Bugün Güzel Olmak Zorunda mı?

Dün borsa dış piyasalardaki stresle sert bir düşüşle açılmıştı ve bu tür bir açılış olabileceğini zaten herkes bekliyordu ama elinde hisse olan yatırımcıların beklemede kalmalarının, almayı düşünenlerin de 71-72 bin aralığına gerileme olursa alım düşünebileceklerini belirtmiştim. Fakat bu aralığa düşmedi ve açılış sonrasındaki sert düşüşün ardından, dış piyasalarda ABD future endekslerinin artıya geçmesiyle biz de artıya geçtik ve günü %1.29 yükselişle 74.258 seviyesinden kapattık. Önceki günkü düşüşle 74 bin civarında bir direnç oluşmuştu ve tam da bu direnç seviyelerinden kapanış oldu.

Bu sabah Asya cephesinde çok olumlu bir hava var. Japonya(%3.04), Hong Kong(%1.61) ve Çin(%0.69) borsaları artıyor. Fakat bugün dünkünün tersi bir gün de yaşayabiliriz. Bu yüzden bugün yüksekten açılış sonrasında alım yapmayı riskli buluyorum. Şu an dünyada çok önemli olan, her gün konuşulan ve git gide ayak sesleri daha da fazla duyulan emtia piyasaları problemi var.  Dün Londra’da Glencore hisselerinin %31 değer kaybetmesini önemli buluyorum. Bu konuda Bloomberght sitesi bir haber yaptı Bu haberi okumak için tıklayınız.  Şu an dünyanın çok büyük emtia ve emtia işleyicisi şirketleri zor durumda ve on binlerce insanın işinden olması, yüzlerce maden sahasının kapanması bekleniyor. Shell de çok büyük zararlar yazarak Alaska’daki petrol aramalarını durdurdu. Çin’in bariz bir şekilde yavaşlıyor olması, tüm dünyayı ciddi bir deflasyon riskine sokuyor. BU aşamada, emtiadaki düşüşün sona erdiğini söylemek çok zor.

Dün ABD borsaları yarım ağızla artıda kapattılar. Bu sabah çok olumlu olan Asya piyasaları, zaten dün çok düşmüşlerdi ve ABD ile Avrupa’nın dünkü yükselişlerine cevap veriyorlar. Fakat ABD’de dow 16 bin seviyesini aşağı kırabilir. Zaten istim üstünde olan piyasalarda yeniden satış dalgaları tetiklenebilir.  Genel olarak ABD ve Avrupa’da önümüzdeki bir hafta içinde yeniden sert satışlarla karşılaşılma olasılığı teknik analiz kriterlerine göre arttı.

Bildiğiniz üzere genel olarak borsa konusunda şu ana kadar hep olumluydum fakat özellikle  bu Glencore krizinin küresel piyasalara yayılma riskini gördüğüm için bu aşamada Borsa için olumlu görüşümde değişiklik var.   Fazla risk almamak lazım. Yukarı yönlü açılış durumunda, kar edilen hisselerde kademeli nakde geçilip beklenebilir. Fakat şunu da belirteyim ki,  hisse bazında hikayeler çok farklı olabilir. Borsa düşse de yükselişine devam edecek hisseler her zaman olur. Bugün illaki düşüş beklemeyin. Önümüzdeki bir haftayı riskli görüyorum. Belki bir iki gün daha tutunabilir veya yükselebiliriz, zamanlama yapamıyorum ama kötü kokular geliyor. Bir yandan faizlerimiz ve CDS oranları sürekli artıyor, diğer yandan borsa da artıyor. Bu uyumlu değil.  Yükselişlerde biraz kenara çekilip izlemede kalmak daha faydalı olabilir.

Dolar/TL kuru bu sabah 3.0315 seviyelerinde bulunuyor.  Bugün için destek 3.0220 civarı olup direnç de 3.0750’de bulunuyor. Bu aralıkta işlemlerin gerçekleşeceğini düşünüyorum.

Sağlıcakla kalınız…

Her hafta pazar günü gönderdiğim ültenime üye olmak istiyorsanız tıklayınız.

Yüzyüze eğitimlerimin detayları burada 

“Bugün Güzel Olmak Zorunda mı?” ile ilgili 1 yorum

  1. Yaşar Hocam saygılar,
    Elimde veri sistemi yok.Sizden küçük bir ricam var.BIST de işlem gören bütün hisselerin 2015/6 dönem aktif tpolamları ve brüt satışları lazım.Gönderirseniz sevinirim.Kolay gelsin… e-mail adresim: [email protected]

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir