76.500 Kırıldı…

Nihayet çok merak edilen soru dün cevap buldu ve 76.500 aşağı kırıldı. Endeks 77 bin seviyelerinin üzerindeyken bir anda sert satışlar gelmeye başladı. Aynı dakikalarda Dolar endeksi (DXY) hızla yukarı gidiyordu ve 85 seviyesini geçti….

bist-100-25-eylul 2014-d

Nihayet çok merak edilen soru dün cevap buldu ve 76.500 aşağı kırıldı. Endeks 77 bin seviyelerinin üzerindeyken bir anda sert satışlar gelmeye başladı. Aynı dakikalarda Dolar endeksi (DXY) hızla yukarı gidiyordu ve 85 seviyesini geçti. Bu arada $/TL kuru da 2.24’ün üzerine tekrar çıkınca borsada satış baskısı arttı ve ikinci seansın başından itibaren mütemadiyen satış geldi. Bu sabah Dolar endeksi 85.12 seviyesinde bulunurken $/TL kuru da 2.2388 seviyesinde bulunuyor. Bu değerlere bakıldığında borsanın aşırı reaksiyon verildiği düşünülebilir. Dünkü satışları tetikleyen şey, döviz kurlarındaki hareketler olsa da, bu hareketlerin bu kadar yüklü satış getirmesi genel piyasanın sürü hareketine girmesiydi. 76.500 kırılırken stop yapmak gerekiyordu ve dün olan da buydu. Bu aşamadan sonra satış baskısının bugün hız kesmesi beklenebilir. Önemli olan bugünden ziyade yarın olacaktır. Bu tür durumlarda genellikle bir tepki olur. Bu tepki 76.000-76.500 aralığına kadar olabilir ama artık 76.500 direnç oldu.  82 bin üzerinden düne kadar meydana gelen düşüş yüzde 8.5 oldu. Endekse dolar bazında baktığımızda ise yüzde 11.85 düşüş var.

Dün ABD borsaları sert bir artış yaptı. Konut satış verilerinin yüzde 4 artması beklenirken yüzde 18 artması ABD ekonomisine dair iyi sinyaller olunca faiz artırımının 2015’in ilk yarısında olacağı beklentisi de güçlendi. Bu durum gelişmekte olan piyasalarda oluşan satış baskısını hızlandırdı. Dow ve S&P500 endeksleri %0.90 ve %0.78 artış yaparken, Almanya’nın DAX endeksi de %0.70 arttı. Bu sabah Asya cephesi, Nikkei hariç genel olarak ekside bulunuyor. Bugün TCMB’nin para politikası toplantısı var. Bu toplantı öncesinde piyasa dünkü düşüşüne bir tepki vererek, yukarı hareket deneyebilir. PPK’dan faiz değişimi beklenmiyor ama koridorun üst bandında 25 baz puan indirim daha gelirse şaşırmam ama bu durum kurlardaki yukarı yönlü baskıyı artırabilir. Bu arada döviz depo faizlerinin indirileceği sinyalini veren Erdem Başçı eğer bu yönde karar alırsa, kurlarda geri çekilme görülebilir. Borsa yatırımcısı için bundan sonraki süreçte 74.500 kısa vadeli destek görevi görecektir. Kırılması durumunda önümüzdeki 1 hafta içinde 70-72.500 aralığı da görülebileceği için, alım yapılırken, aşağı kademelere alış girilebilir. Alış düşünenler Eylül finansal tablo beklentileri ve kar beklentileri iyi olan kağıtları izleyebilirler ve en az 3-4 hafta beklemeyi göze almalılar.

“76.500 Kırıldı…” ile ilgili 4 yorum

  1. Sayın hocam yorumlarınız ve önerileriniz biz küçük yatırımcılar için yol göstericisiniz yazınızda belirttiğiniz eylül finansal tablo ve kar beklentisi olan kâğıtlar diyorsunuz bunlarla ilgili bilğileride verirseniz biz küçük yatırımcılar sayenizde al-sat yaparak kazanmayı düşünürüz önceleri belirli dönemlerde çalışmalarınızdaki hisse önerilerinizi tekrar beklemekteyiz .Her şeyin gönlünüzce olması .sağlıklı neşeli günler dilerim.

  2. bir kaç kendini bilmeze kızıp bizleride cezalandırdınız.halbuki o zamanlarda sorularımıza ve önerilerinize çok ihtiyacımız vardı.

  3. çoktan beri siteye girmiyorum. şu an açık gördüğüm için yazdım.bu aslında size bir sitem.önemsemeyebilirsinizde

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir