FED Toplantı Tutanakları ve Piyasalar

ABD merkez bankası Fed 16-17 Eylül tarihinde gerçekleşen toplantının tutanaklarını dün gece saat 21:00’de yayınladı.

Tutanakların yayınlanmasıyla birlikte dolar endeksi (DXY) çok sert gerileme yaparken dolar/TL kuru da 2.29’lu seviyelerden 2.26’nın altına geriledi, fakat bu sabah 2.2650 seviyelerinde bulunuyor.  Tutanaklarda faizi artırmaya başlamanın ve hatta “considerable time (kayda değer bir süre)” sözünün çıkarılmasının dahi ekonomideki toparlanmayı yavaşlatabileceği uyarıları yer aldı. FED üyelerinin doların değer kazanmasından rahatsız oldukları açıkça görülüyor. Öte yandan küresel ekonomilerde ve özellikle de Avrupa bölgesindeki yavaşlamanın ABD’deki ekonomik gelişmeyi frenleyebileceği ve ABD enflasyonu üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacağı görüşleri de dolardaki gevşemenin ana sebebi durumunda. Bu arada, ABD’deki istihdam kaynaklarının potansiyelin altında kullanıldığı görüşü de FED üyeleri tarafından bildirildi. Yani istihdam piyasasında işsizlik oranının düşmesi olumlu ama iş gücüne katılım oranı düşük bulunuyor ve kalitesi konusunda endişe var.

Tüm bu görüşler şöyle bir sonuç ortaya çıkardı. 28-29 Ekim tarihlerinde yapılacak FED toplantısında “considerable time” sözü tutanaklarda kalmaya devam edebilir ve şu an borsalar bunu satın almaya başladı. Peki bu tutanakların etkisi bizim piyasalar üzerinde nasıl olur?

Şüphe yok ki, borsa bugün yükselişle açılacaktır ve dünküne ters bir görünüm oluşacaktır. Bunu zaten hemen herkes tahmin ediyor, fakat “bu tutanaklar borsada hiç olmazsa anlamlı bir süre yükseliş hareketi başlatabilir mi ve süresi ne kadar olur?” soruları daha önemlidir.

Şu ana kadar borsa adeta dolar/TL kuru ile tam tersine bir korelasyon sergiledi. Doların dün gece 2.26 seviyesinin de altını görmesi, tutanaklardaki görüşlerin piyasalarımız üzerindeki baskıyı  en azından önümüzdeki FOMC toplantısına kadar belirgin ölçüde azaltabilir. Dolayısıyla BIST-100 endeksi dün gördüğü 72.600 civarındaki dipten sonra önümüzdeki 1-2 hafta içinde 74.000-76.500  aralığına kadar olası bir yükselişi de beraberinde getirebilir. Aşağı yönlü baskıların belirgin şekilde azalacağını söyleyebiliriz. Özellikle de Eylül bilanço beklentileri iyi olan kağıtlarda ve çok düşmüş olan bankalarda yukarı hareket başlayabilir.  Son günlerdeki  olaylar ve diğer faktörleri şu an gözardı ederek bir yorum vermeye çalışıyorum.  Her ihtimale karşı sizler 72.000 seviyesini yine de  stop olarak düşünmelisiniz. Çünkü gelen bir haberle herşey değişebiliyor. Fakat şu an resim biraz daha netleşti diyebiliriz. Dolar/TL kurunda 2.25’e ve altına doğru baskı oluşabilir. Herkese bol kazançlı bir gün diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir