Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yabancı Sert Sattı

Borsa İstanbul’da dün çok dalgalı bir gün yaşandı. BIST-100 endeksi açılışta 74 binin üzerinde güne başladı. Daha sonra 73.750 seviyesine kadar geri çekildi ve ardından…

endeks-16-nisan-2014

Borsa İstanbul’da dün çok dalgalı bir gün yaşandı. BIST-100 endeksi açılışta 74 binin üzerinde güne başladı. Daha sonra 73.750 seviyesine kadar geri çekildi ve ardından 74.450 seviyesine kadar yükseldi. İkinci seans da alımlarla başladı. Fakat özellikle saat 15:00 civarında başlayan gerileme giderek hızlandı. Gün sonunda yüzde 1.81 düşüşle 72.438 seviyesinden kapanış oldu. Dün  72 bin altında kapanış olacağı anlaşılırsa, 70 bine kadar düşüş devam edebilir mesajını vermiş olsam da, kapanış 72.400 üzerinde oldu. Fakat bu seviyeye 74.450’den düştüğü için adeta 72 bin seviyesine yakın bir kapanış kadar serttir.

Grafikte görüldüğü üzere, gün içi hareket bandı 2 bin puandı ve sürekli olarak vurguladığım işlem miktarı 950 milyon lot oldu. Teknik olarak bakıldığında, güçlü bir işlem miktarı ile yaklaşık 1500 puanlık bir düşüş oldu. Dünkü bu hareket, en azından BIST-30 hisseleri için, geçen hafta görülen düzeltme hareketlerine göre çok daha net bir geri çekilme sinyali oldu. Dolayısıyla endeksin artık 74.500 seviyesinde çok güçlü bir direnci oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunları teknik analiz dinamiklerine göre söylüyoruz. Daha basitçe ifade etmek gerekirse, belki bugün değil ama önümüzdeki bir hafta içinde endeksin 69.000-71.000 aralığındaki 2 bin puanlık kanala kadar düşüş olasılığı çok arttı.

Önceki yorumlarımda,  bir düzeltme olacağı beklentisine girerek, satış yapıp alttan alım yapmayı düşünenler için, bunun kolay olmayacağını çünkü 70 bine kadar bir geri çekilme garantisi verilemeyeceğini belirtiyordum. Ama şu an bu olasılığın artmış olmasından dolayı, satış yapıp alttan alım denenebilir. Daha önceki geri çekilmeler hacimle desteklenmemişti. Şu an birçok yatırımcı 78-80 bin hedefi artık geçerli değil mi? diye sorabilir. Bu hedefi verirken temel mesaj; önümüzdeki 2-3 aylık bir süre için fazla alım satım yapmadan ama 69-70 bine kadar bir geri çekilme olasılığını da göz önünde bulundurarak trend üzerinde kalmaktı. Bu konuda şimdilik bir değişiklik yok. Sadece 70 bine kadar gerileme olasılığının yükseldiğini tekrar vurgulamalıyım. Şartlar değiştiğinde değer değişir. Dolayısıyla değişen şartlara göre sizlere bilgim elverdiğince fikirlerimi aktarıyorum. Borsa endeksi bukalemundur. Çabuk renk değiştirir. Biz de renk değişimi olduğunda, objektif bir şekilde ifade etmek durumundayız.

Düşüşe daha ayrıntılı bakalım. Çünkü şeytan ayrıntılarda gizlidir.  Bankalar ve holdingler düşüşte başı çekti. Bankacılık endeksi yüzde 2.64 düşerken, sanayi endeksindeki geri çekilme sadece yarısı kadar, yüzde 1.32 oldu. BIST-30’daki düşüş ise yüzde 1.95 oldu. Yani yabancıların yoğun olduğu hisselerde satış gördük. Bunun sebeplerine ayrıca değiniriz, fakat banka hisselerinin geneli için en azından önümüzdeki 1-2 haftalık süre içinde, dün görülen en yüksek seviyelerin aşılması olasılığı düşüktür. Bu arada, güçlü sanayi hisseleri düşüşe dayanacaktır ve bu hisselerde yukarı hareketin devamını görebiliriz.

Yabancı bir kâr realizasyonu mu yapıyor? Yoksa gerçekten bir şeylerden rahatsız olduğu için mi satıyor? Dünkü satış bir kâr realizasyonundan daha fazlasıydı. Görünen o ki, pazartesi günü yazdığım yorumda Hürriyet’ten Erdal Sağlam’ın yazısına dayanarak, ekonomi bürokrasisi üzerinde baskı olduğu ve hatta Merkez Bankası Başkanı’nın bile değiştirilebileceği spekülasyonlarının yabancı yatırımcıyı ciddi anlamda tedirgin ettiğini düşünüyorum. Konuştuğum birkaç yabancı fon yöneticisi bunu teyit etti. 17 Nisan’da yapılacak TCMB genel kurulunda Başçı değiştirilmese bile, çok önemli atamalar yapılacağı konuşuluyor. Eğer ekonomide yeni sorunlar istemiyorsak, ya da kendi elimizle kendi ipimizi çekmek istemiyorsak, acilen bu konuda en yetkili ağızlardan bu spekülasyonları yalanlayıcı mesajların gelmesi lazım. Aksi halde dolar/TL kurunda yeniden 2.17-2.18 seviyeleri görülebilir. Dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun mesajları da önemliydi; “ekonomide emir komuta olmaz” şeklinde özetlenebilecek mesaj dikkatli okunmalıdır.

Sonuç olarak, dün endeks 74.450’ye doğru yükselirken enformasyon formasyon uyumsuzluğu vardı, yani olumsuz haberler vardı ama borsa takmıyordu. Bu durumda piyasanın gösterdiği yöne uymalısınız. Ama öğleden sonraki satışlar ve dün görüştüğüm yabancı fon yöneticilerinden edindiğim izlenim, olumsuz enformasyonun olumsuz formasyon yarattığını gösteriyor. Yani, tekrar enformasyon ve formasyon uyumu yakalandı ama, bu sefer enformasyonun olumsuz olduğunu görüyoruz. Bu durumda yeni yönün genel olarak aşağı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bugün dünkü düşüşün soluksuz devam edeceği  beklenmemeli. Endeks 73 bine doğru yükselme çabası içinde olacaktır. Yer yer alımlar gelecek ve yeniden bir yükseliş başlıyor hissine kapılacağız ama bu sefer buna da fazla kanmamak gerekecek. Sert düşüşün ardından bugün yeni alıcının güçlü bir şekilde hemen piyasaya gelmesi beklenmemeli. Dolayısıyla borsanın güne zayıf başlama olasılığı yüksektir. Daha sonrasında alımları görebiliriz. Bu sabah, dış piyasalar çok olumlu açıldı. ABD’de yüksek kapanışlar oldu. ABD vadelileri bu sabah yüzde 0.32 yukarıda bulunuyor. Asya cephesinde de olumlu bir hava bulunuyor.

Tahvil ve bono piyasasında gösterge faiz son üç haftadaki sert gerilemesinin ardından önceki gün yüzde 10 seviyesinin üzerinde kapanış yaptı. Merkez Bankası fonlama miktarını artırdığı için interbank repo piyasasında da faizler gerilemişti. TCMB fiili olarak faizi aşağı çeken hareketler yapıyor. Dün borsadaki sert düşüşe rağmen, gösterge kağıdın faizi 9.78 seviyesine kadar düştü. Bugün gösterge faizin 9.75 ile 10.30 aralığında dalgalanmasını bekleyebiliriz.

“Seans Öncesi Borsa Yorumu / Yabancı Sert Sattı” ile ilgili 1 yorum

  1. yaşar bey borsa üzerine eğitim veriyormusunuz ?? (kusuruma bakmayın konu ile çok alakasız bir yorum oldu ama mail adresi falan bulamadım nasıl iletişime geçeceğimi bilemedim o yüzden buraya yazdım tekrar kusura bakmayın )

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir