Dış Borsalar Olumsuzken Bizim Piyasalarımız Ne Yapar?

Dün gece youtube üzerinden canlı yayın yaptığım için bugün burada sadece kısa bir özet vereceğim.

Dün geceki youtıbe canlı yayınında birinci bölümde borsa, Dolar ve Altın analizini verdim. Bu bölümü izlemek isteyenler burayı tıklayabilirler. İkinci bölümde ise genel olarak bankaların ucuz olduğundan ve faizlerin şu ana kadar gerilediği seviyeyi göz önüne alırsak bankaların son çeyrek bilançolarında pozitif etkileri olacağını belirttim. Dolayısıyla da endekste bir gerileme olduğunda en azından önümüzdeki 2-3 aylık vade için banka hisselerinden portföye dahil edilebileceğini vurguladım. Bu arada dikkat çeken bir bana Albaraka oldu. Bu katılım bankası seçim sonrasında ilk yükselişten sonra bir miktar gerileme yapsa da yükselmeye devam etti. Diğer bankalar ise seçim sonrası gördükleri en yüksek fiyatı geçemediler. ALbaraka’nın FK’sı 5 civarında bulunuyor ve İstanbul’un belirli niş bölgelerinde inşaata önemli oranda kaynak ayırmışlardı. Zannedersem inşaat sektörünün açılacağı beklentisiyle bu hissede istikrarlı yukarı hareket var ve 1.65-1.75 aralığına kadar yükselme potansiyeli taşıyor. Dün canlı yayında bunları anlattıktan sonra enerji sektörünü ele aldık. Bu sektörde bütün şirketler AKSUE hariç çok borçlanmış durumdalar.  Canlı yayının ikinci bölümünü buradan izleyebilirsiniz.

Borsaya gelince…. DÜn ABD borsalarında yüzde 1.40’ın üzeirnde düşüşler vardı. Emtilarda gerilemeler var ve ABD’de bundan etkilenen şirketlerin hisseleri (petrol, bakır vs..) düştüler. Böylece genel bir aşağı hareket oldu. Dünkü yayında da söylediğim üzere bu düşüş bizi çok fazla etkilemeyebilir. Endeks düne göre düşerek açılacaktır ama 81.500 desteğini önemli görüyorum. Borsada dün ikinci seansın son 1,5 saatinde yukarı yönlü bir hareket vardı. Bunun iki sebebi olduğunu düşünüyorum. Birincisi ekonomi Bakanı Zeybekçi Merkez Bankası yasasında bir değişiklik olmayacağını söyledi. İkincisi de FED üyesi Evans faiz artırmak için enflasyonun %2’ye yaklaşması gerektiğinden bahsetti. Bu haberler doları hızla aşağı çekerken, borsaya da alım getirdi. FED konusunda aslında kararsızlık devam ediyor ve daha önceki yorumlarımda da belirttiğim üzere FED toplantısı yaklaşırken yine stres artacaktır, fakat şu an için bizim piyasalar 22 Kasım’da Meclisin açılmasını ve sonrasında kabinenin belli olmasını bekliyorlar. Dolayısıyla bizim piyaslaar için şu an kabine ve ekonomi yönetimi FED’e göre daha ön planda görünüyor.

Az önce VIOP’da işlemler başladı. Yaklaşık 250 puanlık bir gerileme var. Yani yüzde 0.24 aşağıda bulunuyor. ABD’deki gerilemenin bizi bugün etkileyeceğini ama bu etkinin çok güçlü olmayacağını düşünüyorum. Emtialardaki gerilemeden Asya da olumsuz etkileniyor ama düşen petrol bizim işimize yarıyor. Dolar/TL kuru bu sabah 2.87 civarında bulunuyor. Dolar endeksi son günlerde 100’e yaklaşmasına rağmen dolar/TL kuru 2.94’ü geçmedi. Bu da iç dinamiklerimizin yani kabine ve ekonomi yönetimi beklentisinin olumlu olduğunu gösteriyor. Borsada önce aşağı eğimli ama daha sonra hafif yukarı yönlü ve kanal içi hareketlerin olduğu bir gün olmasını bekliyorum (eğer beklenmedik olumlu ya da olumsuz bir haber gelmezse). Bugün ABD’de ÜFE açıklanacak. Bu veri beklentilerden düşük gelirse piyasalarımız olumlu etkilenir.

Herkese bol kazançlı bir gün olması dileğiyle…

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir