Seans Öncesi… Bugün Veri Sonrası Çok Dalgalı Olabilir…

endeks-6-Aralik-2013

Dün piyasalarda önemli gelişmeler vardı. ABD’den büyüme ve haftalık işsizlik başvuruları verileri gündemin ilk sırasını oluştururken, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Başkan Draghi’nin konuşması diğer önemli gündem maddesiydi. Borsa güne düşüşle başladıktan sonra 72.500’ü destek yaparak, saat 15:30’u beklemeye başladı. ABD’de 3. Çeyrekte yüzde 3.2 büyüme beklenirken, 3.6 olarak açıklandı. Ayrıca, haftalık işsizlik başvurularının 325 bin olması beklenirken, 298 bin oldu. Beklentilerden çok olumlu gelen bu verilerden sonra BIST-100 endeksi sert gerileme yaptı ama veriler sonrasında bir önceki gün görülen 72 bin seviyesine kadar dahi gerilemedi. Seans sonuna doğru alımlar yoğunlaştı ve endeks 72.250 seviyelerinden 73 bin seviyesine kadar sert yükseldi. Fakat o sırada Dow ve S&P endeksinde gerileme başlayınca yeniden satışların geldiğini gördük. Tahminen bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi (TDİ) riskini almak istemeyenler satışa geçti ve endeks 72 binin hemen altında kapanış yaptı. Bu arada şunu da vurgulamamız gerekiyor. Seans kapanışındaki fiyatlar, kapanıştan sadece 10 dakika önceki fiyatların belirgin şekilde altında oldu. Bugün, yine saat 15:30’a kadar borsada çok zayıf bir seyir görebiliriz. Fakat TDİ verisi beklentilerden çok iyi gelse bile endeksin 70 bin altında kapanış olasılığı azaldı. Dün FED üyesi Denis Lockhart’ın konuşması da, adeta “Bu toplantıda tahvil azaltımı konuşulacak ama hemen başlanmaz” mealindeydi. Ayrıca FED’in tahvil azaltımının nasıl yapılacağına ilişkin yol haritası vererek şeffaflık sağlaması gerektiğini de vurguladı. Bugün, TDİ verisi açıklandıktan sonra borsanın dört gündür sürdürdüğü düşüşü daha da hızlandırarak sürdürmesini beklemek yanıltıcı olabilir. Veri geldikten sonra sert hareketler olabilir ama kalıcı olur mu? Sorusu daha önemlidir. Teknik olarak 70 bin seviyesindeki desteğin aşağı kırılması olasılığı zayıfladı. Bu yüzden 70 binin altında kapanış olasılığı olmadığı sürece, hisse pozisyonları korunmalı, ya da endekse duyarlı kağıtlarda alım düşünülmelidir. 18 Aralık’ta açıklanacak FED kararına kadar piyasanın “tahvil azaltımı” olasılığını satmaya devam etmesini beklemek yanıltıcı olur. Gelecek hafta veri açısından ABD sakin olacak. Bu süre içinde diğer FED üyeleri pazartesi günü konuşmalar yapacaklar. Dolayısıyla bugün endeks belki 71 bin veya altına gerileyebilir ama kapanışa doğru toparlanma ve yükseliş görürsek şaşırmamak gerekir. Dün Dolar/TL kurundaki sert gerilemeyi de göz önünde bulundurursak, borsanın en azından gelecek hafta için alım fırsatı verdiğini söyleyebiliriz. Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.25 yukarıda bulunurken Asya cephesinde karışık görünüm var. BIST-100 endeksi dünkü kapanışının üzerinde açılış yaparak 72 bin üzerinde tutunmaya çalışacak ve TDI verisini bekleyecektir.

Tahvil ve bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge kağıdın (TRT071015T12) faizi dün de yükselmeye devam etti. Yüzde 9.40 seviyeleri görülürken, 10 yıl vadeli kağıdın faizi de 9.60 seviyelerine yaklaştı. ABD’den gelen beklentilerin üzerindeki büyüme verisi ve haftalık işsizlik başvurularının beklenenden çok fazla düşmesi, faizi yukarı çeken bir etken oldu. Tahvilde bugün ABD’den Tarım dışı istihdam verisi saat 15:30’da açıklanacak. Bu süreye kadar faizin gevşemesi zor. Fakat veri açıklandıktan sonra yüksek bir volatilite görülecektir.

 

“Seans Öncesi… Bugün Veri Sonrası Çok Dalgalı Olabilir…” ile ilgili 2 yorum

  1. Sayın Hocam , paramineyapayim.com da 4 gözle :shock: BES danışmanlığının açılmasını bekliyorum. Açıklayıcı bir bilgi verebilirseniz memnun olurum.
    Saygılarımla , A.Oğuz Tokalak

    1. çalışmalarımız sonuna yaklaştı. Çok ince eleyip sık dokuyoruz. İnşallah kısa süre içinde ilan edeceğiz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir