Seans Öncesi… Borsada Yatay Seyir Beklenebilir

endeks-28-kasim-2013

Borsa dün güne yatay bir başlangıç yaptıktan sonra gözler Amerikadaydı. Haftalık işsizlik başvuruları beklenenden daha az arttı. Bu arada dolardaki yukarı hareket piyasanın morallerini bozdu ve endekste 75.500 civarındaki tutunma çabası sırasında 75.700’lü seviyeler görülse de 75.250’nin aşağı kırılmasıyla 75 bin seviyesinin yaklaşık 120 puan altında kapanış oldu.

Bu sabah itibariyle piyasalara baktığımızda ABD kapalı ve yarın öğlene kadar kapalı kalacak. Ama ABD vadeli endeksleri işlem görüyor ve düne göre yüzde 0.19 artıda bulunuyor. Asya cephesinde ise çok olumlu bir hava var. Çin ve Japonya yüzde 1’den fazla değer kazanmış durumda. MSCI Asya % 0,9 yükseldi. Bunun sebeplerine baktığımızda ise Japonyada perakende satışlarda beklentileri aştı. Çin’de ise sanayi karları Ekim ayında % 15 arttı. Dolayısıyla kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan bir yükseliş var ama bizi de olumlu etkileyeceğini söyleyebilirim. En azından son iki gündeki düşüş sonrasında bugün borsada bir toparlanma çabası görebiliriz. Fakat sağlıklı bir yükseliş trendi olasılığı, 75.500 aşağı kırıldığı için zayıfladı. Bu aşamada, piyasalarımız 6 aralık’taki tarım dışı istihdam verisini görmek istiyor. Ayrıca 17-18 Aralıktaki FED toplantısı sonrasında dananın kuyruğu kopacak. Daha önce köşe yazılarımda piyasalara bahar gelebilir mesajını vermiştim ama İran anlaşması petrol fiyatları üzerinde kalıcı bir etki yaratmadı ve yeniden Tahvil azaltım stresine geri döndük. Yabancılardan hisse alımı konusunda pek istek görmüyoruz. Bu nedenle piyasalardaki hareketler güdük kaldı.

Bugün ABD’den veri açıklanamayacak. Avrupa cephesinden gelecek verilerin çok belirleyici olmasını beklemiyorum. Endeksin 74 bin seviyesinde önemli bir desteği var. Bugün bu desteğe kadar gerileme beklemiyorum. 74.750 ile 75.500 aralığında hareket beklenebilir. 75.500 üzerinde bir kapanış olursa ve hacimde de net bir artış görebilirsek kısa vade için umut artabilir ama Aralık beklentileri sona erene kadar güçlü bir yükseliş trendi zor görünüyor. Tahvil cephesinde ise gösterge faizdeki hareketlilik devam ediyor. Piyasada işlem hacmi çok düştü ve düşük bir işlem hacmiyle bile faizde sert değişiklikler olabiliyor. Zayıf likidite şu an tahvil ve bono piyasası için en önemli sorun durumunda. Merkez Bankası bugün ek sıkılaştırma yapacak. 6.39 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki gün yüzde 6.34 civarındaydı. Gösterge faizin bugün de yüzde 9 civarında hareket etmesini bekleyebiliriz.

 

“Seans Öncesi… Borsada Yatay Seyir Beklenebilir” ile ilgili 1 yorum

  1. Merhabalar Hocam;

    Son bir kaç gündür Paranın Rotasında, izleyici yorumları alarak, hisse değerlendirmeniz ve finansal okur yazarlığa olan katkılarınız için teşekkür ederim.. Önümüzdeki mayıs temettü dönemi öncesi çimento hisselerinin yükselme potansiyelinin olduğunu söylemiştiniz.. Bu konu da hangi firmalara yoğunlaşılması gerektiği yönünde bir değerlendirmeyi burada ya da program da yaparsanız çok aydınlatıcı olur.. Nitekim sizi takip edenlerin çok büyük bir çoğunluğu uzun vadeli stratejileri takip etmenin daha doğru olduğunun bilincindeler….

    Selamlar..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir