Dolar Gevşiyor, Borsa’da Destek Arama Çalışması Var

Dün borsamız güne yatay başlangıç yaptıktan sonra yukarı yönlü hareketler denedi. Fakat bu hareketler güçlü hacimlerle desteklenmedi. Dün en düşük 76.500 civarı görüldükten sonra adeta teknik bir düzeltme olarak…

bist-100-23-eylul 2014

Dün borsamız güne yatay başlangıç yaptıktan sonra yukarı yönlü hareketler denedi. Fakat bu hareketler güçlü hacimlerle desteklenmedi. Dün en düşük 76.500 civarı görüldükten sonra adeta teknik bir düzeltme olarak gelen yukarı yönlü tepki hareketi endeksi 77.500 seviyesine kadar taşıdı. Fakat kapanış yine 77 bin seviyesinin altından oldu. Endeks 76.869 seviyesinden kapandı ve daha önce test edilen 76.500 seviyesine oldukça yakın bulunuyor.  Dün dikkatimi çeken en önemli gelişme, borsanın geçen cumaya göre dün kur hareketlerine daha az reaksiyon vermesiydi. Aslında dün de kurlar yukarı hareketlendiğinde borsaya satış geldi ama, geçen perşembe ve cuma günü olduğu kadar şiddetli olmadı.

Dün FED üyesi Dudley’in açıklamlaarı vardı. Değerlenen doların iyi birşey olmadığını ve hem ABD’nin büyümesini hem de enflasyonu negatif etkileyeceğini ve FED’in bunu göz önünde bulunduracağını söyledi. Bunun üzerine dolar endeksi (DXY) gevşeme yaptı ve diğer paralar hafif değer kazandılar. Ayrıca Avr. Merkez Bank. Başkanı Draghi’den mesajlar vardı. Draghi en kötünün geride kaldığını söyledi ama büyümenin de aşağı yönlü olduğunu söyledi.  Gerekirse olağan dışı önlemleri almakta tereddüt etmeyeceklerini vurguladı. Fakat Draghi’Nin mesajlarının fazla bir etki yaratmadığını söyleyebiliriz. Dün ABD ekonomisine ilişkin olarak hem Chicago FED ulusal aktivite endeksi hem de 2.el konut satışları beklentilerden oldukça düşük gelince moraller bozuldu. İlginç nokta; önceden kötü veri geldiğinde piyasalar olumluya dönüyordu, fakat artık ABD ekonomisi için kötü veri borsa için kötü haber olarak algılanıyor, yani normale dönüş başladı mı? sorusunu sorabiliriz. Dün ayrıca Euro bölgesi tüketici güven endeksinde yüzde 10.5 düşüş beklenirken, yüzde 11.4 düşüş oldu.

Hem ABD’den hem de Avrupa’dan olumsuz veri gelince şu ana kadar sürekli yükselen ABD ve Avrupa borsaları dün geri çekildi. Dow yüzde 0.62, S&P500 yüzde 0.80 düştü. Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.05 artıda bulunuyorlar. Asya cephesi ise karışık bir görünüm sergiliyor. İyi gelen imalat verileri ile Çin’de artış var.

Borsamıza gelince dün hafif bir düşüşle kapandık. Bu sabah yatay veya hafif yukarı yönlü bir açılış yapabiliriz. Dolar/TL kuru 2.2388 seviyesinde bulunuyor. Kurun geri çekilmiş olması borsa için iyi haber diyebiliriz. Dün her ne kadar ABD ve Avrupa sert düşmüş olsa da, biz negatif ayrışmıştık. Dolayısıyla şu an mekanizma biraz ters işliyor. Bizim piyasa kurlara daha bağımlı gidiyor. Merkez Bankası’nın toplantısı bu bağlamda önemli olacaktır. Perşembe günü MB’nın faizlere dokunmaması yerinde olacaktır. Endeks bugün 76.500’ü kırıp daha da düşer mi sorusuna ise cevabım yok. Borsa son üç dört gündür aşağı eğimli olduğundan genel olarak beklentiler olumsuz. Teknik göstergeler  daha güçlü bir tepkinin zamanının yaklaştığına dair sinyal üretiyor. Ama bu tepki bugün mü olur, yoksa birkaç gün daha aşağı seviyeleri test edip ondan sonra mı yukarı döneriz bilemiyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir