Piyasa Dinamiklerinin Haftabaşı Görünümü

Geçen hafta oldukça hareketli geçti. Geçen haftanın dikkat çeken gelişmelerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Borsada BIST-100 endeksi 83.500 direncini aşarak yükselişine devam etti ve 85.500 seviyesinden kapandı.
  2. Dolar yeni rekorlara imza attı.
  3. Gösterge faiz yüzde 10.27 seviyesine çıktı. Bunun öncvesinde kısa vadeli faizler genelde yukarı giderken, 10 Yıllık faizlerde çok belirgin bir artış yoktu, fakat geçen hafta 10 yıllık faizlerde de artış gördük.

Haftaya başladığımızda dolar/TL kuru 2.6880 seviyesindeydi. Hafta içinde en düşük 2.6796 seviyesini gördü. Daha sonra yükseliş trendine girdi ve önceki haftalarda görülen en yüksek seviye olan 2.7330 seviyesinin de üzerine çıkarak en yüksek 2.7433 seviyesine ulaştı v yeni bir tarihi rekor kırdı.

Geçen hafta MB kararı sonrasında dolarda çok sert bir artış gördük. Kur, 2.68 seviyelerinden 2.72 seviyelerine kadar yükselirken, borsa ikinci seansa satışlarla başladı. Yani MB’nin döviz konusundaki adımları piyasa tarafından yeterli bulunmadı. Bu konuda bir analiz notu yayınlayan GoldmanSachsTCMB’nin bu kararları ile piyasa güvenini tesis etme ve Türk Lirası’na etkin destek sağlama konusunda yetersiz kaldığını belirtiyor.  TCMB’nin önümüzdeki haftalarda Türk Lirası likiditesini daha da sıkılaştırmak zorunda kalması olasılığının yüksek olduğunu da vurguluyor. En önemlisi de, Merkez Bankası’nın dolar/TL kurunda istikrarı sağlayabilmek için faizleri artırmak zorunda kalabileceğini de söylüyor.

Cuma günü dolar TL kuru yeni tarihi rekorlar kırdı. GoldmanSachs’ın bu açıklamaları dolar/TL kurunun daha da yüksek seviyelere gidebileceği anlamına geliyor.

Bu sabah  dolar/TL kuru 2.7250 civarında bulunuyor. Dolarda bir süre 2.70 seviyesinin önemli bir destek olduğunu göreceğiz. Bu hafta FED’in toplantısı var ve bu toplantıdan çıkacak mesajlar çok çok önemli olacaktır. FED önce “sabır” kelimesini çıkarttı. Sonra “korkmayın” dedi ama, büyük olasılıkla Eylül’ü sinyal verecekler. Bu yüzden de FED öncesinde dolardaki yukarı yönlü baskı devam edebilir. Alt seviyede 2.7120 desteği var. Bura aşağı geçildiğinde 2.69-2.71 aralığı kısa vadeli alım için uygun görünüyor. Doların bu haftaya başlarken genelde 2.71 üzerinde kalıp 2.75’e doğru ataklar yapabileceğini düşünüyorum. 2.68 seviyesi en güçlü destek olup, bu hafta içinde bu seviyenin altında kapanış beklemiyorum.

Bu hafta Euro Bölgesi’nde ülke ve bölge bazlı enflasyon verileri ile işsizlik oranı verileri önemli. ABD gündemi biraz daha yoğun olacak. FED’in Nisan ayı toplantısı gündemin ilk sırasındaki yerini alırken 1. çeyrek büyüme (beklenti: yüzde 1,0), PCE enflasyonu, kişisel gelir ve kişisel gider verileri de yakından takip edilecektir.

Borsada BIST-100 endeksi 83.500 direncini kırdıktan sonra, 85.500 civarından kapanış yaparak yukarı yönlü hareketini devam ettirmek istediğini gösterdi. Yeni haftaya başlarken, dalgalı bir piyasa bizleri bekliyor. Bu hafta için kritik destek noktası 84.450 civarıdır. Burası aşağı geçilirse, yeniden 83500’e kadar geri çekilme görebiliriz. Bu yüzden daha önce alım önerdiğimde alım yapanlar varsa(83.500 yukarı geçilince twitter’dan alım önermiş ve 83.250 seviyesini stop olarak belirlemiştik). En azından 84.350 seviyesi aşağı kırıldığında satsalar bile normalde kârda olacaklardır. Dolayısıyla bu seviye aşağı kırılırsa, nakde geçip beklemek anlamlı olabilir. Tersine, bu hafta endeks 84 binlere doğru gerileme yapmadan yükselişine devam ederse, 86.000-87.000 aralığı kâr realizasyonu için kullanılabilir.

Her ne kadar dolar, faiz ve borsa birlikte yükseliyor olsa da, bu durum sürdürülebilir değildir ve daha önceki yazılarımda vurguladığım üzere borsanın yalancı çoban olma riski yüksektir. Gerçi faizlere bakarken, kısa vadeli faizlere değil de uzun vadelilere bakmak lazım. Yani borsa ile ters hareket eden faiz genelde uzun vadeli (10 yıllık) faizlerdir. Fakat geçen hafta uzun vadeli faizlerde de artış gördük.

Bu hafta yatırımcıları çok dalgalı  bir piyasa bekliyor.  Dolar/TL kuru 2.70-2.75 aralığında hareketler yapabilir. Fakat 2.75 geçilirse 2.80’e gitme riski doğar. Borsanın en önemli direnci 86.000 ile 87.200 arasında bulunuyor. Bu seviyelere kadar bir yükseliş normal kabul edilmelidir. Fakat daha yüksek seviyeler için yeni riskler alırken dikkatli olmak gerekir. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını dilerim…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir