Borsa ABD verileriyle Korkuttu…

Dün borsa güne iyi başladı daha sonra genel olarak yatay bir seyir izledi.

Saat 17:00’ye kadar 80.300 üzerinde hareketler gördük. Bu arada dolar/TL kuru  2.24’lere yaklaştı. Fakat saat 17:00’de Amerika’dan önemli veriler geldi. ISM imalat sanayi endeksi 56 beklenirken 59 geldi. Bir önceki ay 56.6 seviyesindeydi. İmalat sanayinin çok sert bir yükseliş yapması, bizim piyasalarımıza belirgin satış getirdi. Bu sırada dolar endeksi (DXY) 87.40 seviyelerine kadar yükselmişti. Endeks bir ara 80 binin altına geriledikten sonra 80.028 seviyesinden kapanış yaptı. Dün ikinci seansta verdiğim yorumda, endeksin 80.250 ile 81.000 aralığında dalgalanabileceğini belirtmiştim. Endeksin 80.250’nin altına düşmesi üzere twitler geldi. Düşüş başladı mı? şeklinde sorular vardı. Burada yorum verirken, normal şartlardaki beklediğim dalgalanma bandını veriyorum.  Elbette ki açıklanacak verilerin beklentilerin belirgin şekilde üzerinde veya altında gelmesi piyasalarımızı etkiliyor. Eğer veri açıklanmadan önce bana verinin ne olacağını birisi söylerse endeksin nasıl bir reaksiyon verebileceği hakkında yorum yapabilirim ama, gerçek yatırımcıların piyasayı çok fazla yakından izlememesi gerekiyor.

Örneğin bu sabah dolar/TL kuru yeniden 2.23’ün altına gerilemiş durumda ve 2.2290 civarından işlem görüyor. Bu durum, bugün borsanın güne olumlu bir başlangıç yapmasını gerektirir. Asya cephesine Japonya ve Tayland  haricinde diğer borslaarda genelde aşağı bir eğim var. G.Kore yüzde 1’e yakın düşüş yapmış durumda ve ABD vadelileri yüzde 0.10 aşağıda bulunuyor.  Endeks 80 bin üzerinde kalmayı deneyecektir. ABD’den perakende satış verileri, dış ticaret dengesi ve Avrupa’dan ÜFE verileri açıklanacak olup, veriler açıklandığında dünküne benzer dalgalanma görebiliriz.

Dünkü yorumumda 5 Kasım çarşamba günü Moodys’ten Türkiye’nin notuna ilişkin açıklama geleceğini belirtmiştim. Fakat, 5 Kasım not belirleme değil,  Bu toplantının konusu ; Yıllık Türkiye Kredi Riski Konferansı” olacak.  Not kararı Aralık ayında verilecek. Bu hata nedeniyle sizlerden özür dilerim.  Bu toplantıda Moodys makro dengeleri ve islami bankacılık gibi konuları  ele alacak.  Moody’s Nisan 2014’de  Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan, “negatif”e çevirmişti. Gerekçe olarak; dış finansman pozisyonu üzerinde artan baskı, Orta vadeli büyüme trendine ilişkin belirsizlikten bahsetmişti. Bu toplantıda öne çıkacak mesajlar piyasalar üzerinde etkili olur. Fakat bugünkü koşullar altında Türkiye üzerindeki baskıların hafiflediğini söyleyebiliriz. Bu nedenle negatif mesaj olasılığını düşük görüyorum.

Borsada teknik olarak en güçlü destek 78.500 seviyesinde bulunuyor. Endeks dün 80 bin ile 80.300 aralığındaki boşluğu doldurdu. Bugün 80.200 üzerinde açılış sonrası dünkü yatay kanal hareketine benzer bir hareket tarzı içinde olacağını düşünüyorum. Herkese bol kazançlı günler…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir