Piyasaların Bugünkü Dinamikleri

Dün borsa 80.080 seviyesinden güne başladı ve açılıştaki hafif yükselişin ardından gerileyerek gün içinde en düşük 78.968 seviyesini gördü ve 79.550 seviyesinden kapandı. Büyüme verisinin beklentilerin altında kalması…

bist-100-11-eylul 2014

Dün borsa 80.080 seviyesinden güne başladı ve açılıştaki hafif yükselişin ardından gerileyerek gün içinde en düşük 78.968 seviyesini gördü ve 79.550 seviyesinden kapandı. Büyüme verisinin beklentilerin altında kalması borsadaki satışları artırdı. İkinci çeyrekte ekonomimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 büyürken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 küçülme oldu. Büyüme hakkındaki ayrıntılı görüşlerimi bugün gazetesindeki köşemden okuyabilirsiniz (burayı tıklayınız).  Görünen o ki hanehalkı harcamalarını kısmış, kredi büyümesi oranının düşmesi, hanehalkının tüketim kararlarını olumsuz etkilerken, toptan ve perakende ticaret sektörü sadece yıllık yüzde 0.3 büyüyebilmiş. Devletin harcamaları ve ihracat sayesinde büyümeyi ayakta tutabilmişiz.

Bugün FITCH’in yapacağı toplantıdan çıkacak mesajların negatif olacağı düşünüldüğünden, borsa bu beklentiyi dün sattı. Aksi halde bin puana yakın düşüş olmayabilirdi. Her ne kadar piyasa FITCH’e odaklanmış olsa da, piyasanın yapılacak açıklamalara anlık tepkiler vereceğini ama dünkü çapta bir düşüş yaratamayacağını düşünüyorum. Zaten FITCH daha önce görüşlerini yer geldikçe açıklamıştı ve aşağı yukarı neler söyleyebileceği konusunda piyasanın bir fikri var.  Diğer bir konu da bugün cari açık verisinin açıklanacak olmasıdır. Ama cari açığın piyasa üzerinde çok büyük bir etki yaratmasını beklemiyorum. Dün JP Morgan Türkiye için tavsiyesini Nötr’den AL’a çekti ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) kararlarının Türkiye için olumlu olacağını belirtti. Türkiye’nin gelişmekte olan piyasalar (GOP) endeksi betasının yüksek olduğunu ve yukarı yönlü bir GOP hareketinde Türk borsasının daha iyi performans sağlayacağını söyledi.

Tüm bu gelişmeleri göz önüne alarak, bugünü değerlendirecek olursak, olumsuz beklentilerin birçoğunun fiyatlara girdiğini görüyoruz. Hafta başından bu yana endeks 82.500 civarından 79 binin altına kadar geldi ve yüzde 3.21 değer kaybetti. Kısa sürede yüksek bir değer kaybıdır. Bugün düşüşün devam edebilmesi için yatırımcıların bu düşüşten sonra bile satmaya razı olmaları gerekiyor. Dün satış baskısı ivmesi teknik olarak zayıflamıştı. FITCH ve Cari açık konusundaki beklentiler de fiyatlara girdiği için, beklenmedik başka negatif gelişmeler olmadığı sürece borsanın aşağı yönlü hareketleri cılız kalabilir. Dün seans içi grafiklerde ikili dip yapan endeksin bu formasyonu 80.500 civarına kadar bir tepkinin oluşabileceğini gösteriyor. FITCH konferansı sırasında söylenenler ilk seansta endeksin zayıf kalmasına neden olabilir ama, ikinci seansa doğru yukarı yönlü tepki görebiliriz. Bu tepkinin en fazla 80.750-81.000 aralığına kadar olması mümkün olabilir. Unutulmamalı ki; aşağı trenddeyiz ve bu trend bitmedi. Bitmesi için günlük bazda diplerin teyit edilmesi gerekir. Teknik olarak Göstergelerin dip yapmış olması da bir tepkiyi destekliyor.

Dışarıya baktığımızda ABD endeksleri yüzde 0.30’un üzerinde prim yaptılar. Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.11 civarında aşağıda bulunurken Asya cephesinde stresin azaldığını görüyoruz. Açılışta hafif yukarı başlayabilir ve daha sonra 78.800 ile 79.750 aralığında dalgalanma yaptıktan sonra FITCH sonrasında yukarı tepki oluşabilir. Kalıcı güçlü bir yükseliş için dış piyasalarda doların bir miktar zayıflaması lazım. Dolar/TL kurundaki yukarı hareketler de borsaya satış getirdiği için bu cepheyi de izlemekte fayda var. Dolar endeksi 84.28 seviyesinde bulunurken, dolar/TL kuru 2.1973 seviyelerinde bulunuyor. Hafif yukarı temkinli bir açılış yaparız ve dar bantta dalgalanırız. İkinci seans daha iyi olabilir. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir