Seans Öncesi Borsa Yorumu / Dış Piyasalar Olumsuz

Dün genel olarak düşüş eğiliminde olan BIST-100 endeksi seans sonuna doğru toparlanmaya başladı ve günü 66.986 seviyesinden kapattı. 

endeks-03-Ocak-2014

Küresel olarak piyasalara baktığımızda kâr satışları vardı. ABD doları uluslararası piyasalarda değer kazanıyor. Dolar/TL kuru dün 2.1876 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Bugün Aralık enflasyonu açıklanacak. Beklenti yüzde 0.51 olması yönünde. Eğer yüzde 0.19’dan yüksek bir rakam açıklanırsa, memur ve emekli maaş zamları da bundan etkilenecek ve daha yüksek artış yapılmak zorunda kalınacak. Enflasyon veriri piyasa beklentilerine uygun gelirse, borsa üzerinde fazla bir etkisi olmaz, fakat yüzde 0.75’ten yüksek bir rakam hem gösterge faizin artmasına hem de borsanın düşmesine ve dolarda yukarı harekete sebep olur. Ortam hala belirsiz. Dün genel olarak dış piyasalarda satışlar hakimdi. Bizim borsamızda toparlanma emareleri olsa da, bunun güçlü alımlar olduğunu söylemek zor. Son üç işlem gününde, seans sonuna doğru yüksek kapanış ve ardından izleyen işlem gününde de satışlarla başladığımızı gördük. Bu sabah Asya cephesinde Çin’den gelen hizmet PMI verisindeki düşüş nedeniyle Çin borsası yüzde 1.41 aşağıda bulunuyor. Hindistan yüzde 0.49, G.Kore yüzde 1.07 ve Hong Kong yüzde 2.01 aşağıda bulunuyor. Ayrıca ABD vadelileri de düne göre yüzde 0.25 aşağıda hareket ediyor. Bu şartlar altında borsanın sağlıklı ve güçlü yukarı hareket yapmasını beklemek zor. Dün 66.500’ün üzerinde kapanış yapması teknik açıdan olumluydu. Fakat bunun sürdürülebilirliği tartışmalıdır. Endeksin düne göre 300-500 puan düşlüşle açılarak 66.500 seviyelerinde tutunmaya çalışmasını bekleyebiliriz. Teknik olarak TKE göstergesinin dipten yukarı dönüş yapması olumlu fakat, 66 bin seviyesinin aşağı geçilmesi söz konusu olursa, 64 bin desteğine kadar geri çekilme görebiliriz. 68.500 üzeirnde hacimli kapanış olmadan, sağlıklı bir yükseliş zor görünüyor. Borsanın bugün 65.500-67.000 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

Tahvil ve bono piyasasında 2 yıl vadeli gösterge kağıdın (TRT071015T12) faizi dün 10.24 seviyesinden kapandı. Dün ABD 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 3’ün üzerine çıkmış ve piyasalarımızı olumsuz etkilemişti. Bugün yüzde 2.98 seviyesini görüyoruz. Bu gerileme faizlerimiz açısından olumlu olup, bugün enflasyon verisinin etkisi hissedilecektir. Yüzde 0.70 üzerinde bir rakam, faizlerde artış getirebilir.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir