Paris’teki Terör Saldırısı ve Piyasalar

Hafta sonunda meydana gelen vahşi terör saldırısını insan olan herkes gibi ben de lanetliyorum ve terörün her çeşidine din, ırk, mezhep, ülke veya başka ayrıştırıcı sıfatları katmadan karşı durmamız gerektiğine inanıyorum.

Bu olayın piyasalar üzerindeki etkisi bu sabah itibariyle birçok piyasa parametresine yansımış durumda. Şimdi isterseniz bunlara kısaca bakalım. İlk etkinin şiddetinin geçtiğini ve ABD’deki 11 Eylül saldırıları gibi çok ciddi bir etki yaratmayacağını söyleyebiliriz.

Dolar Endeksi: Doların diğer ülke paralarına karşı değerini gösteren endeks

DXY-16 kasim 2015

Dİkey çizginin olduğu yer işlemlerin başladığı yerdir. Dolar endeksi geçen hafta içinde gördüğü zirvelere doğru hareket etti ama bu seviyeleri geçmedi. En yüksek 99.25 seviyelerini gördükten sonra yeniden 99 seviyelerine kadar geriledi. Bu durum olumlu.

Euro-Dolar paritesi:

EURUSD-16 kasim 2015

Euro-Dolar paritesi geçen haftayı 1.0775 seviyesinden kapatmıştı. FX piyasaları açıldıktan sonra geçen hafta içinde gördüğü en dip seviye olan 1.0690 seviyelerini gördükten sonra yeniden 1.0725 seviyelerinin üzerine çıktı. Bu gelişme en azından terör saldırısının fiyatlara önemli oranda girdiğini gösteriyor.

BRENT Petrol ve Altın

BRENT-16 kasim 2015

ALTIN-16 kasim 2015

Terör olayı petrolde ve altında yükselişe neden oldu. Petrol 44.30 dolar seviyesinden 44.90 seviyelerine kadar yükseldikten sonra yeninden 44.70 dolar seviyesine geriledi. Altın ise 1080 dolar civarından yükselişle açıldı ve bir düzeltme yapmadı ve 1098 dolara kadar geldi. Altının durumu biraz daha farklı. Bir savaş olasılığını fiyatlıyor ama diğer piyasalar bu konuda daha sakin duruyor. Altındaki yükseliş 1110 dolara kadar devam etmesi mümkün görünse de, şu an için bir geri çekilme yaparak yeniden 1090 seviyelerini görmesi de söz konusu olacağı için FX’ciler işlem yaparken dikkatli olmalılar.

BORSALAR

Dow Future’ları

FDJI-16 kasim 2015

Çin

CIN-16 kasim 2015

Japonya

JAPONYA-16 kasim 2015

Almanya DAX Future endeksi (-%1.24)

FDAXR-16 kasim 2015

VIOP-X30YVADE 

X30yVADE-16 kasim 2015

Yukarıda birçok borsanın ve future endekslerinin yaptığı hareketleri verdim. Bu sabah itibariyle Almanya DAX future’ları yüzde 1.24 aşağıda bulunurken, Bizim VIOP piyasasında x30 endeksi %0.55 civarında gerileme yapmış durumda.  Sonuç olarak Paristeki terör saldırısının ilk etkilerine bakıldığında aşağı yönlü bir hareket oluşmuş olsa da, bu durum tüm küresel borsaları etkisine alan bir satış dalgası değil. BIST 100 endeksi bu sabah tahminen yüzde 1 civarında düşüşle açılabilir. Geçen haftaki kapanış 81.878 seviyesindeydi. Dolayısıyla güne 81.000 civarında başlayabiliriz. Bundan sonrasında ise tepki görürüz. Tahminen bugün endeks dış piyasalara endeksli hareketine devam edecektir. İç siyasi dinamiklerimiz ilerleyen günlerde daha etkili olacaktır. En önemlisi de daha önceki yazılarımda vurguladığım üzere, ekonomi yönetiminin atanmasıdır. Gün içerisinde küresel borsalara ekstra satış gelmesi durumunda ki, bu durum terör olayının devamı niteliğinde olmaz, çünkü hem ABD borsaları hem de AVrupa borsaları geçen haftanın son iki gününde düşüşteydiler ve bunu devam ettirebilir. Fakat Bu aşamada piyasalar başka bir ülkede başka bir terör saldırısı riskini almak istemeyeceklerinden yukarı yönlü tepkiler cılız kalabilir.

BIST-100 için bugün 81.000-82.000 aralığında hareket beklenebilir. Fakat bu hafta Çarşamba akşamı FED toplantı tutanakları açıklanıyor olacak. Bu durum borsalar üzerinde stres yaratmaya başladı. Bu tutanaklardan Aralık ayında bir faiz artışı sinyali net gelirse borsalarda düşüşün devamını görebiliriz. Şu an için yatırımcı BIST-100 için en güçlü direncin 82.600 civarında olduğunu bilmeli. Aşağı yönde ise seçim sonrasında oluşan boşluğun bir kısmı hala duruyor. 79.900 ile 81.000 aralığında 2 bin puanlık boşluk FED stresi ile dolabilir. Yani bu haftaya başlarken biraz stresli bir başlangıç olabilir ama Bizim kabine ve ekonomi yönetimi belli olana kadar seans içi hareketlere çok fazla anlam yüklememek gerekiyor.

Dolar/TL kuru şu sıralar 2.88 civarından işlem görüyor. Bu sabah en yüksek 2.8850 seviyesini gördü. Taminen bu hafta içinde yine 2.87 ile 2.92 aralığında dalgalanma devam edecektir. Bu kanalın dışına çıkması için beklenmedik verilerin açıklanması veya gelişmelerin olması gerekir.

Sonuç olarak, piyasalar stresli açıldıktan sonra yönsüz kalmaya ve bıktırıcı olmaya devam edebilir. Yatırımcılar gün için ani haberlerde ani alış-satış yapmamalılar. Hepinize bol kazançlı bir hafta olmasını diliyorum.

Yorumunuzla Bu Yazıya Katkıda Bulunun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir