Borsa ve Dolar’da Son Durum

Dün borsa ile ilgili olarak yaptığım yorumda borsanın yönü konusunda bir fikrim olmadığını belirtmiştim. Çünkü 85.200 gibi önemli bir direncin üzerinde kapanış olmuştu ama, bu direncin kırılması için yeni alımların gelmesi gerekiyordu. Aslında dün sabah bizim piyasalarımız açılmadan önce düş borsalarda genel hava kötüydü, fakat seans açılışı öncesinde Yunanistan’dan “ödün verebiliriz” yönünde bir açıklama gelince, euro-dolar paritesi hızla yükselirken, dolar-TL kuru hızlı geri çekildi. Bu nedenle borsa yükselerek açıldı. Açılış sırasında Bugün TV’de canlı yayındaydım ve yükselerek açılışın çok da sağlıklı olmadığını belirttim. Açılış sonrasındaki 500-600 puanlık yükselişin ardından endeks geri çekilme yaptı ama 85.300’ün üzerinde kalmaya devam etti. İlk seansta yatay bir seyir izledik. İkinci seansta da çok önemli alımlar yoktu. Fakat resim saat 15:30’da ABD’de perakende satış verileri açıklandıktan sonra çok olumluya döndü. Beklentilerin oldukça altında kalan perakende satış performansı, doların dünya piyasalarında değer kaybetmesine yol açarken, dolar/TL kuru da 2.65 seviyesindeki desteğini aşağı kırdı. Bu arada BIST100 endeksi de seans sonuna doğru 86.500’ü geçti ve  günü 86.417 seviyesinden kapattı.

Görebildiğim kadarıyla veri bağımlı hareketlerden oluşan bir gün oldu. Bugün ABD’de ÜFE verisi gelecek. Bu veri beklentilerden düşük gelirse, euro-dolar’da 1.14 direnci yukarı geçilirken, dolar/TL kuru da 2.60’ın altına sarkabilir. Bu arada endeksin de 87 bini test ettiğini görebiliriz. Fakat tersi olur da ÜFE beklentilerden yüksek gelirse, endeksi için 86.500 civarı zirve olurken, euro-dolar paritesinin de yeniden 1.13 altına sarktığını ve dolar/TL kurunun da yeniden 2.65’e doğru hareket ettiğini görmek mümkün olabilir. Dikkat ederseniz veri bağımlı tahmin veriyorum. Bugün, piyasa parametelerini etkileyecek tek olay ABD ÜFE Verisi değil. Örneğin işsizlik başvuruları veya beklenmedik başka bir haber her an herşeyi değiştirebiliyor.

Piyasalarımız olumluya döndü ve iyi haberi de abartıyor. Bugün aslında izlenmesi gereken konu, iyi bir habere rağmen piyasanın yeteri kadar olumlu reaksiyon vermemesi veya olumsuz bir haberin piyasayı beklenenden fazla bozması olur. Borsa son bir haftada çok yükseldi. Bu aşamadan sonra alım yapmak isteyen yapabilir ama temel veriler, 86.500’ün üzerinde kalıcı bir yükselişi desteklemiyor. 87 bin seviyesi daha önceki zirve seviyesi olduğu için o seviyeye kadar yükseliş normaldir ama kağıt özelinde hisselere giriş olsa da genel anlamda alım yapmanın riskli olduğu yerlerdeyiz.  Ben olsam, 87 bine kadar yükseliş olasılığı olmasına rağmen bugün borsadan alım yapmayı düşünmezdim. Endeks 82 bin civarındayken dip yapıp, 83 bin geçilirken 84.750-85 bin hedefi için alım önermiştim ama şartlar şu an o zamanki gibi net değil. Ben izlemeye devam edeceğim. Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum. Dolar ile ilgili  yorumumu bugün gazetesindeki köşemden okuyabilirsiniz.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir