Hem Olumlu hem de Olumsuz

Çeyreklerdeki yıllık üretim artışı o kadar ılımlı olmuş ki ilk dokuz aydaki toplam üretim artışımız bir yıl öncesindekinin altında kalmış.

Eylülde sanayi üretimi bir yıl öncesinin aynı ayına kıyasla yüzde 6,4 oranında arttı. Aylık veriler epey bir oynaklık gösteriyor. Mesela ağustosta bir yıl öncesine kıyasla yüzde 1,4 düşüş vardı. Dolayısıyla, çok takılmamak gerekiyor aylık değişimlere.

Çeyrek yıllık verilere bakıp olumlu bir saptama yapayım: 2012’nin ilk çeyreğinden başlayarak sanayi üretimi artışı bir yıl öncesine kıyasla sürekli azaldı. Son çeyrekte ise neredeyse artmadı denilecek bir düzeyde gerçekleşti. Oysa bu yılın ilk çeyreğinden itibaren üretim artış oranı yükseliyor. Şöyle: İlk çeyrekte 1,3, ikincide 3,2 ve üçüncüde 3,8. İlk dokuz aylık üretim artışına bakınca ise bu ‘ılımlı’ olumlu tablo ortadan kalkıyor. Bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla ilk dokuz ayda yüzde üretim artışları şöyle: 2011’de 11, 2012’de 3,1 ve 2013’te 2,8.
Karışıklığa gerek yok. Durum açık: Bu yılın ilk üç çeyreğinde her çeyrek bir öncekinden daha iyi geçmiş. Ancak çeyreklerdeki yıllık üretim artışı o kadar ılımlı olmuş ki ilk dokuz aydaki toplam üretim artışımız bir yıl öncesindekinin altında kalmış.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Radikal Gazetesi)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir