Borsa ve Dolarda Son Hareketler

Dün  yazdığım yorumda, doların geçen hafta yeni rekorlar tazelediğini, MB kararlarının dolar üzerinde aşağı etki yaratmadığını belirtmiş, Goldman Sachs’ın yazdığı nota dikkat çekmiş ve genelde dolarda 2.71-2.75 aralığında bir hareket beklediğimi belirtmiştim.

Dün için ilk desteğin 2.7120 olduğunu, buranın kırılması durumunda 2.69-2.71 aralığının alım için uygun olacağını ama 2.68 seviyesinin altını beklemediğimi vurgulamıştım.  Özellikle de, geçen hafta perşembe ve cuma günleri, dolar endeksi (DXY) çok hareketli olmamasına rağmen, doların 2.74’ü geçmesi anormaldi. Yani haftaya başlarken extra bir talep vardı ve faizler de yukarı gidiyordu. Dün doları o kadar aşağı çekebilecek çapta önemli diyebileceğimiz bir gelişme yoktu. Şimdi en önemli soru, dolar neden sert düştü? Düşüş devam eder mi? Yeni destekler nereler?

Para dergisinde bu hafta vurguladığım üzere, Yunanistan konusu her ne kadar bizi kadar yakından ilgilendirmese de, Cuma günü doların sert artışında, Yunanistan ile yapılan görüşmelerdeki tıkanma etkili oldu. Dün bu konuda maliye bakanı Varaoufakis’in müzakerelerden alınması, görüşmelerin rahatlayacağına dair sinyal verince Avrupa borsaları çok olumlu etkilendi. Bu arada  gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı değer kazanmaya başladı. TL en fazla değer kazananlardan biri oldu. Destekler birer birer aşağı kırıldı. Özellikle 2.7120 kırıldığında artık 2.69’lu seviyelere düşeceği ortaya çıkmıştı ve daha da ileri giderek en güçlü destek olarak verebileceğimiz 2.67’ye kadar geriledi. Bu sabah 2.6800 seviyelerinde bulunuyor.

Şu an bu yazının içinde veremiyorum ama, doların günlük grafiğine Matriks’den bakacak olursanız, dünkü işlem miktarı son zamanların en yüksek günlük işlem miktarıydı. Doların yukarı yönlü trendinde Çok belirgin bir kırılma görüyoruz. Günlük bazda sert bir düşüş olurken işlem miktarının da rekor kırması, dünkü görüşlerimin tamamını gözden geçirmem gereken bir hareket olup, dolar/TL kuru için yeni seviyeleri ve hareket olasılıklarını şöyle verebiliriz. Şu an 2.6950-2.7050 aralığı yeni bir direnç oldu. Dünkü sert düşüş sonrasında, doların 2.65 seviyelerine kadar düşüş olasılığı yükseldi. Eğer bugün dolar/TL kuru herhangi bir sebeple yeniden 2.7250’nin üzerine çıkar ve dünkü hareketin yüzde 70’ini geri alırsa, dün verdiğim yorumum geçerli olacaktır. Ama şu anda doların 2.6660 ile 2.6960 aralığında hareket etmesini bekliyorum. Gün içi volatilite yüksek olacaktır. Günlük bazdaki grafikler, bir iki haftalık en önemli direncin artık 2.7430 olduğunu ve altta da 2.6450 seviyelerinin olası olduğunu gösteriyor.

BORSA: Dün yazdığım yorumda borsa için 86.000-87.200 aralığının direnç bölgesi olduğunu belirtmiştim. Endeks dün 86.401 seviyesinden kapandı. Bugün eğer 85.500 seviyesi aşağı geçilirse endeksin artan trendini bozucu bir hareket olur.  Endeksin dünkü seans içi hareketlerine baktığımızda genel olarak dengeli bir durum görüyoruz. 85.500 altında kapanış olmadığı sürece hisseler tutulabilir. Endeks bugün 87 bin seviyelerini zorlayabilir. Fakat 87.200 üzerinde kapanış olasılığını düşük görüyorum. Eğer bu rakamda bir kapanış olursa zaten o zaman yeni hedefler 90-91 bin seviyeleri olur. Fakat şunu belirteyim ki; 83.500 yukarı kırıldıktan sonra 86.500’e kadar bir hareket olabileceğini çok rahat bir şekilde söylemiştim ama şu andan sonrası hakkında net bir şey söyleyemem. Hele ki 87.200 seviyesinin yukarı kırılıp kırılmayacağını bilmiyorum. ENdeksin hemen bir düşüş trendine girmesini de beklemiyorum. Bir süre 85.500 ile 87.000 aralığında kalması en mantıklı hareket olasılığı olarak karşıma çıkıyor.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir