Piyasalar Ve Son Dinamikler

Dün borsa açısından ilginç bir gün oldu. Grafik 5 dk’lık hareketleri veriyor ve son iki gündeki gün içi hareketler net bir şekilde görülüyor. 7 Temmuz pazartesi günü…

endeks-9-temmuz-2014

Dün borsa açısından ilginç bir gün oldu. Grafik 5 dk’lık hareketleri veriyor ve son iki gündeki gün içi hareketler net bir şekilde görülüyor. 7 Temmuz pazartesi günü borsa özellikle ikinci seansta hızlanan alımlarla 79 bine yakın bir seviyeden kapatmıştı. Dün ise yukarı yönlü açılan endeks, ikinci seansta 80 bine doğru yol alırken bir anda sert satışların geldiğini gördük. Özellikle bankalara gelen satışlarla endeks yaklaşık 500 puan düşüş sergiledi. Satışın sebebi ise Başbakan Erdoğan’ın Denizli’de “O faizi düşürmeyenlerin de icabına bakacağız” sözleriydi. Bu konuşma ve daha önceki konuşmalar gösteriyor ki; eğer Başbakan, Cumhurbaşkanı seçilirse Merkez Bankası’na ve belki de ekonomi yönetimine tümüyle el atacak. Piyasaların bu konuşmaya reaksiyonu belki şu an için kısa soluklu kalacaktır ve piyasa yeniden kendi yolunda gitmeye devam edecektir, ama  piyasalar ekonomi yönetimi ya da Merkez Bankası yönetimine ilişkin bir değişikliğin ciddi olduğunu anladıklarında çok sert reaksiyon vereceklerdir.

Bu akşam FED toplantı tutanakları açıklanıyor. Bu tutanaklar bence belki de açıklanacak en önemli tutanaklar olacaktır. Çünkü faiz artışının 2015’in ilk yarısında olmasını savunan FED üye sayısı artabilir ve bu durum piyasalar üzerinde ters etki yapar. Dün aslında dış piyasalarda genel hava çok olumsuzdu ve bizim piyasalarımızın pozitif ayrışmasını çok net açıklayacak bir durum olmasa da bunu, banka karlarının Haziran’da beklenenden daha iyi olacağına ilişkin beklentilere bağlayabiliriz. Ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüş ve piyasada Babacan’ın bir dönem daha ikna edildiğine dair söylentilerin de etkili olduğu belirtiliyor. Bu sabah dış piyasalar genel olarak yatay ve sıkışık seyrederken dolar/TL kuru 2.1245 seviyesinde bulunuyor. Borsanın yükselişle açılış yaparak, 78.500’ü destek yapmasını ve 80 bin direnci aralığında hareket etmesini bekleyebiliriz.  Eğer 78.500 aşağı kırılırsa, yeniden 77.500 seviyelerine kadar gerileme olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.  Bol kazançlı bri gün olması dileğiyle..

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir