Emin Tay – BİST 100 Analizi – (18.04.2014)

Dün 73,232 seviyesinden açılış yapan endeks kısa zamanda 1000 puanın üzerinde değer kaybederek 71,990 seviyesine kadar düştü. Buna rağmen ilk seansta 72,000’i destek yapan endeksin yukarı gitmek isteyen bir görünümü vardı. Nitekim kapanışa doğru gelen alımlarla %1.6 prim yapan BIST100 73,561 puandan kapanış yaptı.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, bazı üst düzey TCMB yöneticilerinin istifa edeceğine dair iddialara itibar edilmemesi gerektiğini ve görevlerine devam etmekte olduklarını söyledi. TCMB’den gelen açıklamaların, bir süredir devam eden “TCMB yetkilileri istifaya mı zorlanıyor?” belirsizliklerinin ortadan kalkmasına neden olarak alım iştahını arttırdığını söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra dün İsviçre´de toplanan ABD, AB, Rusya ve Ukrayna zirvesinden gerginliği azaltıcı önlemlerin alınması ve şiddetten kaçınılmasına yönelik anlaşma çıktı. Piyasada bir başka belirsizliğin olumlu sonuçlanması rahatlamaya sebep oldu.

Bugün ABD, Almanya, Fransa, Hong Kong gibi önemli ülkeler Paskalya tatili sebebiyle kapalı olacak. Dün ABD borsaları şirket karlılıklarını fiyatladı. İşsizlik maaşı başvurularının beklenenin altında gelmesiyle karışık bir görünümle haftayı kapattı. ABD vadelilerin ise bu sabah %0.2-0.3 civarında artıda olduğunu görüyoruz. Asya piyasaları da Çin haricinde genel olarak olumlu görünüyor.

BIST 100 grafik

Teknik olarak baktığımızda 73900 seviyesinin aşılamamış olması OBO (Omuz-Baş-Omuz) formasyonuna neden olabilir. OBO formasyonu teknik olarak düşüşe işaret etmektedir. Ancak boyun çizgisi 72000 seviyesinde bulunmakta olup, OBO formasyonunun gerçekleşmesi için bu seviyenin kırılması gerekmektedir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde 72000 desteği daha da önem kazanmış durumda. Direnç olarak daha önce de değindiğimiz 74500 seviyesi hala gücünü koruyor. Bugün dış piyasalardaki olumlu hava ve piyasada zaman zaman olumsuz fiyatlamalara sebep olan gerginlik ve endişelerin geçici süreliğine dahi olsa da ortadan kalkması 74000-74500 bölgesinin tekrar test edilmesine imkan verebilir.

Emin Tay
Araştırma Uzmanı
Gedik Yatırım

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir