Haftaya Karışık Bir Görünümde Başlasak da…

Geçen hafta sadece 3 işlem gününde çok yüksek volatilite vardı.

Perşembe günü yüzde 3.1 artan BIST-100 endeksi cuma günü tüm dünya borsaları ile birlikte yüzde 2.28 değer kaybetti. Cuma akşamı Dow ve S&P’de sert düşüşler vardı. Bunun üzerine FED Başkan yardımcısı Stanley Fischer  Uluslar arası Para Fonu’nun (IMF) Washington’da gerçekleşen yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, “Yabancı ekonomilerdeki büyümenin beklentilerden zayıf gelmesi halinde bu durumun ABD ekonomisi için sonuçları Fed’i genişlemeyi tahminlerden daha yavaş kaldırmaya yönlendirebilir” dedi.

Şu an önemli bazı tespitler yapmak gerekiyor. 1) Küresel piyasalarda özellikle petrol olmak üzere, hammadde fiyatları geriliyor. Bu durum özellikle ekonomileri emtialara bağlı olan Brezilya, Rusya, Arjantin, Meksika gibi ülkeleri olumsuz etkiliyor. 2) FED’in faiz artırımına başlama tarihi stresi özellikle borsalar üzerinde olumsuz etki yapmıştı ama son bir haftadır FED yetkililerinden gelen açıklamalar ve FED toplantı tutanakları faiz artırımının pek de kolay olmayacağını gösteriyor. 3) Türkiye için savaş riskleri ve içeride patlak veren olaylar borsa üzerinde baskı yaptı. Fakat bu beklentiler fazlasıyla fiyatlara girmiş bulunuyor. 4) Bu sabah dolar endeksi (DXY) 86’ya yakın seviyelerden yeniden 85.50 seviyelerine gerilemiş durumda. 5) Dolar/TL kuru cuma gününü 2.2880 seviyesinden kapatmıştı, bu sabah 2.2775 civarına kadar gerilemiş durumda.  6) Asya cephesinde bütün borsalar kırmızıda ve düşüşler yüzde 1.5 ile yüzde 0.25 arasında değişiyor. 7) ABD vadeli endeksleri ise yüzde 0.45-0.52 aralığında aşağı yönde hareket ediyorlar.

Tüm bu şartlar altında borsada açılışta yeniden 73 bin civarını görebiliriz. Geçen haftayı 73.494 seviyesinden kapatan BIST-100 endeksinin açılışta geri çekilme yaptıktan sonra yeniden 73 bin civarını destek yapmaya çalışacağını söyleyebiliriz. Daha önceki yorumlarımda endeksin 71.000-72.2500 aralığına kadar gerileyeceği de göz önünde bulundurularak Eylül finansal tablo beklentileri iyi olan hisselerde kademeli alım yapılabileceğini belirtmiştim. Bu görüşümü koruyorum. Çünkü küresel ekonomik gelişmeler Türkiye’nin aleyhine değil. Bugün dış piyasalardaki genel olumsuz hava elbette ki endeksi aşağı çekecektir ama, günlük bazda teknik dinamikler, endeksin bir dip çalışması yapmaya başladığını ve bir süre 72.000-75.000 aralığında konsolide olacağını sinyal veriyor. Teknik göstergeler günlük grafiklerde olumlu aykırılık sinyalleri vermeye başladığı için, izlemede kalmak veya düşüşe direnen ve bilanço beklentileri iyi olan kağıtlarda düşüşlerde pozisyon almak  daha anlamlı bir strateji olarak görülebilir. Bu aşamada stop seviyesi 71.000 civarıdır. Bu seviyenin altında bir kapanış endeksi 68 bin civarına kadar çekebilir. Yatırımcı bu seviyeyi izlemelidir.

bist-100-13-ekim 2014

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir