Atilla Yeşilada – Euro-varlık alımı: Hayal mi gerçek mi?

Bugün Ankara’da uzmanlarla toplanan TCMB yetkilileri, koridoru beklenmedik şekilde 75 baz puan basıklaştırma kararını savunurken, Draghi’den gelen QE ve/ya varlık alımı mesajlarına işaret ettiler.

Yani, TCMB yeni bir Euro-bölgesi (EB) parasal genişleme programı sayesinde sıcak para girişlerinin hızlanacağını ve TL’yi yüksek O/N faizlei ile savunma ihtiyacının geçmişe nazaran düştüğünü iddia ediyor. Dün akşam basına ustaca sızdırılan haberlerde O/N faiz kesintisinin bankaların kredileri daha ucuza fiyatlamalarına yardımcı olmak amacını taşıdığı iddia edimişti, demek ki sazanlar oltaya gelmemiş.

TCMB de siyasi efendisi AKP gibi artık yalanı adet haline getirdi, daha Temmuz Enflasyon Raporu sunumunda Erdem Başçı koridoru basıklaştırıp basıklaştırmayacağı sorusuna “sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer” diye cevap vermişti, yani bunu yapmayacağına yemin etmişti. TCMB bu davranışın uluslararası arenada kredibilite kaybettirdiğinden rahatsız olmuyor bile. Nasıl olsa, ebediyen QE dünyasında kalacağız, ve TCMB istediği gibi faizlerle oynayacak. Bu doğru mu? Fed Ekim’de varlık alımlarını sonlandırırken, Draghi Citibank’a göre meblağı 1 trilyon Euro’yu bulacak bir varlık alım programı başlatabilir mi? Başlatırsa, geçmişte olduğu gibi TL bu cömertlikten nemalanır mı?

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Paraanaliz.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir