FED’in Vurduğu Tek Piyasa

Dün FED kararı sonrasında yazdığım seans öncesi yorumda, BIST-100 endeksinin 78.300-78.600 aralığından açılış yapabileceğini Daha sonra bir dip oluşturarak seans içinde yukarı yönlü bir harekete tanık olabileceğimizi belirtmiş…

bist-100-19-eylul 2014

Dün FED kararı sonrasında yazdığım seans öncesi yorumda, BIST-100 endeksinin 78.300-78.600 aralığından açılış yapabileceğini Daha sonra bir dip oluşturarak seans içinde yukarı yönlü bir harekete tanık olabileceğimizi belirtmiş ve açılıştaki ilk satış dalgasında satış önermediğimi belirttim. Hatta 76.500’ün aşağı kırılması durumunda oluşacak zararı göze alabilenler için alım yapılabileceğini de vurguladım. Hala endeks 76.500 üzerinde bulunuyor ve bugünkü hareketler önemli olacaktır. Endeks güne 78.335 seviyesinden başladı ve bir tepki yapmadan izleyen 60 dakikada 77.350 seviyelerine kadar geriledi. Normalde yüzde 1 veya daha az düşüş beklerken yüzde 2’ye yaklaşan bir geri çekilme oldu. Hatırlarsanız dün piyasalar açılmadan önce, dış piyasalarda genel olarak olumsuz bir hava yoktu. ABD borsaları artıda kapatmış ve Asya cephesi de genel olarak artıdaydı. Dolayısıyla böyle bir günde Türkiye’yi belirgin bir şekilde negatif ayrıştıran sebebi analiz etmek gerekiyor.

Birincisi kırılgan beşli içinde ABD faiz artışından en fazla etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olması. Bu arada Brezilya da yüzde 1.33 düştü. Fakat Hindistan’da Çin’in Hindistan’a 20 milyar dolar yatırım yapacağı haberiyle yüzde 1.80’i aşan artış vardı. Endonezya dün artıdaydı bugün de artıda. G. Afrika yüzde 0.83 yükseldi. Brezilya ve biz düştük.  Aslında endeks 77.350 civarını gördükten sonra 78 bine kadar bir tepki yaptı ama dolar/TL kurunun ikinci seansta 2.23’ün üzerine çıkması stresi artırdı. Halbuki FED kararı açıklandıktan sonra kur en yüksek 2.88’i görmüştü ve bu seviyeyi tekrar aşmasını da yurt dışı piyasaların tepkilerini göz önünde bulundurarak beklemiyordum. Endeks yeninde 77.500’ün altına geldiğinde ve seans sonuna doğru ABD borsaları ve Avrupa belirgin yükselişler yapmasına rağmen buna da tepki vermiyor olmamız önemliydi.

İkinci önemli sebep, Merill Lynch tarafından Türkiye’nin nötr’den ağırlığı azalt (SAT) tavsiyesine çekilmesiydi. Bunun da hem kur hem de faiz üzerinde baskı yarattığını söyleyebiliriz. Üçüncü önemli sebep FITCH ile ilgili beklentilerin olumsuz olmasıdır. Normalde 3 Ekim’de görünümde bir değişiklik olup olmayacağını göreceğiz. Yani vakit vardı ama dünkü hareketler adeta bunun da fiyatlara yansıdığını gösteriyor.

Sonuç olarak yabancı yatırımcılar şu an Türkiye açısından temkinliler ve pozisyonları olmasa bile Bank Asya olayını soruyorlar. Bu da liberal bir ekonomide piyasanın gücüne müdahale olarak algılanıyor ve negatif bir faktör olarak yansıyor. Peki bunların hepsinin fiyatlanmaya başlaması dün mü olmalıydı? Şu ana kadar birçok olumsuz açıklama ve gelişmeler oldu ama piyasa dün net şekilde fiyatladı. ABD Türkiye ilişkilerinin bıçak sırtında olması, ABD Savunma Bakanı Kerry’nin açıklamaları, daha önce konuşulan ve fiyatlara zaman zaman yansıdığı düşünülen olumsuz beklentilerin net bir şekilde yansıdığı gün oldu.

Bundan sonra bu fiyatlama davranışı devam eder mi? Normalde, her zaman piyasa için bir senaryom vardır. Ama dün kafamdaki senaryoyu değiştiren hareketlerin olması, bugünü daha anlamlı kılıyor. Negatif ayrışmanın bugün de belirginleşip belirginleşmediği önemli olacaktır. Sadece teknik dinamikleri konuşacak olursak, borsa aşırı satım bölgesinde bulunuyor. 76.500 seviyesi hala önemli bir destek olarak duruyor. Negatif ayrışmanın belirginleşmesi sadece borsanın düşüşü ile olmaz. Dış piyasalar yükselirken, bizim borsanın yükselmesi ama dışarıya göre  cılız kalması da negatif ayrışmadır. Bugün buna bakacağız. Teknik olarak hala 76.500 kırılmadığı sürece pozisyonlarda önemli bir değişiklik yapılmamalı. Ama kırılacak olursa yatırımcılar nerede stop yapacaklarına önceden karar vermeliler. Piyasada her zaman bu tür sürpriz ters hareketler olabileceğini göz önünde bulundurarak, alım yapacaksanız dahi 76.500 kırıldığında oluşacak zarara katlanabilecekseniz alım yapılmalı mesajını dün vermiştim.  Bu arada şunu da belirteyim ki, borsa endeksi düşse dahi aşağı yönlü hareketlere direnen ve bilanço beklentileri iyi kağıtlar ve her kağıdı aynı şekilde etkilemeyecektir.

Bu sabah Asya cephesinin tamamı olumlu ve artıda. ABD borsaları dün yeni rekorlara koştular ve ABD vadelileri yüzde 0.40 yukarıda bulunuyor. Ama dolar/TL kuru 2.23 seviyesinde bulunuyor. Normal şartlar altında böyle bir günde ana yorumum “satış yapılmamalı ve bugün alım için fırsattır” şeklindedir. Fakat dün de benzer bir resim vardı ve yüzde 1.90’a yakın değer kaybettik.  Bugün 60 dk grafiklerde 78.300 seviyesi en az 120-150 milyon arasında hacimle yukarı geçilirse kritik bölgeden kurtulmuş oluruz. Yatırımcı bunu izlemelidir. Fakat 77 bin altına sarkma 76.500’e kadar endeksi aşağı çekebilir. Açılış sonrasında borsanın yukarı yönlü tepki vermesini bekliyorum. Bu tepkinin gücü önemli olacaktır. Gün içinde değerlendirmek gerekiyor. Bu nedenle bugün gün içinde değerlendirmelerim olursa twitterdan mesaj geçerim. Yani, bu aşamada net bir yön belirtemem. Herkese bol kazanlı bir gün olması dileğiyle…

“FED’in Vurduğu Tek Piyasa” ile ilgili 2 yorum

  1. Hocam günaydın her zaman biz küçük yatırımcıları bilgilendirdiğiniz için teşekkürler Önceleri bazı hisse önerileri verirdiniz artık vermiyorsunuz sizin tavsiyeleriniz ve önerileriniz bizim için önemli isteyen istediği gibi düşünebilir sizi tanıyanlar hariç Lütfen önerilerinizi bekliyoruz veya önerilerinize ulaşacağımız bir yer varise belirtirseniz oraya ulaşmaya çalışırız Sağlıklı mutlu, neşeli günler dilerim

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir