ABD’nin tarım dışı istihdam verisi piyasaları yerinden zıplattı

Hareketli ve verilerin yoğun olduğu bir haftayı daha geride bıraktık.

Haftanın en önemli verisi dün ABD’den gelen tarım dışı istihdam (TDİ) verisiydi. Normalde TDİ verisinde 200 bin artış beklenirken sadece 142 bin artış gösterdi. Bir önceki ayın TDİ verisi ise 173 binden 136 bine revize edildi.

Haber geldiği anda piyasalarda çok sert dalgalar oldu. Aslında ciddi bir süre kararsızlık da yaşandı. Dolar/TL kuru hızla düşüşe geçerken, borsada alımlar sıklaştı. Bunun temel sebebi, sizlerin de tahmin ettiği gibi, kötü istihdam faiz artışının geciktirilmesi anlamına geliyordu ve biz de ülke olarak Fed faiz artışından olumsuz etkilenecek bir ülke olduğumuz için, bu gecikme piyasalarımızda anlık bir sevinç yarattı.

İçeride sevinç vardı ama o sırada ABD borsa endekslerinin vadeli işlemlerinde future endeksler hızla gerilemeye başladı. Aynı anda Avrupa borsalarında da çok sert düşüşler oldu. Bizim piyasa şöyle dönüp arkasına bir baktı ki ne görsün! Borsalar hızla düşüyordu. Az önce sevinç çığlıkları atan dolar ve borsa bir anda terse döndü. 74 bin 650 seviyelerini geçmiş olan BiST-100 endeksi 73 bin 800 seviyelerine kadar düşerken, dolar 3.01 seviyelerinden 3.0350 seviyelerine kadar yükseldi. Piyasa tam anlamıyla panik bir şekilde satmaya başlamıştı.

Bugün Gazetesi’ndeki köşe yazımın devamı için TIKLAYINIZ.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir