Borsa Dinamiklerinin Siyaset Yüzü

Dün borsada bir gerileme olabileceğine dair görüşlerimi sunmuştum.

Aşağı yönlü ya da yukarı yönlü olasılıkların içerisinde,  yukarı  yönlü olasılığın yani 84 binin yukarı geçilme olasılığının, düşüşe geçme olasılığından daha düşük olduğunu belirtmiştim. Fakat bildiğiniz üzere, bir haber ya da gelişmenin, rahatlıkla 84 binin yukarı kırılmasını sağlayabileceğini de vurgulamıştım.  Dün özellikle Baykal’dan gelen mesajlar, İnternette yer alan AKP-CHP koalisyonu haberleri ve Baykal’ın Meclis Başkanı seçilmesi durumunda bunun AKP-CHP koalisyonuna kapı aralayacağını belirtmesi piyasaları dün coşturdu. Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir habere göre CHP’de sadece 17 milletvekili koalisyona karşı çıkarken, diğerleri koalisyonu desteklemişler.  Dolayısıyla ibre daha güçlü olması beklenen AKP-CHP koalisyonuna döndü. Cumhuriyet gazetesinin bugünkü haberi de çok ilginç. Haber ne kadar doğrudur bilemiyorum ama şöyle;

“MHP ile koalisyon ihtimalinin düşmesi, erken seçimde Kürt oylarını daha da kaybedeceği endişesi nedeniyle Erdoğan’ın da AKP-CHP koalisyonuna sıcak baktığı öğrenildi. Erdoğan’ın aracılarla CHP lideri Kılıçdaroğlu’na “Anayasal çizgilerimde kalacağım. Koalisyon hükumetine zorluk çıkarmayacağım” mesajı gönderdiği öğrenildi.”

Sonuç olarak dün borsanın sevinci bu habere ilişkindi. Zannedersem bu olasılık bir süre daha piyasaların güçlü kalmasını sağlayacak. Fakat  bir noktayı çok önemle vurgulamak istiyorum. Piyasanın dünkü reaksiyonu anlaşılabilir bir durumdur. Fakat, bugünkü reaksiyon daha önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda resmin nasıl göründüğünü Bugün gazetesindeki köşemde aktardım (okumak için burayı tıklayınız). Bu yazıda siyasi gelişmeler veya temel analiz yerine sadece teknik dinamiklere baktım. Dolayısıyla fiyatlar zaten gelen haberleri içerdiği durumda, teknik görünümü vurgulamak istedim. 

Eğer AKP-CHP koalisyonu beklentisi fiyatlara tam olarak hala girmediyse, normal şartlarda bugün borsanın 85 bini aşarak 87 bine doğru yol alması lazım. Aksi halde bugün borsa endeksi hala 84 bin civarında hareket ediyorsa, o zaman gazetedeki köşemde yazdığım dağıtım dönemi başlamış demektir. Bu dağıtım sürecinin 83.000 ile 85.500 aralığında olması olasılığı yükselir.

Diğer önemli bir konu daha var. Borsa artmasına, dolar düşmesine rağmen faizler bir türlü düşmüyor. Gösterge faiz yüzde 10’a dayanmış durumda. Normalde faizlerde de gerileme olması beklenirdi, fakat bu cephede gerileme olmaması borsayı sınırlayabilir.

DOlar/TL kuru bu sabah 2.6765 seviyesinde bulunuyor. Siyasi gelişmelere dün borsa kadar sevinmedi. Daha önce de vurguladığım üzere 2.60’lara doğru hareket olması için doların 2.65 desteğini aşağı kırması gerekiyor. Bugün böyle bir aşağı yönlü kırma için oldukça uygun bir gün. Fakat izleyip göreceğiz. Şu an için sadece 2.66-2.6850 aralığındaki yatay hareketin devam etmesini bekleyebiliriz.

Herkese bol kazançlı bir gün olmasını diliyorum.

“Borsa Dinamiklerinin Siyaset Yüzü” ile ilgili 1 yorum

  1. Eğer Cumhuriyet gazetesi Ak Partinin erken seçimde oy kaybedeceğine inansa koalisyona en fazla kendileri karşı çıkar. Onlarda biliyorki erken seçimde Ak Partinin oyunun artacağından dolayı koalisyona razı oluyorlar.
    Eğer onlarda gurur haysiyet varsa dün hırsız diye suçladıkları partiyle koalisyona girmek için can atmazlar
    Ak Parti-chp koalisyon ihtimali %1 bile değildir. Böyle bir koalisyonda Ak Parti oy kaybeder

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir