Dolar Düşerken, Borsa Artarken

Dün borsa açılışta önemli bir hareket yapmadı. Bir ara 84.400 civarına kadar geriledikten sonra, özellikle öğleden sonra dolardaki aşağı yönlü hareketle birlikte yönünü yukarı çevirerek 85.363 puandan kapandı.

Bu kapanış rakamı, 82 bin civarından başlayan yükselişin ikinci dalgası olabilir mi? Dünkü yorumumda özellikle 85.200 üzerinde hacimle ortaya çıkan bir kapanışın olumlu olacağını, eğer endeks dün itibariyle burayı kıramazsa, bayrak formasyonunun başarısız olacağını belirtmiştim. Dün bu seviyenin üzerinde bir kapanış oldu ama hacmin çok güçlü olmadığını belirtmek lazım. Biraz zorlama bir kapanıştı. Bugünkü hareketleri düne bakarak tahmin etmek zor. Yani bugün endeksin yapabileceği hareket konusunda net bir fikrim yok. Çünkü hareket seansın son 20 dakikasında gerçekleşti bu yükseliş sırasındaki hacim net bir yeni ralliyi desteklemiyordu. Bugün daha iyi yerden satışa yapmak amacıyla bu yükseliş tetiklenmiş de olabilir ama emin değilim. Emin olmadığım zamanlarda sizleri riske atmamak için bunu açıkça belirtiyorum. Bugün açılış sonrasında oluşacak hareketleri izleyeceğim.

Her ne kadar çok kısa vadeli tahmin konusunda kararsız olsam da, biraz daha orta vadeli baktığımızda, borsada seçim sonuçlarını gördükten sonra pozisyon açmanın daha az riskli olduğunu düşünüyorum.

Dün aslında en önemli gelişme dolarda yaşandı. Dolar/TL kuru 2.6850 desteğini aşağı kırarak bir ara 2.6580 seviyelerine kadar geriledi. Bu sabah 2.6650 civarından işlem görüyor. Dün Moodys’ten hem Türkiye’nin kırılganlığı hem de bankalara yaptığı uyarılara rağmen rağmen dolar düştü. Bu önemlidir. Bugün için 2.6850 seviyesi direnç olmuş durumdadır. Teknik olarak daha önce görülmüş olan dip seviyenin (2.6450) denenmesi söz konusu olabilir. Fakat doların uzun süreli bir düşüş trendine girdiğini söylemek için henüz veriler yeterli değil ve erken. Günlük hareketleri tahmin etmek zaten çok zor. Çünkü gelen bir haber veya dolar endeksi ya da paritedeki hareketler dolar/TL kurunu çok etkiliyor. Yalnız şunu belirtmekte fayda var. Dikkat ederseniz son 16 Nisan’dan bu yana euro-dolar paritesi artıyordu. En son 1.14’lere yaklaşmıştı. Dün 1.1150 civarına düştükten sonra yeniden yukarı hareket yaparak 1.1250 civarını gördü. İşte bu yukarı hareket sırasında dolar/TL kuru da aşağı yönlü sert bir hareket yaptı. Yani DOlar/TL kurunun euro-dolar paritesindeki hareketlere bağımlı bir hareket yaptığını düşünüyorum. Başka faktörler de olabilir ama bu kafamda diğer faktörler konusunda net bir resim yok. Eğer bizim dolar/TL kurumuz Euor-dolar paritesindeki hareketlerden son iki günde etkileniyorsa, teknik olarak euro-dolar paritesinde saatlik grafiklerde net bir omuz-baş-omuz formasyonu oluştu. 1.12 seviyesinin aşağı kırılması durumunda parite sert gerileyebilir. Yatırımcılar bunu izlemeliler. Şu an Avrupa para basmaya devam ederken, euro-dolar paritesinin uzun soluklu bir yükselişi başlatması olasılığı düşüktür. Eninde sonunda yine düşüş trendine girer. Özellikle de ABD’de faiz artırımı yaklaştıkça yeniden 1.05-1.10 aralığına gerileyecektir. Bu yüzde dolar/TL’de işlem yapanlar pariteyi yakından izlesinler ama borsaya ilişkin bir tahminim yok.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir