Seans Öncesi Borsa Yorumu / Haftaya Başlarken Dış Piyasalar Beklemede

Geçen haftaya yükselişle başlayan Borsa Istanbul hafta içerisinde bir dinlenme turuna başladı. Geçen hafta ABD Merkez Bankası…

endeks-14-nisan-2014

Geçen haftaya yükselişle başlayan Borsa Istanbul hafta içerisinde bir dinlenme turuna başladı. Geçen hafta ABD Merkez Bankası FED’in tutanakları piyasaları yeniden coşturacak mesajlar içerdi. FED’in ilk faiz artışı, piyasanın beklentisinden çok sonraya sarkabilir mesajı ortaya çıktı. Geçen haftanın en önemli gelişmelerinden biri de, Moodys’ten gelen görünüm değişikliğiydi. Moodys notumuzu teyit ederken, görünümü durağan’dan negatife düşürdü. Aslında BIST-100 endeksi Moodys açıklaması öncesinde de bir miktar kâr realizasyonuna başlamıştı. Teknik olarak, hızlı yükselişinin ardından dinlenme yapan bir endeks görüyoruz. BIST-100 endeksinin gerilemesi sırasında günlük işlem miktarının düştüğünü görüyoruz. Yani son 2-3 haftanın en düşük günlük işlem miktarlarını gördük. 93 bin seviyesinden, 61 bine kadar çizilen bir fibonacci geri çekilme analizine göre, BIST-100 endeksi yüzde 38.2 olarak belirlenen 73.500-74.000 civarında zorlandı ve ardından kar satışları geldi. 70 bin seviyesi destek oluşturmaktadır. Her ne kadar endeks sert yükselişine 63 bin civarından başlamış olsa da, maliyetler ortalama olarak 69-70 bin civarında gerçekleşti.

Daha önce de vurguladığım üzere, yabancıların aldıkları hisseleri, kârlı bir şekilde 70-73 bin aralığından satıp çıkmaları çok zordur. Tarihsel incelemelerim ve geçmiş istatistikler, düşüş olması ve düzeltme hareketinin bitmesi sonrasında, endeksin yüzde 5-10 arasında ekstra prim yapması olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Aşağı yönlü hareket sırasında işlem miktarının günlük bazda yarı yarıya düşmesi olumludur.

Bu sabah itibariyle gündeme düşen önemli haberlere baktığımızda, Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar var ve Birleşmiş Milletler Ukrayna için toplandı. ABD Başkan yardımcısı Biden yarın Kiev’de olacak. Bu gerginlik Altın fiyatlarını da yukarı çekti. Sadece Ukrayna değil, geçen hafta ABD’de beklentilerden yüksek gelen ÜFE verileri de altının yukarı yönlü hareketinde etkili oldu. Yarın açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları endeksi çok önemli hale geldi. Mart ayında yüzde 0.1 artış bekleniyor. Eğer yüzde 0.3 veya daha fazla bir artış olursa Altın fiyatlarını bir miktar daha yukarı itecektir.

Asya cephesinde bu sabah Hindistan ve Tayland’da piyasalar kapalı olacak. Çin yüzde 0.42 aşağıda, Nikkei binde 3 oranında yukarıda bulunurken, Hong Kong ve Güney Kore Cuma günkü seviyelerinden işlem görüyor. ABD borsa endeksleri Cuma günü yine sert düştü. Bu sabah vadeli endeksler yüzde 0.13 aşağıdalar. Bugün borsanın yatay veya hafif aşağı eğimli bir açılış yapmasını bekleyebiliriz. Geçen hafta başlayan gerilemenin 70 bin ile 71 bin aralığında destek bulması ihtimali yüksektir. Alım yapmayı düşünen yatırımcılar, 69 bin altında kapanış durumunda stop yapmayı ve bu tür bir durumda oluşacak zarara katlanmayı göze alabiliyorlarsa orta vadeli alım denenebilir.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz son iki haftada sert bir gerileme yaparak 11.75 seviyelerinden 9.94 seviyesine kadar geriledi. Merkez Bankası’nın 24 Nisan’daki toplantısında faiz indirimi olasılığını güçlü bulan piyasada, DIBS kağıtlarına talep oldu. Bu hafta içinde 9.75 ile 10.30 aralığında dalgalanma bekleyebiliriz.

NOT: Hürriyet gzetesi yazarı Erdal Sağlam’ın bugünkü yazısı önemli. EĞer bu haberler ve iddialar gerçekse piyasalar için olumsuz olabilir… http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/26215290.asp

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir