Atilla Yeşilada – Devaluasyon-enflasyon sarmalı geliyor

Geçen yazımın başlığı “Ekonomi sandıkta boğulacak”tı.

Bu makalemin alternatif başlığı ise “AKP de sandıkta boğulacak” olabilir aslında. Sübjektif olarak ben kararımı polisler KOZA-İPEK genel merkezini bastığı saatlerde verdim. AKP çok kötü kaybedecek. Çünkü terör yüzlerce haneye ateş topu gibi düşerken, ekonomi burun üstü çakılırken, muhalif holding ve medya gruplarını susturacak kadar korkan ve gaddarlaşan bir iktidarın artık adil seçim kazanacağına inancı kalmamış demektir. Bundan sonrası zorbalık ve hile-desise olacak.

Ağustos sonunda anketler AKP’nin %43 civarında bir oy sağlayacağını gösteriyor, ama gittikçe tırmanan terör, RTE’nin bir kez daha meydanlara çıkarak bu kaotik ortamda güçlü başkanlık için bencilce oy istemesi ve en önemlisi ekonominin içine girmek üzere olduğu düşük büyüme, devaluasyon ve enflasyon sarmalı seçmeni AKP’den soğutacak. İlerki günlerde AKP’nin nasıl sandıkta boğulacağının hikayesini 32 kısım tekmili birden anlatacağım, ama bugün iyice acilleşen ekonomik boyuta yoğunlaşmak istiyorum. Biraz sabırlı olun, hikayemiz ABD ekonomisinden başlıyor.

Cuma günü açıklanan Ağustos tarım-dışı istihdam (TDİ) istatistikleri manşet dışında tüm detayları ile emek pazarında atıl kapasitenin hızla eridiğini işaret etti. İşsizlik oranı Lehman öncesine gerilerken, Y/Y ücret artışları hala mutedil, ama çalışılan saatlerde gözlenen artış harcanabilir gelirin tırmandığını ve yakında tüketimden fiyatlara baskının hızlanacağını anımsatıyor. Merak etmeyin, gölgesinden korkan FOMC Eylül toplantısında parasal sıkılaştırmaya geçiş kararı almaz, çünkü Çin büyük bir muamma. Zaten zamanı gelen makul bir yeniden dengelenmenin ortasında da olabilir, her an üflesen yıkılacak bir iskambil kağıdı kulesi de. Fakat, Fed’in Eylül’de faiz artırmaması iyi haber değil Türkiye gibi Gelişmekte Olan Ülkeler için. ABD’den güçlü veriler geldikçe Ekim ve Aralık masada kalacak, daha da kötüsü bir kez parasal sıkılaştırma başladıktan sonra temposunun daha önce hesap edilenden daha sert seyredeceği korkusu ile Dolar Endeksi yükselişe geçecek, Gelişmekte Olan Piyasalar’dan para kaçışı hızlanacak.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ. (Paraanaliz.Com)

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir