Enflasyon, Faiz ve Borsa

Dün enflasyon verisi öncesinde  güne artışla başlayan endeks enflasyon verisi sonrasında sert bir geri çekilme yaptı ve seans sonuna doğru kapanış işlemlerinde…

bist-100-5-agustos-b

Yukarıdaki grafik borsanın 60 dak. hareketlerini gösteriyor. Dün enflasyon verisi öncesinde  güne artışla başlayan endeks enflasyon verisi sonrasında sert bir geri çekilme yaptı ve seans sonuna doğru kapanış işlemlerinde endeks 82 bin seviyesinin altında kapandı . TÜFE aylık bazda yüzde 0.45 artarak, beklentilerin çok üzerine çıktı. Bu arada gösterge tahvil faizi de yüzde 9.32 seviyesine kadar yükseldi. Bu hafta ihaleler var ve faiz biraz da bu yüzden sert bir yükseliş yaptı. İhalelerde hazinenin hangi faize razı olacağı önemli olacaktır.

Bu sabah itibariyle, ABD borsalarının dün yükselişle kapanmış olması olumlu olarak algılanacaktır. ABD’deki düşüşün bittiğine ve daha fazla düşüş olmayacağına dair JP Morgan analiz verdi. Fakat bu konuda o kadar emin değilim. ABD endeksleri (Dow ve S&P) hala teknik açıdan iyi görünmüyor. Ayrıca dün dow’la beraber toparlayan Almanya’nın DAX endeksi de düşüşle kapandı. Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.13 civarında aşağıda bulunuyor. Asya cephesinde Hindistan hariç, diğer borsalarda geri çekilme var. BIST-100 endeksinin teknik dinamiklerine baktığımızda ise, dün son saatteki satış baskısı ve TKE göstergesinin, son yükseliş denemesinde 60 seviyesinin üzerine çıkamamış olması iyiye işaret değil. Bugün 83 bin seviyesi yine güçlü direnç olmaya adaydır. MB’dan bu ay faiz indirimi beklenmiyor. En azından bankaların ve aracı kurumların hazine yetkililerine göre en iyimser tahmin en fazla 25 baz puan indirim olabileceği ama bunun da altını doldurmanın zor olacağı yönünde. Dolayısıyla şu anki hava şartlarına baktığımızda endeksin güçlü ve sağlıklı bir yükseliş sergilemesi olasılığı zayıftır. Yine de, dün dow’daki artış belki açılışta yine yükselişle başlamamıza neden olabilir ama endeksin yukarı gitmek isteyen fakat, bu konuda bocalama gösteren bir görüntü çizmesini bekleyebiliriz. 81 bin altındaki her kapanış, endeksi 79-80 bin aralığına kadar çekebileceği için alım yaparken kağıtlarda seçici olmakta fayda var. Bugün endeks için beklediğim dalgalanma bandını 81.500-82.750 olarak verebilirim. Hangi tarafa doğru kırılma olursa o yönde hareket sertleşebilir.  Cuma günü Moodys’in açıklamaları riskini piyasa satın almak istemeyebilir. Dolayısıyla yükseliş denemeleri geçici saman alevi şeklinde kalabilir.  DOw ve S&P endekslerinin bugünkü hareketleri önemli olacaktır. Yeni bir düşüş dalgası bizim piyasaları da olumsuz etkiler. Yabancı takasında geçen hafta perşembe ve cuma günü azalış olması da dikkat çekici ama azalış miktarı çok yüksek değil. ABD endekslerinde yukarı dönüş başladı diyebilmek için, dow endeksinin 16.750 üzerinde kapanış yapması gerekiyor.  Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle….

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir