Enflasyonla Başlıyoruz…

Ekim ayını geride bıraktık.

Negatif performans izlenen bir EYlül ayından sonra borsamız son 30 günde uluslararası borsalar arasında en yüksek getiriyi sağladı. Aşağıdaki grafikte belli başlı borsaların getirileri veriliyor. İlk bar BIST-100’ün getirisini gösteriyor. Ekim ayında BIST-100 yüzde 7.52 getiri sağladı (Grafikte yüzde 8’in üzerinde görünmesinin nedeni, son 30 günün hesaba katılıyor olmasındandır).

ekim getirileri 2014

Kaynak: Matriks

Şu an kafalardaki en önemli soru, yükseliş devam edecek mi? Edecekse nereye kadar eder? sorularıdır. Bildiğiniz üzere, BIST-100 endeksi ile dolar/TL kuru arasında sıkı bir negatif ilişki vardı ve dolar yukarı gittiğinde borsa aşağı gidiyordu. Son bir haftada Dolar endeksi (DXY) daha önce zirve yaptığı 86.75 seviyesini de geçerek 87.37 seviyesine kadar yükseldi. Yani dolar diğer önemli paralara karşı ciddi değer kazandı. Euro-dolar paritesi 1.2450 seviyelerine kadar geriledi. Fakat Dolar/TL kuru 2.25’in altına geçtiği andan itibaren, dolar endeksinin yukarı gitmesine rağmen, yavaş yavaş dolara karşı değer kazandı ve bir ara 2.19’un altı da görüldü. İki hafta öncesine kadar dolar endeksindeki her yukarı hareket, TL’nin de değer kaybetmesine neden oluyordu ama şu an bu ilişki zayıflamış durumda. Sebebi ise, özellikle Türkiye’ye olan portföy yatırımlarının yeniden artmış olmasıdır. Tahvil-bono ve hisse senedine önemli girişler oldu. Yabancılar dolar bozdurarak giriş yaptıkları için, TL’nin değer kazanması bu şartlarda normal karşılanmalı. Önemli olan bu girişlerin daha ne kadar devam edip etmeyeceği.

Geçen haftanın en önemli gelişmelerinden biri Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıkladığı enflasyon raporu ve yaptığı basın toplantısıydı. Başçı sıkı duruşun süreceğini söyledi ama gelecek yıl enflasyonun sert düşüş yapacağını da vurguladı. Daha önce orta vadeli programda (OVP) 2014 için verilen 9.4 enflasyon hedefi yüzde 8.9’a çekildi. Bu durum tahvil ve  bonoya talebi artırıyor. Gösterge faiz yüzde 10 seviyelerinden yüzde 8.50-8.60 aralığına kadar geriledi. 10 yıllık tahvillerin faizi de yüzde 8.64’e kadar düştü. Merkez Bankası her ne kadar açık söylemese de ileride bir faiz indirimi sinyalini de verdi. Bu nedenle piyasalar aslında tahvile yatırım yaparken olası faiz indirimini de fiyatlıyor dersek yanlış olmaz. 2015 yılına ilişkin enflasyon beklentilerinin düşmüş olması tahvile olan talebin arkasındaki temel neden olarak verilebilir. Borsanın bundan sonraki seyrinde, kurlar yerine  faizler daha belirleyici olacaktır. Zaten son bir haftadır bunu net bir şekilde gördük.

Cuma günü Japonya’dan gelen sürpriz parasal genişleme kararı BIST-100 endeksinin 81 bin üzerini görmesini sağlamıştı. Endeks daha sonra 80.300 civarına geriledi ve 80.579 seviyesinden kapandı. Teknik dinamikler talebin güçlü olduğunu gösteriyor. Bu hafta için en güçlü destek 78.500 seviyesinde bulunuyor. Bu sabah dolar/TL kuru 2.2278 civarında hareket ediyor. Asya cephesinde genelde aşağı eğimli bir seyir izliyoruz. ABD vadeli endeksleri cuma gününe göre ortalama yüzde 0.13 aşağıda bulunuyor. Endeksin açılışta kararsız bir seyir izleyeceğini düşünüyorum. Bugün 80.000 ile 80.300 aralığındaki boşluk dolabilir. Endeks için kısa vadede yükseliş hedefini 82.000-82.500 olarak verebiliriz. Bugün geçen haftaya göre dalgalanmanın daha az olduğu bir seans bekliyorum. Bugün saat 10:00’da Ekim ayı enflasyon verisi açıklanacak ve yüzde 1.84 artış bekleniyor. İstanbul ticaret odasının perakende satış fiyatları yüzde 2.58 artış yaptı. Bu endeksle TÜFE arasında çok sıkı bir korelasyon olmasa da, açılışta enflasyonun yüksek geleceği endişeleri ile endekste geri çekilme olabilir. yüzde 1.8 civarında bir rakam piyasaları bozmaz. 2’nin üzerinde bir rakam faizleri yükselterek borsa üzerinde satış baskısı yaratabilir. Ayrıca 5 Kasım (çarşamba) Moodys’in  Türkiye’nin notu hakkındaki gözden geçirme sonuçlarını öğreneceğiz. Kimse not düşüşü beklemiyor. Bilakis negatif görünümden durağana geçeceğimize dair bir beklenti var. Bu beklenti piyasalar üzerinde olumlu etki yaratabilir. Endeks 78.500 üzerinde kaldığı sürece pozisyonlarda fazla bir değişiklik yapılmamalı. Bilançolar açıklanıyor ve iyi bilançosu olan kağıtlarda ani  hareketler oluyor. Bu hafta da açıklamalar devam edecek. Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

NOT: Bugün öğle arasında saat 14:30 civarı ayrıca yorum vereceğim.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir