Yeni Haftaya Başlarken, TDİ Desteği

Geçen haftanın son günü ABD’den gelen tarım dışı istihdam (TDİ) verileri sonrasında borsalar çok yüksek dalgalar yaşadı. Önce borsalarda sert düşüşler vardı, ardından da sert yükselişler gördük.

Bu veri ABD’de ekonominin yavaşlamaya başladığına dair sinyal olarak algılandı ve ilk anda küresel ekonomilerin durgunluğa girebileceği endişesiyle satış baskısı geldi fakat bu tür bir durumda FED’in Ekim ayında faiz artırmasının çok zorlaşabileceği görüşünün ağırlık kazanmasıyla birlikte borsalar yeniden yükselişe geçti. Brezilya borsasında yüzde 3.80 civarında bir artış olurken MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi de yüzde 0.80’in üzerinde artış kaydetti. Bizim borsamız da benzer hareketler yaptı fakat bizim kapandığımız sırada ABD borsa endeksleri hala negatif bölgedeydi. Bu yüzden cuma günkü kapanışımız dışarıdaki olumlu gelişmeleri tam yansıtmamıştı.

Bugün bu yüzden endeksin yüzde 1-2 arasında yükselişle açılmasını bekleyebiliriz. Yazdığım bültende 75.750 ile 76.250 aralığından açılabileceğimizi belirtmiştim  fakat açılış 75.350-75.750 aralığı da olabilir. Önemli olan aslında nereden açıldığı değil. açıldıktan sonra ilk 5-10 dakika içinde göreceği zirve seviyeyi yukarı geçip geçmeyeceğidir.  Piyasanın neyi ne kadar satın alacağını kesin olarak bilmiyoruz ama, en azından bugün açılışta cuma kapanış fiyatlarından satmak isteyen olmayacaktır. Bu ayki fOMC toplantısında faiz artışı  olmazsa Aralık ayına kalıyor. O döneme kadar ABD ekonomisinin istihdam, üretim ve ihracat verileri çok önemli olacaktır. Bu arada bu ay Çin’in GSHY verisi de açıklanacak. Küresel durgunluk sinyalleri çok belirgin hale gelirse Aralık ayında bile faiz artışı olmayacağı beklentisi güçlenebilir. Bu durum bizim gibi, faiz artışından en çok olumsuz etkilenecek ülkeleri olumlu etkiler. Yine de bugün açılış sonrasında borsa yükseliş miktarının yarısından fazla düşerse veya 75 binin altında kapatırsa, bu haber bir saman alevi gibi yanıp sönmüş olacaktır. Bu yüzden bu sabah aceleyle işlem yapmadan önce ilk yarım veya bir saati izleyip görmek gerekebilir.

Dolar/TL kuru bu sabah 2.9875 seviyesinde bulunuyor. 2.98’deki desteğinde tutundu. Burası aşağı geçilirse 2.95’lere kadar gerileme olabilir. Şu an en güçlü direnç 3.0250 seviyesinde bulunurken, gün için direnç ise 3.0130 civarında bulunuyor. Bol kazançlı bir hafta olması dileğiyle…

Not: Bültene üye olduğu halde gelmedi şeklinde mesajlar alıyorum. Eğer üye iseniz otomatik olarak gönderiliyor. Fakat farklı klasörlere düşüyor. Bu yüzden mail kutunuzda “Dr ERDİNC” şeklinde arama yaptırınız. Gelmediğinden eminseniz tekrar üyelik deneyiniz, eğer üye olduğunuz belirtiliyorsa mutlaka bülten gönderilmiştir.  Herkese tek tek bülten gönderemiyorum. Bülteni neden bu siteye koymuyoruz? Çünkü bülteni almak için bazı önemli koşulları okuyup onay vermeniz gerekiyor. Tamamıyla hukuki nedenlerden dolayı herkese açık yapmıyorum.  Bültene üye olmak için burayı tıklayınız.

“Yeni Haftaya Başlarken, TDİ Desteği” ile ilgili 1 yorum

  1. hocam sitenize daha önce üye oldum ve siteniz üyeligimi kabul etti.şimdi bülten gelmiyor tekrar üye olmaya çalışıyor formu doldurmama ragmen form hatalı veya eksik bilgi var diyor üye yapmıyor.tüm bilgileri dogru olarak dolduruyorum ama hala dünden beri üye olamıyorum siteyi bir kontrol ettirmeniz mümkünmü niye kabul etmiyor eksiklik nerese saygılarımla mustafa nayirci 5355455756

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir