

15:25

Sabah saatlerinde borsa endeksi beklediğimiz üzere 57 bin seviyesinden güne başladı. Bu arada dış piyasalar da benzer şekilde güne yükselerek başlamışlardı. Daha sonra tam anlamıyla dış piyasalara paralel bir şekilde aşağı yönlü hareket oldu ve endeks 56.600’e kadar geriledi. Düne benzer şekilde, işlem miktarı o kadar düşük ki adeta o cephede yaprak kımıldamıyor dersek doğru olur. Bu sabah alım önermiş ve 55.000’e kadar gerileme normal sayılmalı demiştim.  Borsada hemen hızlı bir artışı zaten beklemiyorum ama önümüzdeki 3-5 haftalık periyot için bu seviyelerin alıma uygun seviyeler olduğunu düşünüyorum. Bugün bizim piyasanın yine durgun ve nazlı olmasının önemli bir sebebi de Merkez’in yine istisnai gün ilan etmesiydi.  Bu durum dolar üzerinde fazla bir etki yaratmamış görünüyor. Euro/dolar paritesinde ise gerileme var. Bu cephedeki gerileme piyasalar için olumlu değil. Çünkü Euro’nun zayıflaması iyiye işaret değil. Fakat dalgalanmalar sınırlı aralıklarda meydan geldiği için,  piyasalarda sert tepkiler yaratmıyor. Bugünlük bu kadar sağlıcakla kalınız. Bu akşam webinar saat 20:00 yerine saat 19:45’de başlayacaktır. Saat 19:30’da webinar linki verilecektir.

 

08:35

Dün piyasalara ilişkin olarak elimden geldiğince sık yorum vermeye çalıştım. Çünkü dün önemli bir gündü ve ilk alım sinyalinin geldiğinden bahsetmiştim. Genel olarak dışarısı çok olumlu iken bizim borsaya satış gelmiş ama bu satışlar o kadar hacimsiz olmuştu ki adeta “alım yapmayın” mesajının verilmeye çalışıldığını vurgulamıştım. Dün ABD borsalarında yüzde 1’in üzerinde yükselişler  olurken, Avrupa borsaları da benzer bir seyir izledi. Bizim borsanın yeniden 57 binin altına gerilemesini ise anlamsız bulmuştum. Yabancı takasında da artış vardı. Bugün dışarısı yine olumlu bir şekilde güne başlıyor. Bizim borsanın da güne yükselişle başlayacağını söyleyebiliriz. Ama dünkü gibi açılışta yüksek seviyeleri görüp sonra tekrar geri çekilme beklemiyorum. Dolayısıyla önümüzdeki birkaç haftalık süre için bu seviyelerden kesin alım öneriyorum. Stop loss seviyesi ise 55.000’dir. Endekse duyarlı İMKB30 kağıtlarında pozisyon alınırsa beklediğim yükseliş olması durumunda bu yükselişten fayda sağlanabilir. Hemen açılışta alım yapmak yerine ilk 15-20 dakikanın geçmesi ve fiyatların belirli kademelere oturması beklenmelidir.  Özellikle Avrupa’da ortak eurobond fikri kabul görmeye başlıyor ve Fransa bu konuda bastırıyor. Bu durum piyasalarda ekstra rahatlık sağlayabilir. Yarın Merkel ve Hollande görüşmesinde bu konu masaya yatırılacaktır. Piyasa da bu görüşmenin sonuçlarını bekleyecektir.

Endeks dün 56.539 seviyesinden kapandı. Bugün tahminen 56.800-57.100 aralığından açılış olur. Daha sonra yatay bir hareket izleriz. Bu hareket biraz uzun süreli olabilir. Ama daha sonra dış piyasalara paralel bir seyir izleriz.   Şu an yabancıların alım konusunda sabırlı ve istikrarlı olacağını düşünüyorum. Alım yapmaları için uygun ortam var. Kağıtların ve özellikle de bankaların değerlemeleri çok düştü. Önceki gün de böyleydi ama ortam gergindi. Bu gerginliğin global olarak azaldığına dair birçok sinyal olması nedeniyle, yabancıların yavaş yavaş ucuz kağıtlarda pozisyon artırmaya devam edeceklerini düşünüyorum. Tabi ki bir anda yeniden piyasaları bozacak gelişmeler olması durumunda eğer 56 bin veya bunun altına sarkma olursa çok panik olmamak gerekir. Teknik olarak güçlü destek seviyelerine gerilememiş bulunuyoruz. 55.000’in altında bir kapanış olmadığı sürece, hisselerde pozisyonu olan veya pozisyon alacak olanlara beklemelerini tavsiye ederim.   Aşağıdaki listede hisselerin 3-OCak-2012 ile 21 Mayıs 2012 arasındaki beta değerleri verilmiştir. Betası yüksek olan hisseler endeks  yükseldiğinde daha hızlı yükselen, endeks düştüğünde de daha hızlı düşen hisselerdir. Beta eğer 1’den küçükse endeksten daha az yükselir veya daha az düşer şeklinde yorum yapılabilir.  İLk kolonda endekse etkisi verilmektedir… Herkese  bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum. İnşallah bu akşam saat 20:00’de webinar yapacağız.  Saat 19:45’de webinar linki web sitemizde verilecektir.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.