Piyasalarda Dalgalar Devam Ediyor

Sadece bizim borsamızda değil dış borsalarda da ciddi dalgalanmalar izliyoruz.

Dün BIST-100 endeksi 75.500’ün üzerini gördü ve sonrasında hem Acrupa’daki gerilemeler hem de Dolar endeksinde tekrar başlayan yükselişle satıcılı seyir izlemeye başladık ve 74 bine kadar geri çekilme oldu. Seans içinde 1500 puanlık bir gerileme oldukça önemliydi. Bunun sonrasında ikinci seansta tekrar 75 bin üzerine çıkan endeks kapanışını 74.686 seviyesinden yaparak, günlük bazda yüzde 0.57 değer kaybetmiş oldu. En yüksek dalgalanma da Banka hisselerinde oldu.  Şu an 73 bin ile 75.250 aralığındaki bir cenderenin içinde sert hareketler yapan ve bu hareketleri de dış piyasalara paralel olarak yapan bir bIST-100 endeksi görüyoruz. Dünkü işlem miktarı da oldukça yüksekti ve 886 milyon lot işlem oldu.

bist-100-15-ekim 2014

Yukarıdaki grafik endeksin günlük hareketlerini veriyor. İşlem miktarının son dört ay içinde görülen en yüksek işlem miktarı olduğunu vurgulayalım. Endeks 82-84 bin aralığından sert düşüş yaptıktan sonra diplerde oluşan bu işlemlerde hala 73 binin üzerine kalınıyor olması çok olumludur. Yani artan hacim daha fazla düşüş getirmiyor. Fakat yabancı işlemlerine baktığımızda yabancı takas oranının artmadığını bilakis azaldığını da görüyoruz.

yab-tks-oran-15-ekim

Yabancı takas oranı yüzde 62.71 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Bayram öncesi yüzde 63.5 seviyesindeydi. Dolayısıyla bu durum önemli bir puzzle olarak karşımızda duruyor. Bu takas oranının geçen cuma gününe ait olduğunu da belirtelim. Pazartesi günkü takas oranını yarın sabah göreceğiz.  Normal şartlar altında, yabancı takas oranı azalırken, endeksin 75.500’leri yukarı zorlaması olağan bir durum değil. Bu sabah Asya cephesi genel olarak artış trendinde bulunuyor. ABD endeksleri dün güne olumlu başladılar ama gün sonuna doğru gerileme yaptılar. S&P yüzde 0.08 yukarı hareket yaparken, Dow endeksi yüzde 0.04 ekside kapattı. Bu sabah ABD vadelileri yüzde 0.15 yukarıda bulunuyor. Dolar/TL kuru dün seans içinde 2.2850 seviyelerine kadar yükselmişti, bu sabah 2.2750 civarında bulunuyor. Dolayısıyla dış cephede öyle olumsuz bir görünüm yok. Bugün 75.250 üzerinde bir kapanış endeks açısından çok olumlu bir hareket olacaktır. Dün test edilen 74 bin seviyesi altına gerileme olmaması gerekir. Bugün endeksin 74.000-75.250 aralığındaki hareketini devam ettireceğini ve dip çalışmasını sürdüreceğini söyleyebiliriz. Teknik göstergeler hafta başında olumlu aykırılıklar oluşturmuştu, dünkü gerilemeye rağmen bu olumlu görünüm bozulmadı. Bugünkü kapanış sonrasında piyasanın yönünün biraz daha netleşeceğini söylemek mümkün. Bu aşamada teknik dinamikle pozisyonların korunması gerektiğini söylüyor. Başarılı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir