Borsa’da Sert Düşüş ve Sonrası

Bugünkü yazımı zaman kısıtı nedeniyle kısa tutmak zorundayım. Dün borsa 81.600’ü aşağı kırınca 80 bine kadar geriledi. Zaten haftaya başlarken de özellikle hisselerde…

bist-100-10-eylul 2014

Bugünkü yazımı zaman kısıtı nedeniyle kısa tutmak zorundayım. Dün borsa 81.600’ü aşağı kırınca 80 bine kadar geriledi. Zaten haftaya başlarken de özellikle hisselerde nakde geçilmesini öneriyorduk. Dün de yazdığım gibi göstergelerde ciddi yorulma vardı ve adeta bir stres boşalması oldu. Fakat Bankalara ilişkin söylenti ve haberler de bu düşüşte etkili oldu. Şu an belirgin borsalar içinde en fazla düşen ikinci borsayız. Brezilya’nın not görünümü durağandan negatife düşürüldü. Bu yüzden Brezilya son iki günde daha fazla düştü. Aşağıdaki grafik son iki gündeki getirileri veriyor. Önemli borsalar kırmızıda.

dunya borsalari-10-eylul-2014

 

Kaynak: Matriks 

Bu sabah dış piyasalarda genel olarak olumsuz bir hava var. Bunun sebeplerini dünkü yorumlarımda çok net aktardım. 17 Eylül’deki FED toplantısına kadar piyasalarda ciddi bir yukarı yön beklemek yanıltıcı olur. Bugün büyüme verileri açıklanacak. Piyasa yüzde 2’nin üzerinde bir büyüme bekliyor (bugün gazetesindeki yazımda 2.4 yerine yanlışlıkla 3.4 yazmışım, düzeltirim). Dolar/TL kuru ise 2.20 seviyesinde güne başlıyor. Uluslararası para birimleri de değer kaybediyor. Dolar endeksi (DXY)  84.23 seviyesinde bulunurken Euro-dolar paritesi 1.2925 seviyesinden işlem görüyor. Bugünlerde doların değer artışı biraz zayıflayabilir. Trend değişimi beklemiyorum ama ters bir tepki oluşabilir.

Borsada dünkü düşüş sonrasında bugün de aşağı yönlü veya yatay bir açılış bekleyebiliriz. ABD vadelileri yüzde 0.17 aşağıda bulunuyor ve Asya cephesinde düşüşler var. EN fazla düşen ise Hong Kong piyasası olup yüzde 1.8 geri çekilme var.  Yarın FITCH toplantısı yapılacak olup, piyasa burada söylenenleri görmek isteyecektir. Yukarı yönlü hareketlerde 80.500 ve 81.500 seviyelerinde önemli dirençler var. BU dirençlerin yukarı kırılması için zamana ihtiyaç var. Önce dip seviyelerin nerede oluştuğu görülmeli. Bugün düne göre çok daha düşük bir hacim görebiliriz. Dünkü düşüşe direnen hisselerde yukarı hareketler olabilir. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle….

NOT: Dün saat 13:15’de yaptığımız webinar you tube’a eklendi. Link: http://www.youtube.com/watch?v=Sum33PDDMnk&feature=youtu.be

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir