Hadi Bakalım Kolay Gelsin…

Dün gece FED tutanakları açıklandı. Bu toplantı tutanaklarında “faiz artışı yaklaşıyor” dense de EYlül ayının faiz artışı için erken olacağına dair tartışmalar ön plana çıktı. Enflasyonun hala düşük olması nedeniyle, geciktirilmesini isteyenlerin yanında, “enflasyon bir artmaya başlarsa önünü alamayız” diyen üyeler de vardı. Görünen o ki Eylül değil de Ekim veya Aralık’ta artış olması ihtimali kuvvetli.

Bu tutanakları sonrasında elin parası dolar karşısında değer kazanırken, dolar/TL sabah saatlerinde 3 TL’yi gördü. 3 Haftadır en fazla değer kaybeden para birimimiz var. Ben Merkez bankası’nın açıklamaları ve yol haritasının anlaşılamadığını karışık olduğunu söylüyordum ama görünen o ki; çok iyi anlaşılmış. Herkes Merkez’in faiz artıramayacağını kesin olarak öğrenmiş. Dolayısıyla “TL” artık piyasanın oyuncağıdır.  Hatırlarsanız, geçen Ocak ayında Cumhurbaşkanı Başçı’yı vatan hainliğiyle suçladığında, faiz artış olasılığının bu şekilde bıçak gibi kesilip atılmasının ve Merkez’in elindeki en güçlü silahın elinden alınmasının manipülatörlere çok büyük hareket alanı yaratacağını belirtmiştim. Son PPK toplantısından sonra artım MB piyasanın oyuncağıdır.

“Hadi bakalım kolay gelsin, bir acayip zor yarış…”

diyordu Sezen Aksu ve şu anki duruma tam uyuyor. Diğer paralar değer kazanmaya başlarken, dolar 2.93’lerden 3’e çıkacak!!! Bu konuda kimsenin suçu yok, suç sadece dolar alanların ve at oynatanların. Ama at oynatmaya izin verenlerin hiç suçu yok.

FED toplantı tutanakları sonrasını bir görelim diyordum ve gördük. Dolar 3 TL olur mu sorusuna artık muhatap olmayacağımız için rahatladım. Dolar 3 TL oldu. Bundan sonrasında neler olabileceğini ve doların nereye kadar yükselebileceğini veya düşebileceğini bilmiyorum. Çünkü piyasa şu an bu durumu kullanacak olan güçlü manipülatörlerin elinde. Merkez bankası seyredecek onlar oynayacak. Onların beyinlerinden neler geçtiğini de bilmiyorum. Fakat dolardaki artış bittiğinde en azından artışın bittiğine dair sinyaller gelecektir.

2-3 üç gün önce periscope’dan yaptığım yayın sırasında doların 2.88 civarındaydı ve 2.92-2.93 seviyelerine kadar yükselebileceğini ama bunu yakalamak için dolar almam demiştim. Dolar 3’ü gördü. Şimdi de 2.9620 seviyelerinde. Bugün ne olur? İnanın bilmiyorum. 2.85’e düşecek diyene de inanabilirim, 3.10’a kadar yükselecek diyen de haklı olabilir. Çünkü dolardan para kazanmak isteyen ve MB’nın eli kolu bağlı duracağını bilen her güçlü fon bu ortamı kullanır. Bakarsınız 2.88’lere kadar düşürüp sonra yine 3’e çıkarabilirler. Yani MB’nın seyrettiği bir ortamda dalgalar yükselecek. BAzen artık dolarda yükseliş bitti artık bir daha yükselemez diyeceksiniz, bazen de bu gidişler 3.20’yi de görür diyeceğiz. Halbuki dün Bugün TV’deki yayında perşembeden itibaren dolarda gerileme bekliyorum demiştim. Bu hala olabilir ama FED toplantı tutanakları sonrasında millet Mersine giderken biz tersine gidince, adamların bu ortamı nasıl kullanacaklarına ilişkin çok güçlü bir sinyal oldu.

Borsa düne gece ve bu sabah bayağı düştü. Borsa dün dolar bazında 2.62 dolardan kapanmıştı, borsa gece yarısı kapalı olmasına rağmen dolar bazında 2.53 seviyesine düştü. Açılıştan sonra biraz da kendi gerilerse 2.5 dolara inecek. Yani endeks 93 bindeyken 5.1 dolar olan borsa endeksi şu an %50 düşmüş bulunuyor. Henüz kısa vadede türbülans olsa da, bir şekilde yabancı çok ucuz bulup bir yerlerden girecektir. O dönüşün sinyali geldiğinde sizlerle paylaşırım.

Hadi bakalım kolay gelsin…

“Hadi Bakalım Kolay Gelsin…” ile ilgili 1 yorum

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir