Borsadaki Sert Düşüş Sonrası

Bugün niçin sabah yorumu vermediğimi soran çok sayıda mail aldım.

Bildiğiniz üzere her çarşamba akşamı 21:00 ile 23:00 arasında bugün tv’de Hesap-Kitap isimli bir program yapıyorum. Eve gidip uyumak saat 01:00’den önce olmuyor. Dolayısyla ertesi güne dinlenmiş kalkmak için erken saatte kalkmıyorum ve bu yüzden sabah yayınlanan “Paranın Rotası” programına da katılamıyorum. En azından şimdiden tüm okuyucularımı bu vesile ile haberdar edeyim ki perşembe sabahları yorum yazamayacağım. Yorumu yazmak için en geç saat 08:00’de bilgisayarın başında olmalıyım Tüm gelişmeleri yaklaşık 30 dakika boyunca okuyup yorumlamalıyım ve sizlere yorumu saat 08:45 itibariyle ulaştırabileyim.  Akşamdan yazılacak bir yorum muğlak olur.

DÜn sabah yazdığım yorumda Borsada yatay harekete devam başlığını koymuş ve borsanın ABD’den açıklanacak verileri bekleyeceğini belirtmiş ve şunları yazmıştım…

“…Dolayısıyla borsa kaotik bir görünüm sergileyecektir. Yani son iki gündekine benzeyen ve ortalama günlük bazda bin puanlık bir bantta dalgalanmaya devam edebilir. Teknik olarak 79.750 aşağı geçilirse 79 bine kadar gerileme olasılığı yükselir fakat bu hafta 78.500 hala güçlü destek olarak kendini gösteriyor.Dolayısıyla borsa kaotik bir görünüm sergileyecektir. Yani son iki gündekine benzeyen ve ortalama günlük bazda bin puanlık bir bantta dalgalanmaya devam edebilir. Teknik olarak 79.750 aşağı geçilirse 79 bine kadar gerileme olasılığı yükselir fakat bu hafta 78.500 hala güçlü destek olarak kendini gösteriyor…”

Dün ADP istihdam verileri geldiğinde normalde piyasanın satış yönünde bir reaksiyon vermesi beklenirdi. Fakat veri geldiği anda bu yönde bir ani hareket  oluşmadı. İlk gariplik buydu. Oysaki veri açıklandığında, eğer endeks yukarı gidecekse bile en azından 100-150 puan aşağı gelebilir ve daha sonra yukarı dönebilirdi. Halbuki bu sırada dolar/TL kuru da 2.24 seviyesini aşmış ve 2.2450’ye doğru gidiyordu. İkinci gariplik de DXY endeksinin yeni zirvelere ulaşmasına rağmen, borsanın sanki bu haberleri duymamış ve dolar/TL kurunu ya da  DXY endeksini görmemiş gibi 80.750’nin üzerine çıkmasıydı. Bu durum sadece iki sebeple olabilirdi. Ya piyasada birileri başka olumlu bir haberi bekliyorlardı, ya da “bakın borsa çok güçlü” havası vermek istiyorlardı.  Eğer birinci sebep doğruysa haber gelmeliydi, ikinci sebep doğruysa bunu sürdürmek çok zordu.  Bu arada bir tweet göndererek “ADP istihdam verilerinin beklenenden olumlu geldiğini ve borsanın güçlü durduğunu” belirttim. Ama bu bir durum tespitiydi. Endeks 81 bine yaklaşıp 80.750’ye doğru çok ufak adımlarla ilerlemeye başladığında, yatay piyasada biraz mal çıkıldığını görünce, endeks 80.700’lerdeyken  yatırım danışmanlığını yaptığımız yatırımcılara SMS’lerle daha öne alım önerdiğimiz banka hissesi ve diğer bir BSIT-30 kağıdında satış önerdik Çünkü zaten kardaydılar.  Bazı kağıtlarda satış önermedik çünkü bilanço beklentileri çok iyiydi ve zaten bu kağıtlar çok hafif bir gerileme yaptılar.

Endeks bu sabah 78.500’ü gördü ve daha önce söylediğim üzere burası iyi bir detsek durumunda. Fakat “iyi destek” kırılmayacak destek olarak anlaşılmamalı. Her destek kırılmak için vardır. Kırılmadığı sürece sorun yoktur.  Ama yatırımcı bilmelidir ki; aynen 79.750’nin kırılması gibi burası kırılırsa kısa vadeli al-sat yapıyorsa stop yapmalıdır. ENdeks ilk seansta 78.500’ün altını gördükten sonra şu an 78.750 seviyesinde bulunuyor. Bu aşamada alım önermek için 78..500 civarında bir süre daha dalgalanma olmasını ve hacmin çok belirgin şekilde düşmesini bekliyoruz. Belki yeniden alım önerebiliriz ama endeks istediğimiz hareketler yaparsa önereceğiz. İstediğimiz hareketleri görmezse biz de bekleyeceğiz. Borsa bugün İşsizlik başvurularını yarın da ABD tarım dışı istihdma verilerini bekliyor. Bu verilerden önce güçlü yükseliş trendleri beklemek bu aşamada anlamlı olmaz. Fakat başka olumlu bir haber alım önermemizi sağlayabilir. Endeksin yukarı dönebileceğine dair bir sinyal de hacim artmasına rağmen 78.500’ün altına inmemesi olacaktır. İki defa hacim artışı oldu ve satış geldi ama endeks 78.500’de tutundu. Bu iyi haber. Şu an adeta yaprak kımıldamıyor ve herkes birbirine bakıyor. Bu da hacmin iyice zayıflamasını sağlayacaktır. ABD’den işsizlik başvurularında 4 bin düşüş bekleniyor. Önceki başvuru 287 bindi ve 284 bine düşüş bekleniyor. Eğer işsizlik başvurularındaki düşüş daha fazla olursa 78.500’ün altı yeniden görülebilir ama  burada hacmi izleyeceğiz. Şu an ne olursa ne yapmalı sorusuna cevap vermek zordur.  Avrupa Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi. Biraz sonra Draghi konuşacak. Büyük olasılıkla varlık alım programının nasıl gittiğini ve ekonomiye en azından destek olacağını söyleyip, Avrupa ekonomilerinde kötüleşmenin zayıflayacağını söyleyecektir. Endeksin ikinci seansta 78.400 – 79.100 aralığında hareket etmesini, Draghi ve İşsizlik başvuruları ile hareketlenmesini bekliyorum.  Şunu da vurgulayayım ki, endeksin yeni bir düşüş trendi başlattığını düşünmüyorum ve önümüzdeki bir hafta içindeki herhangi bir zamanda yeniden 80 binin üzerini zorlamasını bekliyorum. ENdeks şu an yeniden 78.400’lere geldi. Herkese bol kazançlı bir seans olmasını dilerim.

NOT: Birçok okuyucu bana twitter’dan veya mail göndererek hisseler soruyorlar. Bu sorulara malesef cevap veremiyorum, çünkü iyi olursa Allah’tan kötü olursa bizden oluyor. Ayrıca yatırım danışmanlığı kapsamına da giriyor. Bunu Yatırım danışmalığı yetkisi almış kurumlar yapabilir ve Gedik Yatırım’ın bu yetkisi var. Bu yüzden işlem yaptıkları aracı kurumların araştırma birimlerine bu soruları yönlendirebilirler.

Biz Gedik müşterileri veya GEdik müşterisi olmasa bile yatırım danışmanlığı üyelerine soru sorunca yazılı olarak cevaplıyoruz. Eğer cevap kısaysa kendilerini arayıp cevap veriyoruz. Ayrıca GEdik’ten yatırım danışmanlığı almak için ücret ödemenize bile gerek yok. Çünkü yatırım danışmanlığı alanlar zaten bizde hesap açtırırlarsa hem her türlü sorularını cevaplıyoruz hem de yatırım danışmanlığı ürünlerini ücretsiz alıyorlar. Hesap açtırmaları durumunda kendi aracı kurumlarında komisyon olarak ne ödüyorlarsa, Gedik yatırım aynı komisyonu kabul ediyor zaten. Fakat kendi aracı kurumlarından işlem yapmaya devam etmek istiyorlarsa o zaman yatırım danışmanlığı ücretini tabi ki ödemek zorundalar.  Araştırma ve Yatırım danışmanlığı biriminin gelirleri artarsa biz de yeni elemanlar alıyor ve daha da kaliteli hizmet vermeye çalışıyoruz. Eğer siz de bunlardan faydalanmak istiyorsanız bana özel soru göndermek yerine 0212-356 16 52 no’Lu telefondan Elif hanımla görüşebilirsiniz.  Ne yapmanız gerektiğini size anlatacaktır. Ayrıca telefon yerine [email protected] adresine mail atarak başvuru yapabilirsiniz. Eğer zaten gedik yatırım müşterisiyseniz, yeniden hesap açtırmanıza gerek yok. Şubenize başvurup yatırım danışmanlığı önerilerini almak istediğinizi belirtin. Bu şube bize bildirince hemen açıyoruz.   Yani sözün kısası,  her türlü sorularınıza cevap bulabilmek için sizler de bize destek olun biz de araştırmamızı büyütelim ve yetiştirdiğimiz elamanlara ufak da olsa prim ödeyip onları burda tutabilelim. İlginize teşekkürler…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir