Sert Dalgalar Arasında

Dün hem dolarda hem de borsada büyük bir dalga vardı. Endeks gün sonunda 83.500 seviyesinin altında kapanış yapmadı. Bu en azından kısa vade için olumlu oldu. Dolar ise 2.6650 seviyesini gördükten sonra bu sabah 2.6450 civarında bulunuyor.

İsterseniz önce dolara bakalım.

dolar-28 mayis

Yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere 2.65 civarında önemli bir direnç vardı. Bu direnç dün özellikle Yunanistan konusundaki gelişmeler ve Euro-dolar paritesindeki sert aşağı hareket sırasında gerçekleşti. Şu an dolar sınırda bulunuyor. Bu Yunanistan işi daha çoook başımızı ağrıtacak. Çünkü hem Yunanistan’dan gelen hem de Avrupa komisyonundan gelen haberler çelişiyor. Teknik olarak bakıldığında dün 2.6650’nin görülmesi doların yeniden güçlenmeye başladığının göstergesi olarak karşımızda duruyor. Bugün gazetesindeki köşe yazımda DXY endeksi ve dolar/TL kuru hareketlerini senkronize olarak yorumladım. O yazıyı da okumanızda fayda var. Burayı tıklayarak okuyabilirsiniz. Doların bugün 2.64 civarında dalgalanacağını söyleyebiliriz. Saat 15:30’da ABD’de işsizlik başvuruları yine etkili olacaktır. 2.65 üzerinde bir kapanış doları güçlendirerek 2.70’e doğru yol almasını sağlayabilir. Seçim yasakları başladı ve artık anket açıklanmayacak. Dolayısıyla daha çok dış gelişmeler doların yönünü belirleyecek. 2.61’e kadar bir gerileme durumu alım için fırsat yaratır. Özellikle de seçim sonrasına kadar beklemek isteyenler için 2.6050-2.6250 aralığı uygundur denilebilir.

borsa-28 mayis

Endeksin seans içi hareketleri yukarıdaki grafikte görülüyor. 83 bin seviyeleri görüldükten sonra sert bir dönüş olması, tamamıyla Avrupa’dan gelen Yunanistan haberleriyle olduğu için henüz artık dip görüldü ve yeni bir yukarı hareket başladı demek için erken görünüyor. Fakat 83.500 desteğinin altında kapanış olmaması önemli. Endeksin bugün de yine dış piyasalardaki gelişmelere ve dolar/TL kurundaki hareketlere daha bağlı olacağını söyleyebiliriz. Teknik olarak, 85 bin seviyesinde bir direnç oluştu. Burayı kırar mı derseniz, test edebilir ama 85 binin üzerinde yeni bir kapanış olasılığını yüzde 50-50 görüyorum. Ama asıl önemli direnç yine 86.500 seviyesinde olduğu için, yatırımcılar özellikle 85 veya üzerinde pozisyon açarlarsa, kağıt bazında seçici davranmalılar. Normalde endeksin teknik olarak en azından ikili bir dip veya yükselen dip yapması ve bu seviyelerde de hacmin nasıl geliştiği önemli olacaktır. Kanımca endeks 83.500 üzerinde tutunacak ama 85 bini geçmekte zorlanacaktır. Dolayısıyla 83.500 ile 85  bin aralığındaki 1500 puanlık bantta dalgalanma bekleyebiliriz. Şu an yatırımcılar seçim sonrasına ilişkin olarak kendi tahmin ve beklentilerine göre pozisyonlarını ayarlamalılar ve bu pozisyonları çok fazla değiştirmemeliler. Bundan sonraki hareketler daha da dalgalı hale gelebilecektir. Seçimden sonraki sabahı tahmin etmek veya kestirmek şu an mümkün değil. Seçim sonuçlarını gördükten sonra borsaya ilişkin öngörüde bulunabiliriz. Ama zaten geceyarısı FX piyasaları açıldığında ilk etkisini dolar/TL kurunda göreceğiz.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir