Piyasalarda Erken Seçim Stresi

Yunanistan’a rağmen çok olumlu olan piyasalarımız son iki gündür özellikle borsa cephesinde çok olumsuz sinyaller veriyor. BIST-100 endeksi dün 81 binin altında kapattı.

Bu önemliydi. Seans sonuna doğru 81 binin üzerinde bir kapanış olmasını bekliyordum, fakat piyasa beklediğimden çok daha zayıf.  Bugün önemli olacaktır. Hazır FED toplantı tutanaklarında EYlül ayında bir faiz artırım olasılığı zayıflamışken, BIST-100 kendini tekrar 81 bin seviyesinin üzerine atmalı ve 81.500 üzerinde kalmalı. Eğer bu olmuyorsa, o zaman endeksin çok daha aşağıdaki seviyeleri test etme olasılığı güçlenecek. Eğer 81 bin üzerinde kalamıyorsa, ilk hedef 78.500 civarı olur. Bu da zaten erken seçim fiyatlamasıdır.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın ülkeyi yeniden seçime götürmek istediği apaçık ortadayken, burada hala koalisyon tartışmaları yapıyoruz veya yapmak zorunda kalıyoruz. Normalde, hiç koalisyon görüşmesi olmadan erken seçime gidilir ama bu kadarı da çok abes olacağı için önümüzdeki günlerde sanki AKP koalisyon yapmak istiyormuşcasına görüşmeler yapıp ardından da “malesef kuramıyoruz, bunlar ülkenin iyiliğini falan istemiyorlar” diyerek seçim yolunu açacaktır. Ondan sonra da nasıl olsa yüzde 45-46 ile gelmeyi hedefliyorlar. Fakat rahmetli Süleyman Demirel’in dediği önemli bir söz var; “Siyasette yüzde 1 olasılık bazen yüzde 99’dan yüksek olabilir.”

Şu an piyasalarda bir koalisyon hükumeti olasılığının azaldığına dair beklentiler (ben de dahil) belirgin bir şekilde kendini gösterirken, koalisyon görüşmelerinde çok sürpriz olumlu mesajlar çıkması durumunda havanın birden hızla değişebileceği de unutulmamalı.

FED toplantı tutanakları olumluydu. Şimdi bir de Yunanistan ve Çin devreye girince Eylül’de faiz artırımı olasılığı zayıflamış görünüyor. Ama bu durum dün zaten dolar/TL kuruna yansıdı ve bir ara kur 2.6750 seviyesine kadar geriledi. Bu sabah 2.6830 civarında bulunuyor. Borsa açılışta olumlu olabilir fakat, önemli olan nerede kapatacağıdır. Bugün için bir öngörüm yok, çünkü piyasanın ne yapacağı hakkında fikrim yok. Normal şartlarda FED’in olumlu havasıyla yukarı doğru açılış yaptıktan sonra yeniden 80.400’ün altına gerilersek, satıp daha düşük seviyeden alım için beklemek faydalı olur. Ama 81 bin üzerine kendini atıp bu seviyelerde yatay hareket yapıyorsa, 80.500’ün altına yeniden gerileme olmadığı sürece beklemede kalınabilir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

“Piyasalarda Erken Seçim Stresi” ile ilgili 1 yorum

  1. hocam iyi günler. günlerdir size ulaşmaya çalışıyorum. hocam Akbank garanti yıllar önce kurucu hisselerini ortalama 1 tanesini 350.000 dolar parayla piyasadan aldı.(mutlaka bilginiz vardır ama zaten eski haberlerde var) iş bankasının da kurucu hissesi onlarla aynı adette. yaklaşık 2400 .ama iş bankası kurucu 7000 tl ile bistte işlem görmeye çalışıyor. iki olayı kıyaslamam doğru mu sizce.. bir de bistte toplam 600 lot ISKUR hissesi var. 150 lot ISATR hissesi var. Sadece siz çevrenize söyleseniz bu hisseler en az 100 e katlar yanlış mı hocam? iyi günler

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir