Seans Öncesi… Bir Mail ve Bernanke’den Olumlu Sinyaller… 08:45

Öncelikle bir konuyu vurgulamak istiyorum. Birçok okuyucudan her gün ellerindeki hisselere ilişkin soru alıyorum. Bu soru sayısı günlük ortalama 50 taneyi buluyor. Kişisel soruları asla cevaplamıyorum. Bunun sebebi basit. Sadece bir tane hisse için cevap yazmanız durumunda en az 10-15 dakika bu hissenin birçok yönüyle incelenmesi gerekiyor. Aksi halde başınızdan savmış oluyorsunuz. Eğer 50 kişiye cevap verirseniz yaklaşık 500-600 dakika yani yemden içmeden 9-10 saat eder. Bu rakam 20 kişi olsa 5 saat yapıyor. Bir yandan şu an sıfırdan başlattığımız bir projede sabahtan akşama kadar başımızı kaldırmadan çalışıyoruz. Eve gittiğimde artık hiç bir şeye bakmıyorum.  Ertesi güne enerji topluyorum. Sabah bilgisayarımı saat 07:30 civarında açıp canlı yayına kadar hazırlık yapıyorum, web sitesine yazı ekliyorum.

Bir okuyucu dün saat 18:38’de şu maili göndermiş (Ben sabah gördüm)

“sayin hocam hic sansim yok,20000 lot sabanci hissesi var,biraz önce expo sirketinden biur haber düsdü kap a,adamlarin 26 milyon sabanci holding hissesi varmis güya iki sene icinde uygun zamanlarinda satavcaklarmis,su an saat 27 subat saat 17,00 tabi bu almanya saati,hisseleri hemen satisa koydum bilmiyorum yarinsabah borsa acildiginda hemen satilirmi,ben emri serbes olarak verdim,hisse su an 9.80 de,sizce dogrumu yaptim emri fiyat olarakmi girmeliydim yoksa böyle serbes kalsinmi,biliyorum hocam sizin hic bu önemsiz maillere yani benim icin cok önemlide,siz kendiniz söylediniz,maillere cevap veremiyorum diye ben genede size soruyorum cünkü sizden baska kimsem yok böylesi seyleri soracak,ben tekrar ediyorum satis emrini serbes olarak verdim bumu iyi yoksa iptal edip fiyatmi koymaliyim,verecek oldugunuz cevapa simdiden tsk ediyorum sayin hocam,,, “

Bu saatte zaten çok yoğun bir iş gününü bitirmiş ve araba ile İstanbul trafiğinde eve dönmeye çalışıyorum. Sonra sabah 07:30’da bilgisayarımı açıyorum, aşağıdaki mail gelmiş ve konu bölümünde “denize düşen yılana sarılır” yazıyor.

“haklisiniz sayin hocam,

hani bir deyim vardir türkcemizde”Denize düsen yilana sarilir”

lütfen yanlis anlamayin ben sizi yilan diye itham etmiorum,düsdügüm durumumu anlatmaya calisdim,sizde hakli olarak tenezül edip cevap vermediniz,bu en doğal hakkinizdi,tercihiniz bu dogrultuda olmus,bunu sorgulama hakkim yok

benim önceki mailimi okuduysaniz ne anlatmaya calisdigimi anlicaksiniz,

ben vermis oldugum satis emrini iptal ettim,bir sizin gibi degerli arkadasin tavsiyesi dogrultusunda, yarin sabah kalkip kendim manuel olarak satis yazmaya calisacam,hisseye yani düsüsüne yetisebilirmiyim bilmiyorum,belkide baya bir zararla bu isden siyrilacam,yalniz size söz veriyorum bir daha sizi rahatsz edip sizden hicbir yardim talep etmiyeceim,zaten belkide bu maili hic okumadan papierkopa havale edeceksiniz,ordanda temizliyeceksiniz,saglik olsun hocam, ama ben yine sizin seans öncesi tavsiyelerinizi okucam,,, kendinize iyi bakin,yenge hanima saygilar cocuklara sonsuz selamlar…”

Şimdi ilk soruyu cevaplamaya kalktığınızı varsayın. Arayıp haberi bulacaksınız. Daha önce bu tür haberler sonrasında başka hisseler nasıl bir seyir izlemiş, düşüş ne kadar olmuş, piyasa nasıl reaksiyon vermiş bakacaksınız. Sonra öyle bir mail yazacaksınız ki, bu en doğru karar olacak. Eve gelip yemek yeyip dinleneceğiniz ve çocuklarınıza vakit ayıracağınız saatlerden fedakarlık edeceksiniz, akşam boyunca da  oturup yeniden piyasaya döneceksiniz ve cevap vereceksiniz. Vermezseniz böyle mail alırsınız. Varsayalım ki en doğru cevabı bulup verdiniz. Peki diğer 30-40 kişinin suçu ne? Ya da web sitemizde yorum bölümüne soru sorup kendi hisselerinin analizinin yapılmasını isteyenlerin suçu ne? Hangi sorulara cevap verdiğimi de yazayım. Eğer bir öğrenci bana birşeyler öğrenmek için soru sormuşsa cevap veriyorum. Hocam PD/DD ne demektir? diyenlere cevap veriyorum. Ama “hissem pahalı mı ucuz mu, niye gitmiyor” diyenlere cevap vermiyorum. Üstelik bu sayfalardan bazen öneri yapıyorum. Bunlara tüyo diyeler var. Tüyo ile ne ilgisi var? 800 saate yakın eğitim videoları çekmişim, bu işi öğretmek ve yatırımcıyı bilinçlendirmek için bir sürü yazılar yazmışım. Bir olay olduğunda bunun hep eğitici taraflarını yazmışım. Sonuç olarak bana soru soranlara durumumu aktarmaya çalıştım ve neden soru soranlara cevap veremediğimi açıkladım. Beni anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.

***

Dün piyasalar olumlu bir seyir izledi. Bernanke’nin tahvilleri süresi boyunca tutabileceklerini söylemesi ve aynı zamanda, faizlerdeki yükselişin ekonomide canlanmayı gösterebileceğini vurgulaması ABD borsalarına yaradı. ABD borsaları yüzde 1.20’den fazla değer kazandı. Bizim endeks de dün 78.166 seviyesinden kapandı. Bugün 78.400-78.500 civarı açılış yaparak 79.150 seviyesindeki direncini zorlayabilir. 77.600 seviyesi yeniden aşağı kırılmadığı sürece sorun görmüyorum ve dün verdiğim yorum geçerlidir.  Endekste yavaş ama kararlı yukarı hareketin devamını göreceğimizi düşünüyorum. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını temenni ediyorum.

NOT: Gelecek salı günü son açıklanan bilançolar üzerine webinar yapacağız. Saat 20:30’da yapılacaktır.

“Seans Öncesi… Bir Mail ve Bernanke’den Olumlu Sinyaller… 08:45” ile ilgili 6 yorum

  1. HOCAM PİYASAYI TAHMİN ETMEK KOLAY.. ESAS ZOR OLAN BENİM SORUM..
    BENİM ELİMDE Bİ HİSSE VAR AMA İSMİNİ SÖYLEMEYCEM.. ACABA PAHALI MI UCUZ MU SİZ TAHMİN EDİN BAKALIM::)))))

  2. Yaşar Bey,

    Ben de bir kaç kere eyvah neler oluyor, Yaşar Hoca’ya bir sorsam mı diye düşündüm. Sonra vazgeçtim. Size ilk sorduğum soruydu Stop loss ne demek diye. Teoride anlıyorum da, pratikte olmuyor, yapamıyorum. (Hep aynı yerden gol yiyorum.) Velhasıl, okuyucunun panik halini anlıyorum. Ama, bu konuda sizin yapabileceğiniz bir şey gerçekten yok. Kaldı ki, bence ne derseniz deyin, okuyucu gene rahatlamayacak ve kendi bildiğini yapacak. (Kendimden biliyorum)

    Ama yine de, okuyucuya mutlaka cevap vermişsinizdir, diye düşünüyorum. Hisseyle ilgili ne yorum yaptınız, onu merak ettim. Çünkü, ben panik olacak bir durum göremedim. Neyi, kaçırdım onu anlamadım.
    Saygılarımla,
    S.Şahin

  3. Ben sanki bu sorunun yanıtı biliyorum siz AHİRET HAYATINA YATIRIM YAPIYORSUNUZ. bence doğru yoldasınız aynen devam edin dünya daki tüm hisse senetlerinin kazanımlarından fazla kazanacaksınız.

  4. Yahu Saniye Hanım bu yazıdan “okuyucuya mutlaka cevap vermişsinizdir, diye düşünüyorum” şeklinde bir çıkarım yapmanızı hayretle karşıladım küçük dilimi yutacaktım. Bu kadar bencil olmayın sayın yatırımcılar, şu açıklamayı Yaşar Bey kaçıncı kez yapıyor. Buna bile zaman harcaması ilginç bence..
    İlla sorunuz var ise sorunuz ama yanıt beklemek hele ki yanıt gelmeyince sitem etmek çok ayıp yanlış , tutumlar bunlar. Empati yapınız.

  5. HAYIRLI AKŞAMLAR YARAŞ ERDİNÇ HOCAM, BU TÜR MAİLLERE ALDIRIŞ ETMEYİN.
    GEÇTİĞİMİZ PROGRAMDA BUGUN TV DE DE GENE BU ŞEKİL KIZMIŞTINIZ. LÜTFEN ALDIRMAYIN.
    HALK SİZİN GÜVENİLİR DURUŞUNUZU SEVİYOR. HAYIRLI AKŞAMLAR ALLAHA EMANET OLUN

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir