Hükumet Çalışmaları, FED, Borsa, Dolar, Euro ve Altın

Geçen hafta flört haftasıydı. Çok güzel açıklamalar geldi. En uzlaşmacı olan da sayın Erdoğan’dı. Bir koalisyonun kurulabileceğini söyledi. Bu durum piyasaların yeniden eski seviyelerine dönmesinde önemli rol oynadı. Ama söylediğim üzere, flört haftasıydı. Henüz koalisyon görüşmeleri başlamadı. Piyasalar seçim sabahı yaşadığı ilk şokun ardından bir koalisyon kurulmasını istiyor.Seçim sonrasında ilk paniğin ardından gelen olumlu seyrin ana sebebi, siyasi parti liderlerinden gelen açıklamaların yapıcı ve uzlaşmacı olmasıydı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kırmızı çizgilerinin olmadığını söylemesi, Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın bir koalisyon kurulmalı mesajları ve en azından ilk anda bir AKP-CHP koalisyonunun dahi kurulma olasılığının ortaya çıkması, piyasaların çok çabuk eski seviyelerine dönmesini sağladı. Bu durum bir yandan iyi, diğer yandan kötüdür.  Çünkü beklentilerin pozitife döndüğü bir ortamda daha sonra gelebilecek sert açıklamalar ve suçlamalar piyasalarda yeniden stresli günlerin yaşanmasına neden olabilecektir.

Şu an Türkiye çok fazla yeni gelişmelere gebe. Bu gelişmeler piyasalarda dalgalar yaratacaktır. Şu an için piyasaları rahatlatan tüm gelişmeler oldu. Bundan sonraki süreçte daha karmaşık bir görünüm izleyeceğiz.  Dolar/TL kuru 2.70 seviyesinin altını kısa bir süre gördü ve bu sabah 2.7217 seviyesinde bulunuyor.

Geçen hafta içindeki diğer önemli başlıklara baktığımızda, karşımıza büyüme, cari açık, ABD enflasyonu ve diğer ABD  verileri, Moodys’in ve Fitch’in açıklamaları çıkıyor. Büyüme cephesinde piyasalar en fazla yüzde 1.5 büyüme beklerken, yüzde 2.3 gibi olumlu bir sürpriz yaşadık.  Bunun piyasalara yansıması da olumlu oldu.

Moody’s seçim sonucunun Türkiye için kredi negatif olduğunu söyledi. Yani ülke derecelendirmesi üzerinde negatif etkisi olduğunu söylüyor. Fitch ise yaptığı açıklamada bankalara dikkat çekti.  Fİtch özetle şöyle dedi;

“Ekonomik büyümede yavaşlama, TL’de değer kaybı, yükselen faizler ve yatırımcı güveninde zayıflama bankaların kredi notu profilleri üzerinde baskı yaratabilir”

Aslında her iki kurumun da yaptığı değerlendirmeleri siyasilerin dikkatle izlemesi ve mesajları alması gerekiyor. Özellikle ekonomik istikrarı tehlikeye atabilecek siyasi manevralar ciddi sorunlar yaratabilir.

Bu arada Cuma günü Avrupa yine karıştı. ABD hisse senetleri geri çekilirken, euro, Yunanistan’ın temerrütten kaçınmak için anlaşma sağlayamayacağı  endişesi ile sert düştü. Bild gazetesinin haberinde, gece yarısı sona eren iki saatlik toplantıda, Yunanistan’ın Avrupa Birliği önerileri karşısında hiç taviz vermediğini ve Almanya hükümetinin Yunanistan’ın temerrüde düşmesine hazırlandığı kaydedildi. Bu durum önümüzdeki hafta çok stres yaratabilir. Yatırımcı dikkatli olmalı.

ABD’de dün açıklanan veriler, ekonominin hız kazanmaya devam ettiğini gösterdi. Toptan eşya fiyatları Mayıs ayında yükseldi ve tüketici güveni Haziran ayında tahminlerin üzerinde gerçekleşti. ABD ÜFE enflasyonu, beklentilere paraleldi. ÜFE’de yüzde 0.5 artış oldu piyasa yüzde 0.4 bekliyordu ama çekirdek ÜFE yüzde 0.1 düşüş kaydetti.

Bu hafta FED toplantısı var. Faiz artışı beklenmiyor ama, açıklamalar yine önemli olacak. Açıklamanın tonu şahinleşirse bizim piyasalarda yeniden sıkıntı olacağı için bundan sonra borsada risk alırken stoplu gitmek gerekir. Hazine bu hafta 5 adet ihale düzenliyor. Bu ihalelerdeki talep ve oranlar borsayı da etkileyecektir.

Sadede gelelim. Sözün özü şudur;

– Borsada yeni yukarı yönlü sağlıklı hareketler zordur. 82-83 bin seviyelerinde direnç olup, bu seviyelerin yukarı geçilmesi olasılığı zayıftır. Dolayısıyla 81000-83000 aralığı Kâr realizasyonu için iyi seviyelerdir. Yeni pozisyon açmak isteyenler, kağıt bazında çok seçici davransınlar. Kârda iseniz uygun fiyatlardan satıp 77.500-78.500  aralığına geldiğinde yeniden alım denenebilir.

– Dolar/TL kuru bu haftaki FED toplantısı nedeniyle stresli olacaktır. 2.74-2.76 aralığına doğru bir yukarı hareket yapabilir ama 2.77’yi geçmesini beklemiyorum. Şu an için 2.80 seviyesi en azından Ağustos’a kadar çok önemli bir dirençtir. FED stresi geçtikten sonra dolarda aşağı yönlü bir hareketin yeniden oluşacağını ve 2.70’in altına gelmesini bekliyorum.

– Gram altın bu hafta yeniden 105’e doğru hareket edebilir. O seviyelerde satıp sonra alttan alım denenebilir.

-Euro/dolar paritesi 1.12 civarında bulunuyor. Paritenin bu hafta yeniden 1.10’lara doğru geri çekildiğini görebiliriz. 1.1350 ve 1.1450’de güçlü dirençleri var.

Herkese bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir