Seans Öncesi Borsa Yorumu / Fitch Notu ve Görünümü Değiştirmedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin BBB- notunu teyit etti ve görünümünü durağan olarak belirledi. Vurguladığı noktalar ise şöyle…

endeks-4-nisan-2014

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin BBB- notunu teyit etti ve görünümünü durağan olarak belirledi. Vurguladığı noktalar ise şöyle;

– – Türkiye’nin makroekonomik politika öngörülebilirliğinin benzer piyasalara göre zayıf.

– – Cari işlemler açığındaki iyileşme hız kazanacak. Cari işlemler açığı/GSYH oranının 2014’te %6’ya 2015’te %5’e inecek.

– – “Siyasi riskler Türkiye için bir bilinmeyen olmaya devam ediyor. Artan siyasi gerilim, hükümetin etkinliğini azaltırsa not için ayarlama yapılabilir”.

– – Kredi büyümesi ve cari açığı artıracak politikaların not ayarlamasına neden olabilir.

– – Türkiye’nin 2014 büyüme tahmini yüzde 3.2’den 2.5’e, 2015 tahmini de yüzde 3.8’den yüzde 3.2’ye revize edildi.

– – Düşük enflasyon ve cari açık ile yapısal reformlar, pozitif not ayarlamasına yol açacaktır.

Bu açıklamalar, dünkü yorumumuzda bahsettiğimiz, beklenen açıklamalardı. Piyasalar üzerinde çok önemli bir etkisi olmaz. Çünkü beklenenler söylendi. Dün borsa için yorulma belirtileri olduğunu ve bir miktar geri çekilme olabileceğini ve bankaların bir süre yatay harekete girebileceğini, piyasanın Fitch’den gelebilecek bir olumsuzluğu satabileceğini belirtmiştim. Endeksin son 2 haftadır yükselişinden sonra bu tür bir gerilemenin sağlıklı olacağını vurgulamıştım. Fakat BIST-30 haricindeki diğer kağıtların da yükselişe katılmaya başlayacağını not etmiştim. Endeks yüzde 1.27 prim yaparak, 71.545 seviyesinden kapandı. Böylelikle Fibonacci geri çekilme çizgilerinin yüzde 50 çizgisinin üzerinde kapanış oldu. Normalde, bir yatay hareket ve hafif bir geri çekilme aslında yükselişin devamı için daha sağlıklı olurdu. Fakat dün en azından işlem miktarı rekorunun kırılmaması trendin devamı açısından olumludur. Bugün de 70.750 seviyesinin üzerinde bir kapanış olursa, yüzde 50 çizgisi geçilmiş olacak ve yüzde 61.8 çizgisi seviyesi (73.000) hedef olacaktır. Bu sırada 69 bin desteği de güçlenmiş oldu.

Bu sabah dış piyasalara baktığımızda, dün gece ABD endeksleri hafif gerilemeler yaptı, ABD vadelileri bu sabah yüzde 0.10 civarında yukarıda bulunurken, Asya cephesinde genel olarak gerilemeler var. Asya’nın önemli borsaları yüzde 0.30 ile 0.50 aralığında geri çekilme yapmış durumda. Bugün endeksin yatay bir açılış yapmasını bekleyebiliriz. Teknik göstergeler, kısa vadede yükseliş trendinin yavaşlayacağına dair sinyal üretmeye devam ediyor. Kağıt bazında odaklanmak gerekiyor. Dolayısıyla bu aşamadan sonra seçici olmak gerekiyor. Endeksin 70 bin üzerinde kalamaya çalışacağını söyleyebiliriz. Yükselişler ise daha cılız kalabilir. Ama biraz daha orta vade baktığımızda inandığınız kağıtlarda çok fazla al-sat yapmaya gerek yok. Bu trend, yer yer geri çekilmelerle orta vadede yukarı yönlü hareketini devam ettirmeye adaydır. Bugün gün içindeki yön konusunda tahmin yapmak zor. 10 Nisan’da Moodys raporunu da göreceğiz.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz önceki gün yüzde 10.52 seviyelerine kadar düşüş yaparak, dip oluşturmuştu. Dün enflasyon verisi piyasalar üzerinde fazla olumsuz bir etki yaratmasa da, gösterge faizi artırdı ve 10.72 seviyesinden kapanış oldu. Gün içinde 10.85 seviyesi de görüldü. Bugün 10.60-10.85 aralığında hareket bekleyebiliriz. Faizlerdeki düşüş trendi bir süreliğine yatay bir harekete dönüşecektir. Bu durumda yatay dalgalanma bandı olarak önümüzdeki bir hafta için 10.50-11.10 aralığını verebiliriz.

NOT: Dün bugün TV’de bir soru üzerine bir hisse senedinden bahsetmiştim ve hisse ismini vermemiştim. Bu hissenin hangisi olduğu konusunda çok fazla soru geldi.  Hissenin raporunu hazırladıktan sonra sizlerle paylaşacağım. Gerekçeli olarak niçin ucuz olduğunu düşündüğümüzü belirtmek daha anlamlı olacaktır. Çünkü öneriler ciddi analizlerle desteklenmelidir. En az 2-3 yıl vadeli pozisyon almak isteyenler için, güvenilir bir hisse. Son verilerine göre yüzde 10.5 civarında temettü getirisi var ve her yıl hisse başına yüzde 8-12 arasında değişen temettü getirisi verebilir. Sürekli kar elde ediyor ve her yıl istikrarlı bir şekilde kârının yüzde 50 veya 70 arasındaki miktarını temettü olarak dağıtıyor. Aslında temettüye çok fazla ağırlık vermek de bazen sağlıklı olmayabilir ama önceki yıllarda özvarlıklarına her yıl yüzde 20-30 arasında ekleme yapan bu şirketin kârı geçen yıl azalınca özvarlık karlılığı yüzde 20’nin altına geriledi. Dolayısıyla fiyat da geriledi. Fakat yeniden kârda yükseliş başladığı için ve bunu da devam ettirebileceği için, orta ve uzun vadede artan bir trend sergileyeceğini düşünebiliriz. Bu hissenin verilerini ve grafiklerini hazırladıktan sonra, sizlerin de analizine sunacağım.  Hissede suni fiyat hareketi pek görülmüyor. Sadece uzun vadeli düşünenler ilgilenebilirler ve her ay azar azar alım yaparak portföy oluşturabilirler.  Rapor bittikten sonra twitter’dan duyururum.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Fitch Notu ve Görünümü Değiştirmedi” ile ilgili 6 yorum

  1. hocam hissenin hangisi olduğunu çok merak ediyorum
    ama yazdıklarınızdan da DOAS olduğunu tahmin ediyorum
    saygılar

  2. hocam yorumlarınız bir harika bu araştırdığınız hisseyi paylaşırsanız elbette çok seviniriz teşekkür eder iyi günler dilerim.

  3. Hocam raporunuzu burda da yayınlarsanız seviniriz. Twitter kullanmayan bir insanoğlu olarak :)

  4. hocam bahsi gecen bu hisseyi burada yazmanız mümkünmü …nedeni uzun vadeciyim cok sık takip edemiyorum günlük burdaki yazınızı okuyorum veTurcomoney de belirttiğiniz hisselerime eklemek istiyorum..emeğiniz için çok sagolun hocam.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir