Seans Öncesi… Son Dakika Satışları

Dün sabah dış piyasalar oldukça olumsuzdu. Bizde de referandum kararından bahsedildi ve bu da piyasalar için olumlu olabilirdi ama, hiçbir ayrıntı yoktu. Bu nedenle borsanın düşüşle açılacağını düşünürken endeks yükselişle açıldı. Uzun süre 78 bin civarına yakın  yatay hareket etti. Seansın son yarım saatinde de satışlar vardı. Tahminimce dün yükselişin tek sebebi referandum değildi. Kurlardaki gerileme ve faizin aşağı hareketi borsaya destek verdi ama borsa hala tam olarak dengelerine oturmadı. Öğleden sonra ABD’den gelen veriler beklentilerin çok üzerinde olumluydu. Hem işsizlik başvuruları hem de perakende satışlar çok iyi geldi. Dış piyasalar düzelmeye başladı fakat biz olumlu tepki vermedik.

endeks-14haziran

Grafikte görüldüğü üzere, aksine seans sonuna doğru gelen satışlar endeksi 77.750 seviyelerinden 76.500 seviyesine kadar yaklaşık 1250 puan aşağı çekti.  Dikey çizgi seansın başladığı yeri gösteriyor. Bu satış baskısının nedenini bilmiyorum. Teknik olarak grafikler zaten güçlü bir görünüm sergilemediği için yatırımcının ekstra risk almaması gerektiğini düşünüyordum. Büyük düşüşler sonrasında ortaya çıkan klasik kanal hareketleri olduğunu söyleyebiliriz. Bu tür hareketleri sıkça görmek mümkün. Satılan kağıtların ucuzdan toplanması için benzer hareketleri bir hafta daha yaşayabiliriz. Şu an piyasalar FED’e odaklandı. Salı ve Çarşamba günü FED toplantısı var ve Çarşamba akşamı FED’in açıklamaları izlenecek. Bizim piyasaların da bu gelişmelere tekrar odaklanmış olması, normale dönüşün en önemli göstergesidir. FED’den faiz artırımını erkene almasını beklemiyorum. Yüzde 6.5 işsizlik ve yüzde 2.5 enflasyon sınırı tekrar vurgulanacaktır. Tahminimce Ekim sonrasındaki bir tarih için de tahvil alımları azaltılacaktır ama bunun düşük bir miktar olmasını bekliyorum (en fazla 10-15 milyar dolar). Şu ana kadar verilen sinyallerde yaklaşık 20 milyar dolar azaltılacağı izlenimi, yaratıldı. Daha düşük olacağı açıklanırsa piyasalar olumlu etkilenir.

Endeks için bugün yine random (rassal) hareketler bekliyorum. Yön belirlemek zor. Yön için 75 bin ile 78 bin aralığındaki bandı verebiliriz. Bu aralıkta dalgalanması normal olacaktır. Dışarıya baktığımızda ABD borsaları yüzde 1.20’nin üzerinde artış yaptılar. Dow yüzde 1.21, S&P ise yüzde 1.48 arttı. ABD vadelileri düne göre çok hafif aşağıdalar. Avrupa’nın artıda açılması beklenirken, Asya cephesinde dün sert düşen Japonya şu an yüzde 3.69 artıda bulunuyor. Çin borsası ise yüzde 0.38 yukarıda bulunuyor. Daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere, 73 bini dip olarak görüyorum. 75 bin veya altına olacak düşüşlerde yeni alım düşünülebilir.

NOT: Okuyuculardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. bünyesinde oluşturulmasına Genel Müdür Akademik danışmanı olarak   katkıda bulunduğum yatırım danışmanlığı birimi ve bu birimin vereceği hizmetlere ilişkin çok soru geliyor. Bu konuda bugün saat 15:00’de gerekli ayrıntıları vereceğim. Yani bu sitede yayınlayacağım bir tanıtım yazısı olacaktır. Arzu edenler bugün 15:00’te bu konuda merak ettiklerini öğrenebilirler. Şu ana kadar bu konuda göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkür ederim.

Bugün açıklanacak önemli veriler aşağıdadır (Kaynak: www.bloomberght.com). Çok önemli olanları maviye boyadım. 

12:00/Euro Bölgesi/TÜFE (aylık)/Mayıs/Beklenti: + % 0.1/Önceki: – % 0.1/Revize: – % 0.1
12:00/Euro Bölgesi/TÜFE (yıllık)/Mayıs/Beklenti: + % 1.4
12:00/Euro Bölgesi/Çekirdek TÜFE (yıllık)/Mayıs/Beklenti: + % 1.2/Önceki: + % 1.2/Revize: + % 1.0
12:00/Euro Bölgesi/İstihdam (çeyrek)/1. Çeyrek/Önceki: – % 0.3
12:00/Euro Bölgesi/İstihdam (yıllık)/1. Çeyrek/Önceki: – % 0.8/Revize: – % 0.7
15:30/ABD/ÜFE (aylık)/Mayıs/Beklenti: + % 0.1/Önceki: – % 0.7
15:30/ABD/Çekirdek ÜFE (aylık)/Mayıs/Beklenti: + % 0.1/Önceki: + % 0.1
15:30/ABD/ÜFE (yıllık)/Mayıs/Beklenti: + % 1.4/Önceki: + % 0.6
15:30/ABD/Çekirdek ÜFE (yıllık)/Mayıs/Beklenti: + % 1.7/Önceki: + % 1.7
15.30/ABD/Cari İşlemler Dengesi/1. Çeyrek/Beklenti: – 111.3 milyar dolar/Önceki: – 110.4 milyar dolar
16:00/ABD/Toplam Net Yabancı Sermaye Girişi/Nisan/Önceki: 2.1 milyar dolar
16:00/ABD/Net Uzun Vadeli Sermaye Girişi/Nisan/Önceki: – 13.5 milyar dolar
16:15/ABD/Sanayi Üretimi/Mayıs/Beklenti: + % 0.2/Önceki: – % 0.5 
16:15/ABD/Kapasite Kullanım Oranı/Mayıs/Beklenti: % 77.8/Önceki: % 77.8
16:15/ABD/İmalat Sanayi Üretimi/Mayıs/Beklenti: + % 0.1/Önceki: – % 0.4
16:55/ABD/Michigan Üniversitesi Tüketici Güveni Endeksi/Haziran/Beklenti: 84.5/Önceki: 84.5

“Seans Öncesi… Son Dakika Satışları” ile ilgili 2 yorum

  1. kusura bakmayın yorumları karşılaştırmalı baktığımda anlamakta zorlanıyorum..diğer arkadaş 75500 altı tehlikeli derken siz 75 altında alım öneriyorsunuz…kime inanacağız..
    hakikaten çok zor…buyazıları bugün gün sonu okuma fırsatım oldu.ve okuduğum tüm analizlerde bugün için gün sonu 80k yı kimse öngörememiş..(enaz 10 yorum)
    demekki bizim piyasada herksein kafası karışık..yatırımcı neyapsın…böyle ortamlarda ağırlıklı tekniğemi bavurmalk daha iyi acaba..öyleyse peryodu seçmek de önemli oluyor .peryod ne olmalı…???oynak karışık piyasada (hisse)hangi göstrgelere güvenmeli…??hangi gösterge oynaklığa hangi peryodda daha iyi cevap veriyor…ve size doğru yolu gösteriyor.bu iş uzun yıllar tecrübe işi…

  2. Cok hareketli tahmin edilebilirligi zor bir piyasadayiz. Bence piyasa yorumcularini mutlaka okumak gerekli fakat kendi disiplinimizi olusturup karar vermek daha onemli diye dusunuyorum. Piyasada kisa vadede sistematik davranis cogu zaman olmuyor. O yuzden sadece teknik tek basina yeterli degil. Zaten hicbir uygulama kesin dogru sonuc vermiyor. Onemli olan bu piyasada duygularimizla hareket etmeyip sadece mantikli dusunerek kendi alis satis disiplinimizi olusturmak. Yani 75 alti al yada alma o senin alacagin kararla olmali.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir