Seans İçinden – 28 Mayıs 2012 – 16:45

16:45

Endeks bugün çok hacimsiz bir şekilde ciddi dalgalanmalar yapıyor. Adeta doldur boşalt görünümü var. İki defa 54.600’lere kadar geriledi ve şu an 54.900 seviyesinde bulunuyor.  Yunanistan konusunda gelen anketlerle oluşan iyimserliği, yükselen İspanyol faizleri bozuyor ve yine İspanya’dan kötü  kokular geliyor.  Bu da piyasa üzerinde stres yaratıyor. Şu an İspanyol faizleri ile Alman devlet tahvili faizleri (10 yıllık) arasındaki fark 509 baz puana ulaştı. Yani 10 yıllık  vadede ispanyol hükumeti borçlanırsa Almanya’ya göre yılık bazda yüzde 5.09 daha fazla faiz ödüyor. Şu an ispanyol faizleri 6.45 civarında bulunuyor.

Az önce DAX endeksine satışlar geldi ve DAX endeksi cuma gününe göre eksiye geçti. Şu an yüzde 0.9 aşağıda bulunuyor. Dow future’larında da bir ara sert bir satış geldi ama sonra toparladı. Endeks beklediğimden çok daha zayıf görünüyor ve cuma gününe göre neredeyse aynı seviyelerde seyrediyor. Piyasalarda oturmuş ve net bir trend yok.

 

11:00

Endeks güne 55.150 seviyesinden başladı ve yatay bir hareket yapıyor. 54.800 ile 55.150 aralığındaki bu yatay hareket sırasında son yarım saattir işlem hacmi çok zayıfladı.  Dış piyasalarda da benzer bir hareket izliyoruz. Avrupa’da bugün birçok borsa kapalı ama DAx açık bulunuyor ve  cuma gününe göre yüzde 1.10 oranında prim yapmış durumda. Bizim endeks ise yüzde 0.22 yukarıda bulunuyor. İMKB 30 kağıtlarında Akbank ve BIMAS haricinde ekside olan yok. Akbank 5.38-5.40 seviyesinde bulunuyor.  Beş tane kağıt da cuma günkü kapanış seviyesinde bulunuyor.  Normal şartlarda Avrupa’ya göre daha iyi bir performans beklerdim fakat şu an endeks çok hacimsiz ve çok dar bir bantta seyrediyor. Kısa vadeli teknik göstergeler yeniden 54.500’e kadar bir geri çekilmenin olabileceğini gösteriyor. Yarın yapılacak olan TCMB PPK toplantısından sonuç bekleniyor olması ve TCMB’nin faiz koridorunu yükseltme olasılığının bulunması endeksi baskı altına alıyor olabilir.  Şu an için önemli olan nokta 54 binin aşağı geçilmemesidir. İzleyip göreceğiz. Bir sonraki yorumumu saat 16:45 civarı verebileceğim.

 

08:40

Haftaya olumlu başlayan piyasalar en çok Yunanistan’daki seçim anketlerinden etkileniyor. Hafta sonunda 6 anket yayınlandı. BU anketlerde SYRIZA partisi oyunu hala yüzde 21-23 arasında tutarken en azından artmıyor. Yeni Demokrasi partisi ise güçlü bir şekilde birinci parti olarak görünüyor. Bu durum piyasalar tarafından stresi azaltan faktör olarak görüldü.

Ayrıca bu pazar günü Alman gazetelerine yansıyan Euro ülkeleri için mavi bono, kırmızı bono ayrımı yapılması düşünülüyor. Ülkelerin borçlarının milli gelire oranı %60’a kadar olan kısmını mavi bono, geri kalan kısmını da kırmızı bono yaparak MAvi bonolara Avrupa garantisi verilmesi, ama kırmızı bonolara sadece ülke garantisi verilmesi konusu tekrar gündeme geldi. 2010’da bu konu gündeme geldiğinde Almanya kabul etmemişti ama bu şartlar altında Merkel’in ortak tahvil yerine bu çözüme sıcak bakabileceği belirtiliyor.  DOlayısıyla piyasalar haftaya olumlu başlıyor. BU gelişmeler en azından AVrupa’da illaki birşeylerin yapılabileceğini sinyal veriyor olabilir.

Bugün Amerika ve Avrupa’da resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalı olacak ama, future piyasalarda ve FX piyasalarda işlemler devam ediyor. Dow future’Latı bu sabah yüzde 0.67 yukarıda bulunurken, S&P500 future’ları da yüzde 0.87 yukarıda bulunuyor. Bu durum bizim piyasaları da olumlu etkileyecektir. Geçen hafta cuma günü özellikle borsadaki dalgalı hareketler üzerine ikinci seansta sık bir şekilde yorum geçmek durumunda kaldım. Endeksin yeniden 55 bine yakın kapatması teknik olarak bir çekiç görünümü oluşturunca stop yapılmaması ve bu haftanın beklenmesi gerektiğini vurgulamıştım.  Cuma akşamı  Merrill Lynch Citibank’ın Akbank’ta hissesinden %10’u satmasının ardından yayınladığı raporda, artık Türk bankalarında şort (açık) pozisyonları kapatmanın zamanı geldiğini yazdı. ML’e göre, Türk bankaları ucuzlamış durumda.  Bu arada Citigroup’unblok halindeki satışı sonrasında Türk bankalarına olumlu bakılıyor. Merill Lynch bu aşamada,  Garanti, Halkbank ve İş Bankası hisseleri öneriyor.

Bugün endeks 55.200-55.500 aralığından açılarak 55 bini kendine destek yapabilir ve daha sonra da 56 bin seviyesinin üzerinde kapanış deneyebilir. Yani dış piyasalar kapalıyken, bugün bizim borsamız açısından olumsuz faktörler biraz daha az olacaktır. Bu arada her ne kadar haftaya olumlu başlasak da, olağanüstü olumsuz bir haberin gelmesiyle  endeks tekrar 54.750’nin altında kapanışa doğru gidecek olursa, ikili dip formasyonu oluşabileceği için pozisyonların bozulmamasını öneririm. Zaten benzer bir süreç Dow ve S&P endeksinde yer alıyor.  Daha önce Akbank hissesini 5.45-5.55 aralığında önermiştim. Alanlar bence 5.75-5.80 seviyelerine kadar (birkaç haftalık süreç için) tutabilirler. Bu haftaya olumlu başlıyoruz ama önemli bir düşüş trendinin ardından olacak yükseliş ilk başta tepki niteliği taşıyacaktır. Bu tepkinin gücünü izleyip göreceğiz. Ben gerektikçe yorum vermeye çalışacağım. Bir sonraki yorumumu saat 11:00 sıralarında vermeye çalışacağım. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.