Espirito Santos Espiri’si

Dün borsa İstanbul FED tutanaklarının olumlu havasıyla yükselişle açıldı. Fakat sonrasında, Avrupa’daki olumsuz gelişmelere bizim piyasa da ayak uydurarak…

endeks-11-temmuz-2014

Dün borsa İstanbul FED tutanaklarının olumlu havasıyla yükselişle açıldı. Fakat sonrasında, Avrupa’daki olumsuz gelişmelere bizim piyasa da ayak uydurarak, 79 binin altında kapanış yaptı. Portekizdeki Espirito Santo isimli bankanın ana ortağının vadesi gelen bir tahvil ödemesini yerine getirememesi nedeniyle, Avrupa borsalarında yüzde 1.5’lara varan düşüşler oldu. Aslında Portekizdeki Banka dünün konusu değildi. Çarşamba günü ve hatta salı günü bu konuda sıkıntılar başlamıştı. Fakat piyasalar çarşamba günü çok olumsuz bir reaksiyon vermemiş, bu sorunun küçük çaplı olduğunu düşünerek küresel anlamda etkisi olacağını düşünmemişti herhalde. Fakat dün, Banko Espirito Santo’nun hisseleri yüzde 16 değer kaybedince ve kurumsal yönetim konusunda şeffaf olmayınca diğer piyasalara sıçradığı gibi, ülkelerin tahvil ve bono piyasalarını da ciddi bir şekilde etkiledi. Portekiz devlet tahvilleri de bundan nasibini alırken, diğer borçlu Avrupa ülkelerinin tahvilleri de değer kaybetti. Bu arada güvenli liman olarak görülen Alman ve Fransız tahvillerine talep vardı.

Dünkü gelişmelerin daha da geniş bir alana yayılarak devam etmesini beklemiyorum. Aslında küresel hisse senedi piyasaları zaten yüksek seviydeydiler ve bir düzeltme olması bekleniyordu. Bu Banco Espirito olayının da önemli bir bahane olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Bugün piyasalar ilk anda  bir miktar tedirgin açılabilirler, fakat gün içinde yönün yukarı olacağını ve düşüşlerin devam etmeyeceğini düşünüyorum. Dün BIST-100 endeksi 79 binin altına geriledi. Aslında teknik olarak kötü bir görüntü oluştu ama, bugün yeniden 79 binin üzerine gitmek isteyebilir. Bugün 79 binin yeniden üzerine gideceğini ve Avrupa’nın da toparlayacağını söyleyeyebiliriz, fakat pazartesi ve devamında acaba küresel hisse senedi piyasaları yükselişine devam eder mi emin değilim. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle.

“Espirito Santos Espiri’si” ile ilgili 2 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir