Borsa’da Ralli Devam Eder mi?

Dün yazdığım yorumda belirttiğim üzere S&P’nin notumuzu yerel para cinsinden düşürmesi, piyasalar üzerinde belirgin olumsuz bir etki yaratmadı. Bunun sebeplerini kısaca yazmıştım. Daha geniş bir yazıyı bugün gazetesindeki köşemden okuyabilirsiniz (okumak için burayı tıklayınız).

Dün güne yükselişle başlayan BIST-100 endeksi en yüksek 85 bin seviyesinin üzerini gördükten sonra, 84.752 seviyesinden kapandı. Aşağıdaki grafik endeksin 5 dakikalık fiyat hareketlerini gösteriyor. Son iki işlem gününde ralli tipi bir hareket görüyoruz. Bu hareketin boyutu ne olur? Nereye kadar devam eder? sorularını sıkça alıyorum.

BIST-11 mayis-5dkb

Ralli tipi hareketler genellikle bir süre devam eder ve bir süre son bulur. Son bulduğunda hemen düşüş başlamaz. Genelde yatay bir kanal oluşmaya başlar. Rallinin oluştuğu yerdeki eğim ile ralli sonrası düşüşlerdeki eğimi karşılaştırdığınızda genelde yükselişteki eğimin yarısı kadar aksi yönde bir eğimle hareket görülür. Grafik sol tarafındaki yükselişe dikkat ediniz. Endeks bir ralli, yapıyor. Daha sonra dinleniyor ve 24 Nisan itibariyle bayrak formasyonu tamamlanıyor ve ralli devam ediyor. Endeks 86.500-87.000 aralığına geldikten sonra yatay harekete başlıyor, uzunca bir süre bu hareket devam ediyor ve sonrasında kanal aşağı kırılıyor düşüş sertleşiyor. Endeksin son görünümü ise adeta yeni bir bayrak formasyonu oluştuğu izlenimini veriyor. 82.250’den başlayan hareket, 85 bine kadar devam ettikten sonra yatay kanal oluşmaya başlıyor. Eğer bu bekleyiş bir bayrak formasyonu olacaksa ve endeks yükselişine devam edecekse bugün 85.250’nin üzerine atak yaparak, 86.750 seviyesine kadar bir yükselişi hedeflemesi lazım. Eğer bugün bu atak olmazsa, rallinin bittiğine dair önemli bir sinyal olacaktır. Bu durumda endeks 84.400 ile 85.100 aralığında kanal oluşturarak yatay hareket yapabilir. 84 bine kadar olacak bir gerileme rallinin sona erdiğine dair en önemli gösterge olacaktır.

Bugün dış piyasalara baktığımızda genelde borsalar için olumsuz bir resim var. Dow endeksi yüzde 0.47 düşerken, S&P500 endeksi bir tık yukarıda (yüzde 0.10) kapatmayı başardı. Avrupa borsalarında Yunanistan stresi ile aşağı yönlü bir eğilim vardı. Bu sabah Asya cephesinde de Yunanistan stresi ile aşağı yönlü hareketler hakim oduğu için, BIST-100 endeksi 84000’e doğru geri çekilebilir. Eğer daha önceki yorumlarmda verdiğim hedef seviyelere uygun olarak 84.750 civarında satmışsanız, alım için beklemeye geçmekte fayda var. 85.200 yukarı kırılırsa ve hacim de yeterliyse alım yapmak anlamlı olabilir, ya da endeks düşüş yaparsa, kısa vadeli bir dip çalışması sonrasında yeniden yükseliş deneyecektir.

Dolar/TL kuru 2.6940 civarında bulunuyor. Dün 2.68 seviyeleri görülünce alımların geldiğini gördük. Dolayısıyla şimdilik en güçlü destek 2.6750 civarıdır. Burası aşağı kırılırsa 2.65 iyi bir alım yeri olabilir. Tepede ise 2.71 ve 2.72 dirençleri var. Dolarda dünküne benzer hareketler bekliyorum ama Yunanistan konusu izlenmeye devam edilmeli.

Bugün Cari açık verisi açıklanacak. Bu veri piyasalar üzerinde etki yaratabileceği için saat 10:00’a kadar piyasanın bekleme modunda olacağını düşünüyorum. Herkese  bol kazançlı günler.

NOT: Bugün gazetesindeki köşemi okumak için burayı tıklayınız.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir