Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsa Artıyor Dış Piyasalar Olumlu

Dün Borsa İstanbul’da yine sağlıklı bir görünüm vardı. Alımların ikinci seansta daha belirgindi. İşlem miktarına…

bist100-9-nisan-2014

Dün Borsa İstanbul’da yine sağlıklı bir görünüm vardı. Alımların ikinci seansta daha belirgindi. İşlem miktarına baktığımızda günlük bazda 697 milyon lot hacim gördük. Bu durum piyasanın şu anki yükseliş hareketinin her an aşağı dönebileceği konusunda yatırımcının temkinli olduğunu ve alım yapmak konusunda tereddüt ettiğini gösteriyor. Düşük işlem miktarıyla yüzde 2’nin üzerinde bir yükseliş her ne kadar bazıları tarafından sağlıksız görülse de, düşük bir alımın bile borsayı hızlı yükselttiğini göz önüne aldığımızda, bir anda herkesin kağıtlara saldırması durumunda bunun iki katı yani en az 1.2 milyar lot işlem miktarı bir günde gerçekleşebilir. Bu tür agresif alışların olması durumunda, yatırımcı alım kararı verirken dikkatli olmalıdır. Bunu daha önceki yorumlarımda da vurguladım. Fakat işlem miktarı saatlik bazda 150 milyon lotun altında kaldığı veya günlük bazda 900 milyon lotun altında gerçekleştiği sürece, yükseliş devam edebilir. Yükseliş devam etmese bile 500-800 puan arasında geri çekilmeler veya yatay kanal hareketi görebiliriz.

Gelişmekte olan ülkelerin ve kırılgan beşli borsalarına baktığımızda, son iki haftada biz daha iyi performans gösteriyoruz ve pozitif ayrışıyoruz. Bunun en temel sebebi ne olabilir diye bir sorgulama yaptığımda ise, kırılgan beşli olarak tanımlanan ülkelerin borsalarının (Güney Afrika, Brezilya, Yeni Zelanda, ve Hindistan) hiç birinde Mayıs ayında FED’in tahvil alımını azaltacağını açıklamasından bu yana bizim borsadaki kadar düşüş gerçekleşmemiş. Mayıs ayını baz aldığımızda, Biz 93 binden 61 binlere kadar yaklaşık olarak yüzde 30’dan fazla düşüş yaparken, bu borsalarda en fazla değer kaybı Brezilya’da olmuş (yüzde 21) diğerlerinde ise bırakın düşüşü, mayıs ayından sonra yüzde 4’e yakın yükseliş, Güney Afrika’da yüzde 17.1 yükseliş olmuş. Dolayısıyla, seçimleri geride bırakan ve belirsizliği azaltan Türkiye’nin adeta normale dönüşünü izliyoruz diyebiliriz. Dünkü yorumumda belirttiğim üzere, piyasalar ve yabancılar şu an Cumhurbaşkanlığı seçimini bir risk olarak görmüyorlar. Bu nedenle trend orta vadede devam edebilir. Burada kısa vadeli davranan ve piyasayı günlük izleyen yatırımcılar için önemli olan nokta ise ilk düzeltmenin ne zaman geleceğini öngörebilmektir. Geçen hafta saatlik bazda işlem miktarı 250 milyon lot olurken endeks yaklaşık 700 puanlık bir geri çekilme yaparak 70.400’lere gerilemişti. Bunun bir sinyal olduğunu ve endeksin 69.000-70.000 aralığına kadar geri çekilebileceğini belirtmiştim. Fakat devamında satış baskısı gelmedi, çünkü geldiği anda bu durum herkesi tetikleyecekti. 71.500’ün yeniden hareketi gördüğümüzde ise biz de yatırımcılarımıza yeniden alım önerdik. Çünkü her sinyalin gerçekleşme olasılığı yüzde 100 değildir ve fake sinyal (sahte sinyal) olduğu anlaşıldığında tekrar trende dönmek gerekir.

Bu sabah Japonya hariç Asya cephesinde olumlu bir görünüm var. ABD endeksleri sert düşüşlerin ardından dün toparlandı. ABD vadeli endeksleri ise bu sabah yüzde 0.05 yukarıda bulunuyor. Bu piyasaların sert düşüşler yaptığı günlerde yükselişi başaran BIST-100 bugün açılışta 74.500 civarından güne başlayabilir ve 75 bin hedefi gün içinde görülebilir. Grafikte, 93 bin’den çizilen Fibonacci geri dönüş çizgilerinden yüzde 38 çizgisi üzerinde kapanış olduğu için gün içi desteği 72 bin olarak verebiliriz. Bugün FED tutanakları açıklanacak ve içeride TUIK perakende satış hacmi verilerini açıklayacak.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz dün çok sert bir gerileme yaparak yüzde 10 seviyesinin altına geldi. Bu sert gerileme, Merkez Bankası’nın 24 Nisan’daki toplantısında faiz indirimi beklentisinin güçlü olduğunu gösteriyor. Gerileme 9.65 seviyelerine kadar devam edebilir. Bugün 9.80 ile 10.10 arasında hareket bekleyebiliriz.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsa Artıyor Dış Piyasalar Olumlu” ile ilgili 3 yorum

  1. hocam merhaba;
    borsada pınsu (pınar su ) hakkındaki degerli goruslerınızı merak edıyorum .sagolsun ali erkan bey teknik analizi yaptı ama sizin de yorumlarınızı beklıyorum.bu kuraklık döneminde bu hissenin seyrı ne yönde olur.gecen yıl yaşar holdıng %15 buyumus bu durum pınar su da sermaye artısına sebep olur mu ?1-2 aydır kıpırdamıyor bıle bu durum nasıl yorumlamak lazım .hocam insanları etkilememek adına zahmet olmazsa eger yorumlarınızı alttaki mail adresine gönderebilirmisiniz.saygılar;
    [email protected]

  2. yeniden alım önerdinizde biz duymadık, şu siteye üye olmak lazım ki ben olacağım yakın zamanda, bu bilgiler de değerlidir yalnız orada paylaşılanlar daha anlamlı haliyle, değere de ücret ödenmesi kadar normal birşey olamaz, tamam şimdi şurada bedava sirke baldan tatlı ama sirke sonuçta, bal değil :)
    Siteyi biliyorum paramineyapayim.com, bu sitenin ismini okuyunca tuhaf cevaplar veresi geliyor insanın :)
    Saygılar.

    1. ali murat bey inanın bedava sirke baldan tatlı zihniyetiyle sormadım bu soruyu cunku zaten ben bu hıssedeyım cıkmayada niyetım yok yani hisse önerisi alma gıbı bır durum soz konusu değil.yaşar hocayı her sabah paranın rotası programından takip ediyorum gercekten cok tutarlı ve iyi niyetli yorumları mevcut kimse zarar etmesın dıye bana gore cok dogru bılgıler paylasıyor .bende buna istinaden sordum soruyu.cevaplamasada canı sagolsun hocamızı takıp etmeye devam .ayrıca siz böyle yakıstırmada bulundunuz ya aslında sızın ıcın solenmiş cok guzel söz var bir insanın fikri neyse zikri de o olur.siz demekki olaylara hep bole bakıyorsunuz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir