Seans Öncesi Borsa Yorumu / Borsa’ya FED Dopingi

Dün gece FED’in 18-19 Mart tarihlerinde yaptığı toplantıya ilişkin tutanaklar açıklanmadan önce, borsa tutanaklarda olası olumsuz…

bist100-10-nisan-2014

Dün gece FED’in 18-19 Mart tarihlerinde yaptığı toplantıya ilişkin tutanaklar açıklanmadan önce, borsa tutanaklarda olası olumsuz mesajları satın almamak için temkinli ve genelde satış eğilimliydi. Fakat seans içi hareketler, belirgin bir satışa geçildiği yönünde güçlü sinyaller vermiyordu. Yine de yaklaşık 1500 puanlık bir gerileme oldu ve günlük bazda BIST100 endeksi, yüzde 2.05 değer kaybederek, 72.429 seviyesinden kapandı.

Dün gece açıklanan FED toplantı tutanakları ise beklentinin aksine piyasaları yeniden coşturacak mesajlar içerdi. 4 Mart’ta yani FED toplantısı öncesinde bir video konferans düzenlenmiş ve bu konferansta sadece işsizlik oranına bağlı kalınarak faizlerin artırılması gibi sayısal bir dil kullanmak yerine, daha fazla ekonomik göstergeyi içine alacak, sayısal olmayan kriterler verilerek faiz artışına ilişkin sinyallerin verilmesi tartışılmış. Bu konferansta bir sonuca ulaşılmamış ama FED toplantısında bu konu enine boyuna tartışılarak bundan sonra daha fazla göstergeye bakılarak faiz arttırma kararı verileceği açıklanmış. Yani piyasaları korkutmaktan endişe eden bir ton var tutanaklarda. Dolayısıyla ilk faiz artışının, piyasanın beklentisinden çok sonraya sarkabilir mesajı ortaya çıkıyor. Piyasalar en son toplantıdan ve Başkan Yellen’in açıklamalarından sonra Eylül veya Ekim gibi tahvil alım programının biteceğini ve bundan 6 ay sonra da faiz artırımlarının başlayabileceğini düşünüyordu. Yellen bu 6 ay konusunda daha sonra işi düzeltmeye çalışmıştı ama, tutanaklar bunu perçinledi. Şu an, tahvil alımı bitirilse bile uzun süre faiz arttırılmadan devam edilebileceği sinyali ortaya çıkmış oluyor.

Tüm bu gelişmeler, sadece bizim piyasa için değil diğer gelişmekte olan piyasalar için de önemli olumlu bir mesaj olarak algılanacaktır. Dün dolar/TL kuru 2.1210 seviyesinden kapanmıştı. Fakat FED toplantı tutanakları açıklandıktan sonra yeniden 2.1050 seviyelerine kadar geriledi. Bu durum borsaya da olumlu yansıyacaktır. Dün gün içi önemli destek 72 bin civarıydı ve bu seviyenin altında kapanış olmaması ve günlük bazda işlem miktarının sadece 664 milyon lotta kalması önemliydi. Bugün için de 72 bin seviyesi önemli destek durumundadır. Normal şartlarda, olumsuz beklenmedik bir gelişme olmazsa, borsanın bugün en azından günlük bazda yüzde 1 veya 1.5 üzerinde yükseliş yapmasını beklerim. Eğer borsa bugün olumlu bir seyirde olmazsa, “Moodys’in yapacağı açıklamaları bekliyor” şeklinde düşünmekte fayda var.  Eğer bugün bir düşüş söz konusu olursa bunu dönüş trendi açısından ciddiye almak ya da Moodys’ten olumsuz bir haber beklentisini satın aldığı anlamına gelebilir.  Çünkü enformasyon formasyon uyumsuzluğu başlamış olur. Şu ana kadar, enformasyon ve formasyon olumlu gidiyor. Yani olumlu haber borsayı yükseltiyor ya da olumsuz haber borsada pek fazla düşüş yaratmıyor. Bugün bu uyumun bozulacağını zannetmiyorum. Bu sabah dış borsalara baktığımızda ABD borsaları yüzde 1’in üzerinde değer kazandı. Asya cephesinde Japonya hafif ekside bulunurken, diğer borsalarda yüzde 0.15 ile 0.45 oranında artışlar mevcut. ABD Vadelileri ise dünkü sert yükselişin ardından, bu sabah da dünkü seviyelerinin çok hafif üzerinde bulunuyor. Hissede olanlar beklemede kalabilirler. Bu şartlar altında endeks 75 bin üzerinde kapanış yapmaya çalışabilir. Sonuç olarak trend devam ediyor ve henüz trendden inme zamanı değil.

Tahvil ve bono piyasasında önceki gün gösterge faiz çok sert bir gerileme yaparak 9.92 seviyesine kadar düşmüştü. Dün bir miktar satış geldi ve 10.06 seviyesinden kapandı. Daha önce de belirttiğim üzere, bu sert gerileme, Merkez Bankası’nın 24 Nisan’daki toplantısında faiz indirimi beklentisinin güçlü olduğunu gösteriyor. FED tutanakları bono piyasasını da olumşlu etkileyecektir. Gerileme 9.80 seviyelerine kadar devam edebilir. Bugün 9.80 ile 10.10 arasında hareket bekleyebiliriz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir