Atilla Yeşilada – Faiz indirimi: Sakın Ha!

Bugün Ankara’da iki kritik toplantı var.

Önce TCMB PPK faiz kararını açıklayacak, ardından da Gül ve Erdoğan haftalık toplantılarını yapacaklar. Köşk’ten henüz cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kimin aday olacağına dair bir açıklama çıkmaz. PPK’da ise CNBC-E anketine göre faizler inmeyecek, munzamlarda da kesinti yok. Fakat, bize gelen yatırım bankası raporlarında hava biraz değişik. Munzamlara faiz ödenmesi kararının bugün açıklanmasının bir olasılık olarak altı çiziliyor.

Daha da önemlisi, Societe General ve Tera Brokers gibi önemli araştırma grupları “sembolik” bir faiz indirimi kararına kapıyı açık tutuyor. Bu kararın bir başka türü ise faiz koridoru tavanının aşağı çekilmesi olur.

Şu anda faiz indirimi yapmak, sembolik de olsa, piyasalara akıl almaz bir kötü niyet mesajı verir. Bu yüzden “Sakın Ha!” diyorum. Öncelikle, Hazine’nin mega-projelere borç garantisi verebileceği kararı bütçe disiplininin buzulabileceği anlamında yorumlandı. Bu yönetmeliğin detayları bilinçli olarak muğlak bırakılmış, fakat Üçüncü Havalimanı gibi dev projelere kredi desteği verilecekse kamu borç stoğu çok hızla artar. Mart ayında ise bütçe dengesi bozulmuştu bile.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Paraanaliz.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir