Dolar Sert Düştü, Borsa Üst Sınıra Yaklaştı

Dün  BIST-100 endeksi 83.500’ü aşarak 84 bine doğru yol aldı fakat 83.500 direnci  nedeniyle bir miktar duraksadı. Kapanış ise 83.426 seviyesinden olurken, yüzde 1.18 oranında günlük prim gerçekleşti.  Dolar/TL kuru ise 2.70 seviyesini geçen hafta aşağı kırmıştı. Dün ise 2.66  civarına kadar geriledi. Bu sabah yeniden 2.6750 civarında bulunuyor.

Piyasaların bir süreliğine bu olumlu havaya biraz mola vermesini bekleyebiliriz. Dolar/TL kuru için bu aşamada 2.6950 civarında önemli bir direnç oluştu. Teknik olarak kur 2.6450 civarına kadar gerileyebilir fakat bunun zamanlaması veya kesin olup olmayacağı konusunda   net bir şey söyleyemem. Şu an için 2.66 ile 2.6820 aralığında dalgalanmanın devam etmesini bekliyorum. Doların bu sabahki artışı Euro-Dolar paritesinin 1.14 civarından 1.1270 civarına sert gerilemesi nedeniyle oldu. Euro-dolar paritesi de zaten Yunanistan sorunu yüzünden geriliyor. Yumurta kapıya geldi ve Yunan Başbakanı Chipras “anlaşma zamanı geldi” diye açıklama yaptı fakat diğer liderler ve bakanlar bundan pek de etkilenmediler. Herkes adeta Yunanistan’ın Euro’dan çıkışına kendini hazırlıyor gibi bir durum var. Yunan Bankalarından hızlı mevduat çıkışı sürüyor. Yunan Bankaları çok zor günler geçiriyor. Herkes parasını kaçırmaya korumaya çalışıyor. Çünkü yeniden Drahmi’ye dönülürse vatandaşın bankalardaki euro’ları çok düşük kurlardan drahmiye çevrilebilir fakat ardından devalüasyon ile eriyebilir. Yani işler çok karışık.

Euro/dolar kurundaki düşüş sürerse dolar/TL kuru da 2.68’lerin üzerini görebilir ama şimdilik önemli bir yükseliş beklemiyorum. Bildiğiniz üzere bugün TCMB’nin PPK toplantısı var. Saat 14:00’de faiz kararı açıklanacak. Faizlerde kimse bir değişiklik beklemiyor ama bence 25 baz puanlık bir artış yapsa, piyasa psikolojisi açısından muazzam olur ve Merkez Bankası’nın gerektiğinde faizleri sert artırılabileceğinin ve özerk olduğunun mesajı çok net verilmiş olur. Bu tür bir durumda dolarda spekülatif yukarı hareket olasılığı da azalır. Üstelik Ağustos’ta Moodys öncesi dolarda oluşacak stresin önüne de geçilme imkanı olabilir.

Borsaya gelirsek, bugün endeksin 84 bini direnç yaparak 82.500’e doğru gerilemesini ve bu seviyelerde destek oluşturmasını bekliyorum. Yani 82.500 ile 84.000 aralığında bir hareket bekliyorum. EĞer 84 bin yukarı geçilirse 84.500 seviyeleri görülebilir. Bu aralıkta hisselerin yarısında nakde geçilebilir. Tersine bugün yükselişle değilde, yaklaşık 300-500 puan gerilemeyle açılacağımızı ve 82.750  civarında tutunmaya çalışan bir endeks göreceğimizi düşünüyorum.

NOT:

Twitter’dan veya başka hiç bir platformdan özel olarak sorulan hisse senetlerine ilişkin sorulara cevap vermiyorum.  Bu konuda sütten ağzım çok yandı. Bir defa iyi niyetle cevap verdiğinizde, örneğin “bu hisse iyi görünüyor” dediğinizde, eğer düşüş olmuşsa size her türlü yolla “hani iyi demiştiniz, neler oluyor? Niçin düştü? Niye cevap vermiyorsunuz” türünden abuk subuk mail, twit veya mesaj alabiliyorum.  “Bu hisse pek olumlu değil” gibi bir cevap verdiğinizde “senin yüzünden sattım, kağıt 4 kademe daha yukarı gitti” gibi sinir bozucu durumlarla karşılaşmak istemediğim için asla ve asla hisselerle ilgili sorularınıza cevap vermeyeceğimi buradan ilan ederim. Sorular teknik ve eğitim amaçlı olduğunda ise keyifle cevaplıyorum. Örneğin, dün bir arkadaş AFYON bedelliye katılmalı mıyım? diye soruyordu. Bu teknik bir soruydu. Katılırsa ne olur, katılmazsa ne olur bilmesi lazımdı. Ya da Birisi PD/DD nedir? vs gibi soru sormuştu. 

Hiç kimsenin sorusuna cevap vermek zorunda değilim. Burada ne yazıyorsam odur. Bir hisse için iyi ya da kötü diyorsam veya öneri yapıyorsam herkese açıktır ve mesaj herkese aynı anda gider. Bunun dışında bana özel soru sorup cevap almak isteyenler hiç zorlamasınlar. Eğer bendeki bilgiye çok fazla ihtiyaçları varsa, mutlaka ceavp almak istiyorlarsa, ihtiyaç sahibi olan fakir öğrencilerin telefonlarını vereyim onlara en az 300-400 TL yardım yapsınlar. Yardım yapıldığını  bu fakir çocuk bana bildirsin. Sonrasında sordukları soruya ilişkin cevap vereyim. Hiç olmazsa harcadığım vakte karşılık bir çocuğun 1 aylık nafakası karşılanmış olur. 

Bir soruya cevap vermek bazen bir iki, saatlik çalışmayı gerektiriyor.  Beyefendi soru soracak. Ben oturup yarım saat kağıt inceleyeceğim. İyi ya da kötü bir cevap vereceğim, kendisi para kazanacak, bir de kalkıp “niye cevap vermiyorsun” diye hesap soracak. Bu kafada olan kimse lütfen beni takip etmesin okumasın.  

“Dolar Sert Düştü, Borsa Üst Sınıra Yaklaştı” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir