Merkez Bankası Toplantısı ve Piyasalar

Bugün saat 14:00’de Merkez Bankası’nın PPK toplantı sonuçlarını öğreneceğiz.

Faizde bir değişiklik beklenmiyor. Özellikle ABD Merkez Bankası FED’in toplantısı öncesinde ortaya çıkan stresle doların 2.41’lere kadar yükselmesi ve sonrasında 2.30’u destek yapması nedeniyle, faizde bir indirim yapılması çok akıllıca olmaz. Eğer faiz indirimi olursa bunun siyasi baskılar sonucu oluştuğunu düşüneceğim. Fakat Merkez Bankası’nın bu hatayı yapması olasılığını düşük görüyorum. Önemli olan şey piyasanın dinamiklerinin faizleri düşürmesidir ki, zaten son bir haftada faizler yüzde 10 seviyelerinden yüzde 8 civarına kadar geriledi. Bu durum borsayı 85 bine kadar yükseltti. Dün akşam yaptığım webinarda borsa ile ilgili beklentilerimi aktardım. Kısa vadede BIST-100 endeksinin 82.500’ü destek yaparak 82.500-87.000 aralığındaki kanalda hareket etmesini bekliyorum. Bu ay sonuna kadar işlem hacmi düşük seyredecektir. Christmas tatili nedeniyle yabancıların işlemleri doğal olarak azalacaktır. 2014 yılının son haftasına girerken, borsadaki aşağı ve yukarı hareketlere fazla anlam yüklememek gerekir.

Yatırımcılar genellikle aşağı ya da yukarı yöndeki hareketlere fazla anlam yüklemek eğilimindedir. Fakat ay sonuna kadar, çok olağanüstü bir veri ya da açıklama gelmedikçe çok sert (bin veya 1500 puan üzerinde ani) hareket beklemiyorum. Dün BIST_100 endeksi 85.500 civarını gördükten sonra 84.300’e kadar geriledi. Bugün için 83.500 seviyesi destek görevi görecektir. Endeksin genelde 83.500-85.000 aralığında kalmasını bekleyebiliriz. Bugün saat 15:30’da ABD’den işsizlik başvuruları açıklanacak. İşsizlik başvuruları geçen hafta 289 bindi bu hafta 290 bin olması bekleniyor. 295 bin üzerinde bir başvuru bizi olumlu etkiler. 280 bin altındaki rakamlar da borsaya biraz satış getirebilir. Ama bunun öncesinde Merkez bankası’ndan gelecek haber daha önemlidir.  Bu hafta başka önemli veri yok. Sadece Japon Merkez BOJ’un toplantı tutanakları gece saat 01:30’da açıklanacak. Bu tutanaklar dolar/Japon yeni paritesinde hareket yaratabilir. Yarın ne Avrupa ne de Amerika’dan veri yok. Sadece Japonya’dan önemli veriler var ama bizim borsa üzerinde etkili olmasını bekleyemeyiz.

Biraz daha orta vadeli baktığımızda ise, Avrupa Merkez Bankası’nın yeni yılda yapacağı toplantılar ve Başkan Draghi’nin açıklamaları uluslararası döviz kurları üzerinde etkili olacaktır. Avrupa ekonomileri 2015’in ilk çeyreğinde hala zayıf kalmaya devam ederse, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin borçları artmaya devam edecek. Şu an bu ülkelerin tahvillerinde çok net bir balon var. Bu balon ne zaman patlar bilemiyorum ama, Draghi piyasaları oyalamaya devam eder ve söz verdiği  devlet tahvili alımını yapmazsa, işler çok hızlı bozulabilir.  2015’in diğer önemli bir riski de, Haziran seçimleridir. Şu an hiç kimse ekonomi yönetiminde seçimden sonra kimlerin etkin olacağını bilmiyor. Seçim sonrasına kadar da bunu bilemeyeceğiz. Dolayısıyla bu durum piyasalarda Nisan ve Mayıs ayından sonra tedirginlik yaratabilir. Yabancılar için ekonomi yönetiminde kimin olacağı her zaman önemli bir sorudur ve bu soruya cevap bulamazlarsa, satıp giderler ve beklemeye geçerler.

Ocak ayı içinde Türkiye için hala olumlu bir hava oluşabilir. Dolar/TL kurunun gerilemesi borsayı desteklemeye devam edecektir. Çünkü stresin azaldığının en önemli sinyali olacaktır. Şu an düşen petrol fiyatları ve enflasyon beklentilerinin düşmesi bizi olumlu etkileyecek en önemli hikaye olmaya devam ediyor. Rusya ve Ukrayna’daki olaylar hali hazırda fiyatların içinde var. Bu yıl petrol fiyatları Türkiye için önemli olmaya devam edecektir. Webinarda “petrol fiyatları tekrar artmaya başlarsa…” şeklinde sorular vardı. Ama petrol fiyatlarının uzun süre 70 doların altında kalacağına dair sektör uzmanları tarafından yapılmış önemli çalışmalar var. Dolayısıyla 2015 için en iyi haberin bu olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç olarak ay sonuna kadar borsada çok önemli hareketler beklenmemeli. Şu an endeksten ziyade kağıt bazında incelemeler yapmanızı öneririm. Araştırma birimlerinin yazdığı şirket raporlarını ve şirketlerin faaliyet raporlarını okumaya özen göstermelisiniz.

NOT: Bu akşam Bloomberght’de Barış Esen’in sunduğu “Küresel piyasalar” programında  olacağım. Görüşlerimi daha ayrıntılı bir şekilde oradan izleyebilirsiniz. Ayrıca eğitimlerimi soranlar var. Bu konuda bu sitede bilgilendirme yapacağım. İlginize teşekkürler… Şu sıralar çok sık yorum yazamıyorum ama elimden geldiğince önemli durumlar olduğunda yazacağım. Kısa görüşlerim olursa zaten twitter’dan yazıyorum (@yerdinc65).

“Merkez Bankası Toplantısı ve Piyasalar” ile ilgili 3 yorum

  1. Hoş geldin hocam,tekrar sesinizi duymak yorumlardan daha iyi bir havadis..Bizleri öksüz bırakmayın lütfen…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir